InfoNu.nl > Sport > Balsport > Golf spelformules

Golf spelformules

Golf spelformules Een overzicht over de verschillende spelformules van de golfsport. Op deze pagina heb ik de meest voorkomende spelvormen voor u geselecteerd en beschreven.

Basis principes:

Er zijn heel wat spelformules mogelijk, maar ze zijn altijd gebaseerd op één van de volgende twee principes:
 • er wordt gespeeld in Strokeplay d.w.z. een wedstrijd in slagen met of zonder handicap verrekening.
 • er wordt gespeeld in Matchplay d.w.z. een wedstrijd per hole met of zonder handicap verrekening.

Strokeplay kent twee varianten voor wat de puntentelling aangaat:
 • Stableford: een puntentelling in verhouding tot het aantal slagen per hole.
 • tegen PAR / tegen BOGEY: een +/-/0 telling in verhouding tot het aantal slagen per hole.
Strokeplay kent één variante wat de score aangaat:
 • American Strokeplay: waarbij de score op een hole niet hoger kan zijn dan 2x de waarde van de PAR van de hole +1

Single:

Iedere kant bestaat uit één speler, de mogelijke spelvormen zijn:
Single Strokeplay Single Stableford Single tegen PAR / tegen BOGEY Single Matchplay.

4 Ball:

Iedere kant bestaat uit 2 spelers, de mogelijke spelvormen zijn:
 • Fourball Betterball (4BBB): ieder speelt zijn eigen bal, alleen de beste score van een kant telt, 4BBB kan gespeeld worden in Strokeplay, Stableford, tegen PAR/Bogey of in Matchplay.
 • 4B Aggragate: beide scores van een kant worden opgeteld, 4BAggregate kan gespeeld worden in Strokeplay, Stableford, tegen PAR/Bogey of in Matchplay.

2 Ball:

Iedere kant bestaat uit 2 spelers, de mogelijke spelvormen zijn :
 • Foursome: iedere kant speelt met één bal; de een slaat af op de even- en de ander op de oneven holes en spelers slaan om beurten. Foursome kan gespeeld worden in Strokeplay, Stableford, tegen PAR/Bogey of in Matchplay.
 • Greensome: beide spelers slaan af op iedere hole, vervolgens kiest de kant de bal waarmee de hole zal beëindigd worden. De spelers slaan vervolgens om beurten. Greensome kan gespeeld worden in Strokeplay, Stableford, tegen PAR/Bogey of in Matchplay.

Chapman:

Iedere kant bestaat uit 2 spelers. Beide spelers slaan af op elke hole, spelers wisselen elkaars bal, slaan die en kiezen daarna de bal waarmee de hole zal beëindigd worden. De spelers slaan vervolgens om beurten. Chapman kan gespeeld worden in Strokeplay, Stableford, tegen PAR/Bogey of in Matchplay.

Scramble:

Iedere kant bestaat uit 2, 3 of 4 spelers.
Ieder speler van een kant speelt zijn eigen bal. Na elke slag wordt de beste bal gekozen en van die plaats spelen alle spelers hun volgende bal. Scramble kan gespeeld worden in Strokeplay of Stableford.

Texas Scramble:

Variante op scramble, een wedstrijdvorm tussen teams van 2 of meer spelers.
Alle spelers van een team slaan af en kiezen dan de beste van die afslagen. Alle andere ballen worden opgenomen en geplaatst binnen een stoklengte van de beste bal. Dat principe wordt net zolang volgehouden tot de eerste bal in de hole is. Texas Scramble kan gespeeld worden in Strokeplay of Stableford.

Amerikaantje:

Een kant bestaat uit 3 spelers.
Iedere speler speelt zijn eigen bal. Op iedere hole zijn 6 punten te winnen.
De mogelijke puntenverdeling zijn : 4-2-0, 4-1-1 , 2-2-2 , 3-3-0. Amerikaantje wordt gespeeld in Matchplay.

Delany:

Iedere kant bestaat uit 2 spelers.
Iedere speler speelt zijn eigen bal. Beide netto scores vormen samen een getal.
Scoren geen van beide spelers een netto par of beter, dan vormt de hoogste netto score de tientallen van het getal, de laagste netto score vormt de eenheden van het getal.
Scoort één van beide spelers wel een netto PAR of beter, wordt de volgorde omgedraaid.
Delaney wordt gespeeld in Strokeplay.

Stokken wedstrijd:

Een kant bestaat uit één speler. De speler speelt met een beperkt aantal clubs. Stokkenwedstrijd kan gespeeld worden in Strokeplay, Stableford.

Vossenjacht:

Een kant bestaat uit één speler. Eén speler, de vos, speelt voorop. Zijn netto score op elke hole bepaalt de PAR voor alle volgende spelers. Vossenjacht wordt gespeeld in Strokeplay of Stableford.

