Duiken over de wereld: Marsa Alam, Egypte

Duiken over de wereld: Marsa Alam, Egypte Marsa Alam is een klein dorpje in Zuid-Egypte. Sinds een paar jaar kan je rechtstreeks een vlucht boeken vanaf Amsterdam of Brussel naar Marsa Alam, maar je kan er meer dan alleen op het strand liggen. De grootste attractie hier in het zuiden is het duiken!

De geschiedenis van Marsa Alam

Tot voor kort was Marsa Alam een klein vissersdorpje. In 2001 kwam het toerisme er pas een beetje op gang toen Airport Marsa Alam werd geopend. Vroeger moest je eerst vliegen naar Hurghada en dan zo'n 5 uur met de bus naar het zuiden rijden, dit was nu niet meer nodig! Het toerisme is heel snel gegroeid en de kenners zeggen dan ook dat dit wel eens even groot kan worden als Sharm el Sheikh en Hurghada. Een ding is zeker: hier duiken is echt GEWELDIG!

Tondoba Bay

Ik ben inmiddels al 3 keer in Marsa Alam geweest en 3 keer op dezelfde plek: Camp Awlad Baraka en we doken bij Aquarius. Het is allemaal heel simpel ingericht, de spullen zijn fatsoenlijk, goede duikinstructeurs en misschien wel het belangrijkste: hele mooie en vrijwel ongerepte duikplaatsen.

De veelzijdigheid van Marsa Alam is misschien zelfs wel unique. Je kan hier prachtige huisduiken maken, maar je kan ook kiezen voor een boottocht, een duik verder op het huisrif met de zodiacs of je kan met de bus mee naar Abu Dabbab.
De huisduiken blijven leuk en apart en er is ook een mogelijkheid om de beesten 's nachts actief te zien, maar je ziet natuurlijk ook de slaapkoppen 's nachts. Het onderwaterleven in Egypte bestaat uit kleine maar ook zeer grote vissen. Één van de bekendste duikplaatsen van het zuiden is wel Elphinstone, het ligt noordelijk van Marsa Alam en het is dan ook nodig om rond 4 uur uit je bed te komen, naar de boot te lopen en dan daar lekker verder slapen. De eerste duik maak je om een uur of 8/half 9 en daarna ga je lekker ontbijten. Dit is dé plek om haaien te spotten en niet alleen onschuldige Whitetips, maar ook hamerhaaien!

Ook heb je hier het Dolphin House. Het is een beschermd gebied en er mogen dan ook maar een X aantal duikers/snorkelaars/boten per dag komen. Iedereen moet een ticket kopen, die rond de 15 euro kost, dit doe je van tevoren bij de mensen die je begeleiden. De riffen hier zijn nog heel mooi en het varieert, omdat aan de ene kant van het rif wel wat stroming is en aan de binnenzijde vrijwel geen. De naam zegt het eigenlijk al, dit gebied staat bekend om zijn dolfijnen. Later meer hierover.

De bekendste duikplekken van dit gebied

Elphinstone Reef:

Dit rif bestaat eigenlijk alleen uit één grote rots, in de vorm van een olifantenvoet vandaar de naam, in het water. De diepte varieert enorm, het diepste punt van de 'rots' waar ook het poetsstation van de haaien zit bevindt zich op zo'n 45 meter. Als je echt naar beneden gaat kom je honderden meters lager uit en daar moet je uiteraard niet gaan duiken! Je kan hier eigenlijk van alles tegenkomen, zeer veel haaiensoorten, heel af en toe wat dolfijnen en soms zelfs een walvishaai, maar die zie je echt maar zelden in de Rode Zee. Toen ik hier ben geweest zagen we zelfs een verdwaalde schildpad, want dat is nou iets wat er eigenlijk niet hoort te zitten, omdat het te ver uit de kust ligt.

