Het Surinaamse voetballegioen - Adolf "Dolf' Poerwo

De Surinamer Adolf Poerwo was een begenadigd voetballer die eind vijftiger jaren in Suriname grote prestaties op het voetbalveld leverde. "Je hebt meer waardering voor iets, wanneer je het verworven hebt door noeste arbeid en planmatig werken, dan wanneer je het zondermeer in de schoot wordt geworpen", luidde het devies van Poerwo waarnaa hij zeer strikt leefde. Hij trainde hard en beschikte over een ijzeren wil en doorzettingsvermogen, die hem deed uitgroeien tot een zeer veelgeprezen sportman.

Robin Hood - de Surinaamse periode


Tegen het begin van de zestiger jaren was Poerwo een zeer "gevreesde" aanvaller in de gelederen van de Surinaamse topclub Robin Hood. Dolf, zoals zijn vrienden hem pleegden te noemen, werd op 21 januari 1993 in Paramaribo geboren. In zijn jeugd was hij veel te vinden in de "Cul", een afkorting voor de Cultuurtuinlaan waaraan het Andre Kamperveen Stadion in Paramaribo is gelegen. In de "Cul" werd er iedere dag door de jeugd zeer intensief en uiterst competitief gevoetbald. Poerwa vertoonde daar dagelijks zijn kunsten.

Zijn talent bleef niet onopgemerkt en als snel werd hij een begeerd speler voor de vele buurtteams die Paramaribo toen telde. Poerwo behoorde tot het "team" van de Gongrijpstraat en daar kwam zijn voetbalontwikkeling in een stroomversnelling terecht. De buurtteams, die die veel in de volksbuurten voorkwamen, droegen hechte vriendschappen, affectie en saamhorigheid hoog in het vaandel. Sport en spel was hun passie en er ging haast geen dag voorbij dat er door hen niet gesport en/of gespeeld werd.

Tot Poerwo's vriendenkring behoorde, niet toevallig, veel jongemannen die furore in de Surinaamse voetballerij hebben gemaakt, onder wie Armand Monsanto, Iwan "Pietje" Frankel, Henk Schotsberg, Ronald "Dikke" Koorndijk, "Tenny" Nahar en ook nog mensen als George Gullit (de vader van Ruud Gullit en begenadigd voetballer), Rene Letterboom en Jhonny Enser. Dolf Poerwo en Armand Monsanto kwamen later nog samen uit voor de nationale jeugdselectie van Suriname, die toen onder leiding stond van Andre "Ampie"Kamperveen.

Op 18 jarige leeftijd werd Poerwo ingelijfd door topclub Robin Hood, waar onder andere samenspeelde met Toni Wilson (bijgenaamd Budel). Wilson was op dat ogenblik met zijn 36 jaar de oudste speler in de Surinaamse Hoofdklasse. Het samenspelen bleef niet beperkt tot Robin Hood. Poerwo en Wilson speelden ook samen in nationale A-elftal van Suriname.

Poerwo's eerste optreden voor Robin Hood was tegen aartsrivaal Transvaal. Robin Hood won de wedstrijd met maar liefst 5-0 en Poerwo mocht in deze wedstrijd een penalty nemen, die hij overigens feilloos wist te benutten. Ook wist hij naam te maken door in dezelfde wedstrijd een fantastische omhaal (bicycle kick) ten toon te spreiden, die het aanwezige publiek in vervoering wist te brengen. Een nieuwe held was geboren en Poerwo werd direct door de Robin Hood fans tot publiekslieveling gebombardeerd. Kortom een onvergetelijke debuutwedstrijd voor de jonge Poerwo.

Verdere hoogtepunten in zijn Surinaamse periode waren onder andere de trip met de Surinaamse jeugdselectie naar het voormalige Brits Guyana (tegenwoordig Guyana), de wedstrijd Suriname - Nederland waar de Surinaamse topspeler Humphrey Mijnals deel uitmaakte van de Nederlandse selectie, maar onder zeer dubieuze omstandigheden geen speelminuten kreeg toegewezen door de Nederlandse bondscoach, de kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen tegen de Nederlandse Antillen (die met 5-1 werd gewonnen) en het uitroepen van Poerwo tot sportman van het jaar.

Naar Nederland


In 1961 vertrekt Poerwo naar Nederland om te gaan voetballen voor de vereniging RCH uit Heemstede. Uiteindelijk voetbalt hij daar zeven jaar en speelt hij samen met de Surinaamse "cracks" Charlie Marbach en Harold Cyrill. Na zijn vertrek bij RCH voetbalt hij nog twee jaar in België, waar hij zijn landgenoot en ex-Voorwaarts speler Rene Deira tegenkomt. Na zijn Belgische periode kwam Poerwo verder nog uit voor Real Sranang (de oudste Surinaamse voetbalvereniging van Nederland) en V.V. Ripperda waar hij jarenlang lid van bleef.

Sportman Dolf Poerwo


Poerwo was een sportman in hart en nieren. In Suriname deed hij ook aan basketbal, korfbal en dammen. In Nederland maakte hij naast zijn reguliere club ook deel uit van de Haarlemse zaalvoetbalselectie. Verder deed hij aan tennissen, skiën, schaatsen en biljarten. Dolf Poerwo is het toonbeeld van hoe ver je kunt komen met de juiste verhoudingen tussen talent, doorzettingsvermogen, mentaliteit en ambitie. Dolf Poerwo een echte Surinaamse sportheld.
© 2012 - 2024 Crudane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Untamed: hybride achtbaan in Walibi HollandUntamed: hybride achtbaan in Walibi HollandOp 1 juli 2019 ging in Walibi Holland de achtbaan Untamed open. Een houten achtbaan met stalen rails die voor een groot…
Het Surinaamse voetballegioen - Paul Leonard KogeldansPaul Leonard Kogeldans bij vrienden beter bekend als "Leo" of "Koko", werd geboren op 28 juni 1930 in Paramaribo te Suri…
De vele gedaantes van Robin HoodrecensieDe vele gedaantes van Robin HoodHet verhaal van Robin Hood is een bekend verhaal. Dit typisch Engelse verhaal gaat over de bandiet die van de rijke stee…
Vakantieoorden in SurinameVakantieoorden in SurinameSuriname ligt in het noordelijk gedeelte van Zuid-Amerika en maakt deel uit van het Caribisch gebied. Suriname is voorna…

Wedstrijd van toen: Feyenoord - PSV (2002)In het seizoen 2001/2002 kwamen Feyenoord en PSV elkaar liefst vijf keer tegen: tweemaal in competitieverband, eenmaal i…
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt op donderdag 7 oktober 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt…
Bronnen en referenties
  • Onze sporthelden - Guno Hoen
Crudane (4 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.