Sneekweek - Zeilen en gezelligheid

Sneekweek - Zeilen en gezelligheid De Sneekweek is een zeilevenement dat jaarlijks terugkeert. De vrijdag voor de eerste zaterdag in augustus wordt de opening van de Sneekweek gehouden. De hele week door zijn er zeilwedstrijden en worden er andere activiteiten georganiseerd. Er komen veel mensen op de Sneekweek af en het bruist van de gezelligheid, de terrasjes en kroegjes zitten dan ook vol. Het motto van de Sneekweek is er niet voor niks: Overdag voor de eer, ’s avonds voor de sfeer.

Sneekweek

Ieder jaar wordt de Sneekweek in de Friese stad Sneek gehouden. Het is het grootste binnenwater zeilevenement van Europa waaraan honderden zeilers meedoen. De Sneekweek wordt door de Koninklijke watersportvereniging Sneek georganiseerd. De hele week worden er zeilwedstrijden gehouden is verschillende klassementen. Naast de zeilwedstrijden worden er nog veel meer activiteiten georganiseerd. Enkele voorbeelden zijn braderieën, muziekfestival met veel verschillende artiesten en vuurwerk tijdens de opening. Ook is er de hele week kermis in Sneek.

Wanneer is de Sneekweek?

De Sneekweek begint altijd de vrijdag voor de eerste zaterdag in augustus. De Sneekweek duurt vanaf deze dag tot en met de donderdag erna.

Geschiedenis

Het begon allemaal in 1814 toen de Sneker Jacob Sjoukes Visse veilig was aangekomen in Joure nadat hij was gedeserteerd uit Franse krijgsdienst. De Snekers dachten dat hij dood was tot dit goede bericht kwam. Ter ere hiervan werd een zeiltocht gehouden vanaf Sneek naar Joure om hem feestelijk op te halen. Voor 1814 werd er ook al gezeild in Friesland en zeilwedstrijden gehouden in Sneek, maar door de komst van de Fransen werd dit niet meer gedaan. Door het goede bericht dat kwam grepen de Snekers weer de kans om op een feestelijke manier te gaan zeilen. Sindsdien werden er ieder jaar zeilwedstrijden gehouden, de Sneker Hardzeildag was geboren. Er werd besloten dat Hardzeildag op een woensdag gehouden moest worden, op de woensdag die zo dicht mogelijk bij de verjaardag van koning Willem I lag (24 augustus 1772). Tegenwoordig wordt Hardzeildag nog steeds op de woensdag gehouden, maar dan in begin augustus.

Ieder jaar werd de Hardzeildag georganiseerd en zeilwedstrijden breidden zich steeds verder uit, die georganiseerd werden door de Sneeker Zeil Club en De Koninklijke Zeilvereniging. In 1935 fuseerden de Sneeker Zeil Club en De Koninklijke Zeilvereniging tot de Koningklijke watersportvereniging Sneek en organiseerden rond Hardzeildag gezamenlijk activiteiten. Hiermee was Hardzeildag tot de Sneekweek uitgegroeid. De eerste Sneekweek was dus in 1935.
In 2010 werd de 75e Sneekweek gevierd.

Programma

  • Op vrijdag vindt de officiële opening van de Sneekweek plaats. Deze avond staat vol van de tradities, zo wordt de boot van het jaar gepresenteerd, de schipper in de orde van de Sneeker Pan gehuldigd en een vlootschouw gehouden. De vlootschouw wordt afgesloten met vuurwerk waarna de kermis opengaat.
  • De hele week door worden er zeilwedstrijden gehouden in verschillende klassementen.
  • Op zondag is er koopzondag in het centrum.
  • Woensdag, de een-na-laatste zeildag, staat bekend als Hardzeildag. Er wordt dan onder anderen de Friesland- Holland race gevaren. Tijdens deze race nemen de Friezen het op tegen de Hollanders.
  • De laatste dag, de donderdag, staat bekend als ‘daverende donderdag’. Tijdens de avond worden de hoofdprijzen uitgereikt en een feestavond gehouden.
  • Op vrijdag nadat de Sneekweek afgelopen is is er op Grootzand een kunst- en boekenmarkt.

De Sneekweekcamping

Vlak aan het Snekermeer kan er tijdens de Sneekweek gekampeerd worden op de Sneekweekcamping. Speciaal voor de Sneekweek wordt een locatie als camping beschikbaar gesteld door de gemeente. De camping wordt gecreëerd op recreatie terrein ‘De Potten’. Vanaf de camping gaat er een rechtstreekse busverbinding naar de binnenstad van Sneek. De camping staat direct aan het Snekermeer en is op loopafstand van het pondje dat naar het starteiland vaart. Op de camping kunnen ongeveer 400 tenten staan. Vanaf de donderdag voordat de Sneekweek begint kunt u hier al terecht tot en met de vrijdag na de Sneekweek.
© 2009 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bezoek aan de stad SneekEen bezoek aan de stad SneekSneek, in het Fries Snits, geniet haar bekendheid vooral als Elfstedenstad, de Sneekweek en de Waterpoort die menig Gaas…
Weetjes over de maand augustus: komkommertijd en oogstmaandWeetjes over de maand augustus: komkommertijd en oogstmaandIn augustus, vroeger Sextilis, gebeurt er niet veel. In de media spreekt men wel eens van de komkommertijd. Toch gebeure…
ColorRain by Night - lopen door wolken kleurstofColorRain by Night - lopen door wolken kleurstofNaast de ColorRun is er nu ook de ColorRain, een knotsgekke kleurenren overdag of in de avond. De ColorRain is niet geri…
Olympische Spelen – Pieter-Jan PostmaOlympische Spelen – Pieter-Jan PostmaPieter-Jan Postma uit Heerenveen zeilt in augustus 2012 op de Olympische Spelen in Londen mee in de Finn klasse. Hij kom…

Sportpsychologie in het wakeboardenSportpsychologie in het wakeboardenWakeboarden is een spectaculaire watersport. De tricks en snelheid maken het tot een geliefde sport om naar te kijken én…
Duiken over de wereld: Marsa Alam, EgypteDuiken over de wereld: Marsa Alam, EgypteMarsa Alam is een klein dorpje in Zuid-Egypte. Sinds een paar jaar kan je rechtstreeks een vlucht boeken vanaf Amsterdam…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.