Winterklaar maken van uw boot

Als het vaarseizoen helaas weer voorbij is, wordt het tijd om uw boot naar de winterstalling te brengen en winterklaar te maken. Het winterklaar maken van uw boot is van belang voor het behoud van uw boot. Er zijn heel wat zaken die in orde moeten zijn voordat de boot de winterslaap in kan gaan. Zo zullen de nodige antivries maatregelen genomen moeten worden, zodat bij strenge vorst schip + uitrusting vorstbestendig de winter doorkomen.

De winterstalling - winterkaar maken van uw boot

Doorgaans worden schepen op bokken gezet. Zorg ervoor dat de 4 stutten van de bok goed tegen de scheepshuid aan zitten en de kiel op meerdere plekken ondersteund wordt. U zult toch zo nu en dan aan boord willen en dan moet uw schip goed ondersteund zijn. Vergis u niet: een boot is zo geconstrueerd dat krachten pas goed verdeeld worden in het water liggend. Bij zeiljachten is het aan te raden de mast, gedurende de winterstalling, van de boot te halen en elders op te bergen. Veel havens hebben daar voorzieningen voor. U moet zich voorstellen, dat bij zware storm er veel zijdelingse druk op de mast wordt uitgeoefend en omdat het schip zelf niet meegeeft, met name de mastvoet en wandputtings zwaar belast worden.

De motor winterklaar maken

Als u de motor zelf winterklaar maakt, let dan op de volgende zaken (in de juiste volgorde):

Open koelsysteem:

  1. Draai de aftapplug onderin de motor los, zodat het koelwater dat nog onderin in de motor zit eruit kan lopen en neem dit met een doek op. Komt er niets uit, probeer dan met een puntig voorwerp door te prikken, het kan zijn dat slip de opening afdicht. Draai de aftapplug weer vast.
  2. Haal de thermostaat uit uw motorblok en bevestig de beugel weer (omdat uw motor nu niet warm zal worden, zal de thermostaat niet openen, waardoor de cylinders geen vloeistof krijgen).
  3. Vul een emmer met 2 liter antivries koelvloeistof en vul aan met water (lees op de verpakking de juiste mengverhouding).
  4. Koppel de aanzuigslang van het koelwater los en bevestig aan het uiteinde een trechter.
  5. Bevestig nu een opvangemmer onder de uitlaat, zodat straks het koelwater kan worden opgevangen. Start de motor en giet tegelijkertijd de koelvloeistof in de trechter, waardoor de antivries koelvloeistof door het hele systeem wordt opgenomen.
  6. Wanneer de emmer leeg is, stop dan direct de motor.
  7. Pomp de olie uit de motor, vervang de oliefilters en ververs de olie.
  8. Vervang alle brandstoffilters.
  9. Vul de brandstoftank maximaal, zodat er geen vocht en condens kan ontstaan.
  10. Zorg ervoor dat de motor volledig ontlucht wordt (dit moet u in het voorjaar, voor tewaterlating nogmaals doen).
  11. Vervang de impeller van de koelwaterpomp, inclusief afdichting.
  12. Vet de polen van de startaccu met vaseline in en ontkoppel de accu door de + en - van de polen af te halen. Check wel of de accu volledig is geladen.
  13. Controleer alle slangen op lekkage.
  14. Tot slot: zorg dat de motorruimte schoon en droog is.

Antivries maatregelen in het schip

  • Pomp al het water dat nog in de water tank zit er uit.
  • Zet alle afsluiters, bij de spoelbak, wastafel en toilet open, zodat al het water dat nog in het systeem zit eruit kan lopen.
  • Draai de afsluiters weer dicht.
  • Vul nu alle waterverbruikers met antivries en draai vervolgens de afsluiters weer voor een kort moment open en dicht, zodat de antivries vloeistof ook de afsluiters zelf kan bereiken.

Overige maatregelen - winterklaar maken van uw boot

  • Haal alles van boord wat vocht kan opnemen, zoals kussens, etenswaren en boeken.
  • Zorg ervoor dat alle accu's volledig geladen zijn en zet de hoofdafsluiter(s) van de stroomvoorziening af.
  • Vet de polen van de accu's met vaseline in en ontkoppel de accu's door de + en - van de polen af te halen.
  • Zorg voor enige ventilatie en plaats enkele vrochtvreters in uw schip.
  • Haal ook de landvasten van boord: u kunt deze gerust in de wasmachine doen, zodat ze weer schoon het volgend vaarseizoen aan boord kunnen.
  • Haal uw gasfles(sen) van boord en berg deze thuis op, in bijvoorbeeld de schuur of garage.
  • Staat uw boot op de kant in weer en wind: zorg dan voor een goed afdekzeil, die ook windbestendig rondom uw schip vastgemaakt wordt.

Tot besluit - winterklaar maken van uw boot

Maak voor uzelf een kluslijst met alle zaken die u tijdens de vaart zijn opgevallen en werk deze gedurende de winter af. Naast dat u een goed excuus heeft op de zaterdag eens even eruit te zijn, blijft uw schip zo in goede staat van onderhoud. Een schip heeft zowel tijdens de vaart als gedurende de winter veel te verduren en kan, indien er nauwelijks naar wordt omgekeken, snel aftakelen. Als u bovengenoemde aandachtspunten meeneemt in uw onderhoud, kunt u nog vele jaren plezier beleven aan uw boot.
© 2009 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boot kopen: Waarop letten bij het kopen van een boot?Wie wil er geen boot kopen in Nederland? Dit land heeft zoveel plassen en rivieren, die er gewoon om vragen om bevaren t…
Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht geeft u vrijheid op het water. Zeilboten worden tegenwoordig gemaakt van allerlei materialen,…
Zelf een polyester boot of reparerenZelf een polyester boot of reparerenLees hier hoe je zelf een polyester boot kunt repareren. Het is helemaal niet moeilijk om zelf een polyster boot te repa…
Pakjesboot 12, de boot van SinterklaasPakjesboot 12, de boot van SinterklaasIedereen heeft de stoomboot van de Sinterklaas wel eens gezien. Deze boot is al erg oud en heeft de naam ‘Pakjesboot 12’…

Checklist bij koop tweedehands bootDe 2e hands botenmarkt heeft een zware tik gehad door de aanhoudende economische crisis, waardoor de gemiddelde verkoopp…
Reactie

Van Anrooij, 13-10-2014
Graag het antwoord op de vraag : hoe krijg ik anti vries in de kogelafsluiters?
Bij voorbaat dank voor het antwoord, vr gr, van Anrooij Reactie infoteur, 12-01-2015
Je giet wat anti vries in de leiding, met de afsluiter dicht. Vervolgens zet je de de afsluiter voor een split second open en weer dicht. De anti vries stroomt er een beetje uit en omdat de afsluiter maar voor heel even open stond zit er vervolgens ook anti vries in de afsluiter!

Succes!

Nautisc1 (45 artikelen)
Laatste update: 06-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.