Waarop letten bij voetbalschoenen kopen?

Het is niet de kleur en het merk voetbalschoen dat blessures kan voorkomen. Het zijn juist de zool en de pasvorm die het risico op blessures tijdens een voetbalwedstrijd kunnen verminderen. Bepaal op wat voor ondergrond er gespeeld gaat worden en maak vervolgens de keuze van het schoeisel met de juiste zool. Tegenwoordig lijkt het net alsof de keuze van voetbalschoenen bepaald wordt door de commercie. Als het maar een Messi of van Basten is dan is het goed, maar waar het werkelijk op aankomt is natuurlijk de pasvorm en de juiste keuze van de zool. Met name het aantal noppen en de lengte ervan bepaalt tenslotte in combinatie met de ondergrond of er voor het juiste schoeisel is gekozen.

Welke zool?

De ondergrond is sterk bepalend voor de keuze van de voetbalschoenen.

 • Er zijn voetbalschoenen te koop waar men de noppen kan wisselen. Dit zijn voetbalschoenen waar men, naar gelang de ondergrond is, de juiste noppen onder de schoen kan schroeven.
 • Een voetbalschoen geschikt voor kunstgras heeft een zool met noppen die dicht bij elkaar staan. De wrijving op de noppen, als men op kunstgras speelt, is behoorlijk hoog, daarom zijn de noppen van een voetbalschoen voor spelen op kunstgras zodanig bevestigd dat deze meer wrijving aankunnen.
 • Een voetbalschoen geschikt om te spelen op harde of zachte ondergrond heeft een zogenaamde Traxion zool. Dit soort zool zorgt voor een goede draaibeweging van de voet en ook voor de juiste grip. Een Traxion zool herkent men aan de brede langwerpige noppen bij de bal van de voet en bij de hak.
 • Een voetbalschoen geschikt voor het spelen op harde ondergrond heeft een zool met korte noppen. Door deze korte noppen zakt men minder weg en de kans op blessures wordt verkleind.
 • Een voetbalschoen geschikt voor het spelen op een zachte ondergrond heeft een zool met lange noppen, waardoor men minder snel wegglijdt.

Tips bij de aankoop

 • Een voetbalschoen mag zeker niet knellen en moet dus goed op de hak aansluiten. De balcontrole zal zeker minder zijn als de voetbalschoenen te groot zijn.
 • Koop voetbalschoenen voor kinderen niet op de groei.
 • Pas voetbalschoenen met de kousen waarmee men speelt en ook op het eind van de dag, dan zijn de voeten namelijk het grootst.
 • Let bij het passen van de voetbalschoenen ook op de demping. Stampen op de grond mag zeker geen pijn veroorzaken. Ook mag men geen druk op de achillespees bespeuren.
 • Het beste is om de oude voetbalschoenen mee naar de winkel te nemen bij het kopen van nieuwe.
 • Schoenen vervaardigd uit kunstleer mogen iets ruimer aangeschaft worden. Daarentegen mogen voetbalschoenen van leer wat strakker zitten. Het leer zal op termijn de vorm van de voet aannemen.
 • Nieuwe voetbalschoenen moet men inlopen. Doet men dit niet dan loopt men risico op blaren.

Hoe voetbalschoenen onderhouden

 • Voetbalschoenen van leer die nat zijn geworden zeker niet bij de kachel zetten om te laten drogen. Laat ze langzaam drogen en vet ze daarna in.
 • Voetbalschoenen van leer moet men regelmatig invetten. Het leer blijft dan lekker soepel.
 • Voetbalschoenen van kunstleer hoeven in principe alleen maar afgeborsteld te worden.

Hoe blessures voorkomen

 • Een goede warming-up is van groot belang. Koud aan een wedstrijd beginnen vergroot de kans op allerlei vervelende blessures.
 • Loop na een wedstrijd uit, doe wat rek en strek oefeningen. Op deze manier vermindert men de kans van spierpijn.
 • Het dragen van een zogenaamde sliding short voorkomt bij het maken van een sliding dat men geen vervelende schaafwonden oploopt.
 • Draag de scheenbeschermers zoals ze gedragen moeten worden.
 • De spieren in het lichaam hebben voldoende vocht nodig. Drink daarom genoeg voor en na de wedstrijd. Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over water en sportdrank.
© 2011 - 2024 Mios, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je je voetbalschoenen het beste onderhouden?Hoe kun je je voetbalschoenen het beste onderhouden?Veel mensen weten niet hoe zij het beste hun voetbalschoenen schoon kunnen maken na een training of wedstrijd. Vaak pakt…
Sportschoenen: voor elke sport de juiste schoenenVoetballen op de blote voeten? Menige profspeler is zo ooit begonnen en heeft blootsvoets de eerste technieken van het v…
Hoe belangrijk zijn goed passende kinderschoenen?Hoe belangrijk zijn goed passende kinderschoenen?Een kind is toe aan het dragen van echte schoenen als het stevig en op platte voeten kan staan. Het dragen van goede sch…
Osaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenOsaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenEen aantal sportmerken is al jarenlang zeer bekend. Veel sporters zijn vertrouwd geraakt met een bepaald merk en houden…

Jupiler Pro League erelijst landskampioenen België 1896-2020Jupiler Pro League erelijst landskampioenen België 1896-2020119 kampioenschappen, 16 landskampioenen. Het Belgische voetbal wordt reeds enkele decennia gedomineerd door Club Brugge…
De wetenschap van een penaltyDe wetenschap van een penaltyHet is een bekend vooroordeel dat wij Nederlanders ronduit slecht zijn in penalty’s. We verspeelden in 2000, in eigen la…
Mios (18 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.