Voetbal zonder bal

Spelletjes
Mensen spelen graag spelletjes, ze zoeken graag wat competitie en vinden het spelen bovendien gezellig. Kinderen spelen de werkelijkheid. Ze oefenen in vaardigheden die ze in hun volwassen leven nodig zullen hebben, al zijn ze zich daar meestal niet echt van bewust. Soms zelfs veranderen de eisen van de maatschappij en herken je in een spel al niet eens meer welke noodzakelijke vaardigheid werd getraind. Dat is niet erg, een spel mag ook gewoon leuk zijn, of een manier om elkaars vaardigheden te meten. En dat geldt ook voor het voetbal zonder bal, het scoren met stenen, of welke naam je ook aan dit spel zou willen geven. Een beetje wiskundig inzicht, begrip van wat meetkunde en effecten van bewegende objecten, dat kan wel handig zijn.
Materiaal voor stenenvoetbal
Je hebt voor dit spel maar weinig nodig. Met een paar kiezelstenen en een gladde vloer heb je het belangrijkste al in huis. Of in huis, je kunt het spel beter buiten spelen, op de speelplaats, stoep of terras. Met stoepkrijt kun je een speelveld uitzetten in de vorm van een voetbalveld, maar natuurlijk veel kleiner. Een meter lang, een halve meter breed is een prima maat – maar groter of kleiner mag ook. Teken een middellijn met een cirkel, en aan de kop van de korte kant teken je goals. Maak de goals niet te klein of te groot, bijvoorbeeld 20 centimeter.
Bedoeling van het spel
Het is de bedoeling dat je binnen de afgesproken tijd zoveel mogelijk doelpunten maakt. En je maakt een doelpunt door een kiezelsteen in de goal te spelen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is.
Spelregels
- De speler die aan de beurt is speelt een van de kiezelstenen. Spreek af of je dit met de hand of met de voet mag doen. De steen moet altijd tussen de twee andere stenen door en mag dus nooit rechtstreeks in de goal worden gespeeld. Het maakt hierbij niet uit welke steen je speelt, als deze maar tussen de twee andere doorgaat. In de praktijk wissel je dus regelmatig van speelsteen.
- Wordt de steen volgens de regel gespeeld, dan mag deze speler nog eens spelen, en kan op deze manier de stenen richting goal spelen, en hopelijk scoren. Na het scoren gaan de stenen terug naar de middencirkel en is de andere speler aan de beurt.
- Wordt een steen niet tussen de twee andere door gespeeld, dan is de beurt over en is ook de andere speler aan de beurt.
- Als de steen buiten het speelveld komt, dan is de steen ‘uit’, net als bij een regulier partijtje voetbal. De beurt gaat dan naar de andere speler. Deze speelt vanaf de zijlijn, op de plaats waar de steen ‘uit’-ging, met deze steen verder.
- Bij het begin van het spel, of bij het hervatten na een doelpunt mag niet in één keer worden gescoord.
- Na de spelhervatting als de steen uit was, mag niet in één keer worden gescoord.
Effect