AM-AM:

Een kant bestaat uit 3 of 4 amateur spelers.
AM-AM kan gespeeld worden in Strokeplay, Stableford of tegen PAR/Bogey.
De mogelijke vormen zijn :
 • 3AM-1BB kant bestaat uit 3 spelers, de beste score van de 3 spelers telt.
 • 3AM-2BB kant bestaat uit 3 spelers , de twee beste scores van de 3 spelers worden samengeteld.
 • 3AM-3BB kant bestaat uit 3 spelers, de drie scores worden samengeteld.
 • 4AM-1BB / 4AM-2BB / 4AM-3BB / 4AM-4BB

Pro-AM:

Een kant bestaat uit één PRO en 1,2 of 3 amateurs.
Pro-AM kan gespeeld worden in Strokeplay, Stableford of tegen PAR/Bogey.
De mogelijke vormen zijn :
 • Pro-AM 2B een kant bestaat uit één pro en één amateur, de beste score telt.
 • Pro-AM 3B een kant bestaat uit één pro en twee amateurs, de beste score telt.
 • Pro-AM 4B een kant bestaat uit één pro en drie amateurs, de beste score telt.

Vlaggenwedstrijd:

Een kant bestaat uit één speler.Elke speler plant zijn vlaggetje met zijn naam op de plaats waar zijn bal ligt, nadat hij het toegestane aantal slagen gedaan heeft, namelijk een aantal dat gelijk is aan de PAR vermeerderd met zijn handicap:
Een speler, bijvoorbeeld met handicap 24, die op een baan speelt met PAR 71, heeft een krediet van 95 slagen.

Koordjeswedstrijd:

Een kant bestaat uit één speler. Spelvorm waarbij men zijn bal mag verplaatsen naar waar men wil. Daarbij moet de speler telkens een stuk koord afknippen dat gelijk is aan de verplaatste afstand. Elke speler krijgt een bepaalde lengte koord volgens de handicap.
© 2007 - 2016 4711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtDe unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtGolf wordt steeds populairder, lees hier alles over golf en de termen die hierbij gebruikt worden. Hier vind je wat een…
De Golfregels; verleden en hedenDe Golfregels; verleden en hedenMenigeen die vandaag de dag voor het eerst de 'Golfregels' onder ogen krijgt schrikt zich een hoedje. Hoe is het mogelij…
Wat is de sport golf?Wat is de sport golf?Golf is een populaire sport die steeds meer ontdekt wordt door verschillende soorten mensen. Eerder was golf meer een sp…
Eerste kennismaking met de golfbaanEerste kennismaking met de golfbaanHet is misschien even wennen wanneer je voor het eerst op een golfbaan komt. Bij goed weer is het er een komen en gaan v…
Golfbaan Welschap: adres, openingstijden en tarievenGolfbaan Welschap: adres, openingstijden en tarievenGolfen bij Golfbaan Welschap is een perfecte bezigheid voor jong en oud. Lees in dit artikel alles over de Golfbaan Wels…

Reageer op het artikel "Golf spelformules"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

R. H. Spiele, 25-10-2012 11:39 #3
Kunt u mij inlichten over een spelvorm/telling, genaamd "sixties". 4 spelers die in een ronde van 18 holes elke 6 holes van partner wisselen als side. Per hole kan de beste speler 2 punten verdien, de slechtste gaat 1 punt af. De rest blijft gelijk. Ik weet niet precies hoe de telling is.
Gaarne uw advies/opinie.

Jenny Meyer, 26-04-2008 22:34 #2
Hoe is een leuke spelvorm als wij als Senioren-Commissie een Vossenjacht-wedstrijd willen organiseren? Reactie infoteur, 06-05-2008
U spelt in stableford de wedstrijd vossenjacht.
een speler is de vos en spelt in de eerste flight en moet ook dan als eerste uitholen. zijn score bepaalt de paar van het hole. als hij bv. op een paar 4 hole 3 slagen nodig heeft dan is dat voor deze wedstrijd en de puntentelling een paar 3.
of bv. een paar 3 hole gaat de bal met 5 slagen van de vos in de hole dan is deze paar 3 nu een paar 5 voor de puntentelling, dwz. een speler die op deze hole 5 slagen nodig heeft speelt paar en krijgt 3 stableford punten.
De vos moet natuurlijk op elke gespeelde hole zijn score op een blad papier achterlaten zodat de volgende flights weten wat de score van de vos is! speelt de vos bv. op een paar 5 liefst 7 slagen dan is dit een paar 7! Men laat meestal de speler met het laagste handicap de vos spelen, ander krijgt men een te hoge score. Veel plezier met de wedstrijd.

A. Jansen-Brandsma, 24-01-2008 19:01 #1
Ik zou graag bij de puntentelling of verdeling van punten dat er een voorbeeld toegevoegd wordt.

Infoteur: 4711
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Reacties: 3
Schrijf mee!