Zwemmen: Voordelen voor de mentale en fysieke gezondheid

Zwemmen: Voordelen voor de mentale en fysieke gezondheid Zwemmen is een vrijetijdsactiviteit voor mensen van alle leeftijden. Mensen hoeven bovendien geen goede conditie te hebben om te gaan zwemmen, maar ze kunnen hierdoor wel een veel betere fysieke gezondheid krijgen. Deze gemakkelijke en goedkope vrijetijdsactiviteit levert daarnaast sociale en mentale voordelen op. Mensen leren immers vaardigheden, ze hebben minder stress en ze ervaren ook minder angst. Zwemmen is bijgevolg een vorm van lichaamsbeweging die een geweldige boost aan zowel het lichaam als de geest geeft.

Aandoeningen en zwemmen

Astma

Zwemmen verhoogt de longcapaciteit en verbetert de controle over de ademhaling. Daarnaast draagt de vochtige lucht van overdekte zwembaden bij aan het verbeteren van de symptomen van astma. Een kanttekening hierbij is dat het gebruik van desinfecterende chemicaliën in zwembaden mogelijk wel de symptomen van astma verergeren, en daarnaast komt de chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen ook sneller tot stand door deze chemische middelen.

Borstkanker

Zwemmen is tevens een prima vorm van ontspanning voor alle borstkankerpatiënten die een operatie gehad hebben. Patiënten met borstkanker overleggen wel best met de arts of zwemmen voor hen persoonlijk een goede vrijetijdsactiviteit is.

Gewrichts- spier- en botproblemen

Door een gewrichtsontsteking (artritis) en osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken) is het niet altijd makkelijk om een zware fysieke inspanning te leveren. Water zorgt echter voor een ‘zachte’ ondersteuning van de spieren. Zwemmen geniet dan ook de voorkeur voor veel mensen met rugpijn of chronische ziekten die niet aan een sport met een hoge weerstand kunnen deelnemen.

Handicap

Door een fysieke handicap, zoals paraplegie (verlamming van onderlichaam met verlies van gevoel), is niet iedereen in staat om te zwemmen. Maar water biedt weerstand en ondersteuning, en daarom is deze vrijetijdsactiviteit een ideale optie voor mensen met een fysieke beperking. Zwemmers krijgen bovendien meer zelfvertrouwen en betere sociale vaardigheden, wat zeker voor mensen met een verstandelijke beperking goed is. Ook blinden en slechtzienden en andere personen met een beperking zijn in staat om te zwemmen.

Multiple sclerose (MS)

Water houdt de ledematen drijvend, dus mensen met multiple sclerose (chronische auto-immuunaandoening) hebben mogelijk baat bij de ondersteuning en zachte weerstand die water biedt. Mensen met multiple sclerose ervaren doorgaans minder pijn, ze zijn minder vermoeid en voelen zich minder neerslachtig wanneer ze deelnemen aan zwemsessies.

Zwemmen is ook veilig voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwemmen is ook veilig voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Zwemmen is een ideale manier van lichaamsbeweging voor zwangere vrouwen. Door het toegenomen gewicht ontstaat sneller gewrichtspijn en spierpijn. Zwemmen is vooral populair bij zwangere vrouwen omdat het water dit gewicht kan dragen. Hierdoor voelen vrouwen zich comfortabeler en blijven ze fit. Het is wel steeds aanbevolen om deze activiteit te overleggen met de begeleidend arts of gynaecoloog.

Afwisseling en plezier

Herhaalde oefeningen zoals steeds maar joggen zijn voor veel mensen na verloop van tijd saai. Zwemmen is echter op veel manieren boeiend te houden: veel verschillende zwemslagen en drijfhulpmiddelen om te proberen. Ook lessen in wateraerobics, waterpolo, racen en duiken zijn interessant en zorgen voor veel afwisseling en plezier.

Calorieën verbranden

Zwemmen is een uitstekende manier om calorieën te verbranden. De hoeveelheid verbrande calorieën is afhankelijk van het gewicht van een persoon en de kracht van het zwemmen.

Geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus

Zwemmen is voor iedereen mogelijk en dit voor mensen met elke soort conditie. Daarom nodigt zwemmen ook uit voor nieuwkomers. Verder zwemmen soms zeer jonge kinderen al, zelfs baby’s. Maar ook voor mensen die nog moeten leren zwemmen, zijn vaak aparte baden en/of lessenreeksen voorhanden.