Ondanks dat de meeste duikers hier alleen heen gaan voor het grote leven, zijn ook de wanden interessant. Er zijn mooie koralen om te bewonderen en uiteraard is er ook genoeg klein leven. De stroming is hier vaak sterk en daarom is het hier noodzakelijk om minimaal een Advanced Diver te zijn, maar het is zeker een plek om gezien te hebben!

Dolphin House:

Het Dolphin House of Samadai Reef bestaat uit een kom waar dolfijnen kunnen 'schuilen' voor de stroming als die van de andere kant komt. In de kom is het vrijwel altijd windstil, omdat de wind bijna altijd uit een kant komt. Er is een zone waar de duikers en snorkelaars niet mogen komen, zodat de dolfijnen ook nog een beetje rust kunnen hebben als ze daar behoefte aan hebben. Het is geen garantie dat je hier dolfijnen ziet, omdat het uiteraard om wilde dolfijnen gaan die niet een vaste plek hebben om te gaan zitten. De koralen hier zijn nog heel mooi en heel divers, ook is hier de Samadai Cave waar gedoken kan worden. Het is een niet al te lange grot waar je doorheen kan zwemmen en je wordt hier prima doorheen geloodst. Hij is echter niet aan te raden als je claustrofobisch bent, maar dan is er zeker iets af te spreken met de duikleiders. Al met al een heel mooi rif en die 15 euro extra zeker waard!

Shaab Marsa Alam:

Ook hier kunnen wel eens dolfijnen aangetroffen worden. De regel die een beetje toegepast wordt door de Egyptenaren is dat als ze niet bij het Dolphin House zitten ze hier zitten. Dit is natuurlijk niet altijd zo maar meestal klopt het wel ongeveer. Ook hier is er sprake van een hele kleine grot waarachter een heel groot veld is met allemaal 'nemo'-visjes alleen dan in de gele variant. Ook is hier een wrak, maar die raakt jammer genoeg steeds meer in verval. De duikschool vaart hier regelmatig naartoe en het is zeker de moeite waard en je hoeft niks extra's te betalen.

Abu Dabbab:

De dagtrip hiernaartoe wordt niet vaak georganiseerd, maar het is wel heel leuk. Abu Dabbab is niet heel erg diep en is voornamelijk zeegras met aan de linkerkant van het strand koraal. De duikplaats staat bekend om de gigantische schildpadden waar eigenlijk wel een garantie op is om te zien. Ook kan je hier zeekoeien aantreffen die je dan weer niet elke duik ziet. Apart is het zeker om die gigantische schildpadden door het water te zien bewegen en als je lang genoeg wacht moeten ze naar boven en kan je prachtige foto's maken, maar alleen het gezicht is al heel mooi. Je moet hier wel uitkijken dat je de beesten niet aanraakt, want dat kan tot schrikreacties leiden en zelfs tot de dood en dat is natuurlijk iets dat we niet willen!

Shaab Sharm:

Dit is het kleinere broertje van Elphinstone Reef. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar van verhalen heb ik gehoord dat hier ook veel haaien zitten en dit is wel voor alle duikers, doordat de stroming hier veel minder is.

Kortom Marsa Alam is een heel leuk duikgebied, waar je als duiker eigenlijk wel geweest moet zijn. De duikprijzen zijn niet al te hoog en de duiken zijn gewoon geweldig!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duiken in Egypte, Sharm el SheikhWat is er nou mooier dan een compleet nieuwe wereld ontdekken? Dat is precies wat er gebeurt tijdens het duiken. Je komt…

Sneekweek - Zeilen en gezelligheidSneekweek - Zeilen en gezelligheidDe Sneekweek is een zeilevenement dat jaarlijks terugkeert. De vrijdag voor de eerste zaterdag in augustus wordt de open…
Duikbrevet behalenDuikbrevet behalenDuiken is de laatste deccenia een steeds populairdere sport geworden. Je mag echter niet zomaar spontaan gaan duiken. He…
Bronnen en referenties
  • http://www.aquariusredsea.com/
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 19-03-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.