Opbouw van cardiovasculaire kracht door zwemmers

Oefeningen ter verbetering van het cardiovasculaire stelsel hebben betrekking op het hart, de longen en de bloedsomloop. Zwemmen is een zeer goede cardiovasculaire oefening, want hierdoor verlaagt de bloeddruk en houden mensen de bloedsuikerspiegel beter onder controle. Zwemmen verlaagt het risico op een vroegtijdige dood met 28 procent.

Slaap verbeteren

Zwemmers die regelmatig deze vorm van vrije tijd beoefenen, slapen doorgaans beter dan mensen die niet zwemmen.

Mentale gezondheid en zwemmen

Stemmingen stimuleren

Door te gaan zwemmen komen endorfines vrij, waardoor de stemming van mensen verbetert. Ook vergroot zwemmen het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden.

Stress en angst verminderen

Zwemmen is net als vele andere ontspannende activiteiten een geweldige manier om stress en angst te verlichten. De geest krijgt afleiding van negatieve gedachten.

Toegankelijk en betaalbaar

Zwembaden zijn in de meeste dorpen en steden wel aanwezig. De prijs van een zwemsessie of van een zwemabonnement is meestal niet hoog. Daarnaast bestaan in sommige zwembaden gereduceerde tarieven voor bepaalde doelgroepen zoals voor scholen en mensen met een beperking. Het is wel aanbevolen om steeds te opteren voor een zwembad of een andere badplaats waar redders aanwezig zijn.

Training van het hele lichaam

Door te zwemmen maakt het lichaam gebruik van bijna elke belangrijke spiergroep. De zwemmer gebruikt bijvoorbeeld de armen, de benen, de romp en de buik.

Door te zwemmen:
 • neemt de bespiering toe
 • verbetert de conditie
 • verbetert de kracht
 • verhoogt de hartslag zonder druk op het lichaam te leggen
 • verliest de persoon gewicht of behoudt hij het gewicht (vermindering van obesitas)

Vaardigheid verkrijgen

Door het zwemmen krijgen mensen niet alleen fysieke en mentale voordelen. Ze leren bovendien vaardigheden bij, wat in sommige situaties zelfs levensreddend kan zijn. Zwemlessen helpen kinderen tot slot om fysieke, cognitieve en sociale vaardigheden sneller te ontwikkelen dan kinderen zonder deze zwemlessen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmen in buitenzwembad: zwembaden van hout en kunststofZwemmen in buitenzwembad: zwembaden van hout en kunststofTegenwoordig zijn er veel oplossingen om buiten te zwemmen in de achtertuin. Er zijn zwembaden in allerlei soorten en ma…
Allergisch voor chloorAllergisch voor chloorZwemmen is een leuke bezigheid en vooral kinderen vinden het heerlijk om lekker naar het zwembad te gaan. Minder leuk wo…
Zwemmen in Utrecht: overdekte en openluchtzwembadenZwemmen in Utrecht: overdekte en openluchtzwembadenZwemmen in Utrecht is mogelijk in overdekte en openluchtzwembaden. Er zijn een aantal gewone zwembaden in Utrecht en een…
De meest bijzondere zwembaden in de wereldDe meest bijzondere zwembaden in de wereldZwemmen is een leuke ontspanning, maar op de tropische zwemparadijzen in Nederland kun je snel uitgekeken raden. Hier ee…

Flyboarden geeft een kick: zelf leren via een clinicFlyboarden geeft een kick: zelf leren via een clinicHet zou zomaar kunnen dat je iemand op het water ziet die ineens meters hoog de lucht invliegt en waarbij onder beide vo…
Geschiedenis van de Flying Arrow-zeilbotenFlying Arrow is het merk van drie typen torengetuigde open polyester zeilboten die gebouwd zijn van 1967 tot begin jaren…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
 • Geraadpleegd op 14 april 2018:
 • 5 Amazing Benefits Of Swimming, https://www.organicfacts.net/swimming.html
 • 5 Benefits of Swimming, http://www.aston.ac.uk/sport/tips-information/benefits-of-swimming/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Major new study on health benefits of swimming released, http://blogs.bmj.com/bjsm/2017/06/23/major-new-study-health-benefits-swimming-released/
 • Physical and mental benefits of swimming, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321496.php
 • The Health Benefits of Swimming, https://www.everydayhealth.com/healthy-living/fitness/health-benefits-swimming/
 • What Are the Top 12 Benefits of Swimming?, https://www.healthline.com/health/benefits-of-swimming
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.