De pirouette in dressuurproeven

De pirouette in dressuurproeven Verzameling, kracht en balans: dat zijn de kernwoorden die horen bij een goed gereden pirouette. Vanaf de klasse ZZ-Licht wordt er in de dressuurproeven een voorzichtig begin gemaakt met deze oefening. Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar de hele pirouette in de Grand Prix-proeven. Hoe werk je toe naar het rijden van een pirouette voor een 8?

De oefening

De pirouette is een zo klein mogelijke cirkel gereden in verzamelde galop waarbij de voorhand van het paard om de achterhand draait. De achterbenen draaien dus een kleine cirkel, waar de voorhand in een grotere cirkel omheen draait. Wenselijk is dat de drietakt, die de galop kenmerkt, zo veel mogelijk behouden blijft. Toch mag het niet als fout worden aangemerkt als de zuivere takt een fractie verloren gaat. Het paard dient licht gebogen om het binnenbeen van de ruiter te zijn en tijdens de oefening te blijven.
De achterhand moet meer gewicht opnemen. Dit zal zich uiten in een dalende achterhand waarbij de gewrichten van het achterbeen meer gebogen zijn. De voorhand krijgt zo de mogelijkheid om zich ‘licht’ te maken en te gaan draaien.

Arbeidspirouette

Veel ruiters beginnen thuis met de arbeidspirouette. Hierbij wordt de cirkel nog groot gehouden en gaat het erom dat het paard de basisbeginselen van een pirouette onder de knie krijgt. Vaak wordt gebruik gemaakt van een cirkel van tien tot twaalf meter. Feitelijk heeft deze oefening meer weg van travers op een volte. Het paard moet leren zijn balans te houden terwijl hij op meer dan twee sporen galoppeert. Naast kracht en lenigheid vergt het ook veel behendigheid van het paard om deze oefening uit te voeren. Vervolgens kan dit uitgebouwd worden naar kleinere pirouettes. Ook in de gevraagde proeven zit deze opbouw in moeilijkheidsgraad: beginnend met de kwart en halve pirouette in de ZZ-Licht en eindigend met hele pirouette in de Grand Prix. Ook als de (kleinere) pirouettes al bevestigd zijn, wordt er vaak in de training nog veel gebruik gemaakt van de arbeidspirouette. Paarden moeten te allen tijde voorwaarts blijven denken in een pirouette en dit kan door middel van het schakelen in een arbeidspirouette bewerkstelligd worden. Een kleinere pirouette leent zich minder voor dit schakelwerk.

Kwart pirouette

In een paar ZZ-Licht-proeven wordt een kwart pirouette gevraagd. Het is de bedoeling dat het paard in twee tot vier sprongen met de achterhand een kwart cirkel met een straal van maximaal twee meter draait. Daarbij moet de voorhand duidelijk om de achterbenen draaien. De kwart pirouette wordt vanaf een voorgeschreven letter op de hoefslag richting de AC-lijn gevraagd. Als voorbereiding moet de galop een aantal sprongen extra worden verzameld. De pirouette dient recht in- en uitgereden te worden, maar op het moment van draaien moet het paard wel om het binnenbeen van de ruiter gebogen zijn.

Halve pirouette

De halve pirouette wordt zowel in de ZZ-Licht als in de ZZ-Zwaar en Prix St. George gevraagd. In de ZZ-Licht-proef mogen de achterbenen een halve cirkel met een straal van maximaal drie meter maken. Het wenselijk aantal sprongen hierbij ligt tussen de drie en de zes. Het gaat erom dat de beweging al duidelijk gaat neigen naar de uitvoering van een pirouette op hoger niveau. De halve pirouette gevraagd in de ZZ-Zwaar en de Prix St. George dient al duidelijk kleiner en meer verzameld gereden te worden.

Hele pirouette

Na de kwart en de halve pirouette wordt er toegewerkt naar de hele pirouette zoals voorgeschreven in de Grand Prix-proef. De straal van de cirkel dient ongeveer gelijk te zijn aan de lengte van het paard en in zes tot acht galopsprongen moet de oefening gereden worden. Het formaat van de cirkel en het recht in- en uitrijden kan bijzonder goed door de jury beoordeeld worden omdat beide pirouettes op de AC-lijn gevraagd worden.

Tot slot

De pirouette is een oefening die pas in de hogere dressuur om de hoek komt kijken. Dit is niet voor niets, want paard en ruiter moeten al ver gevorderd zijn om tot een goede pirouette te kunnen komen. Verzameling, kracht en balans zijn vereist. Een goede voorbereiding is ook in de paardensport het halve werk.
© 2016 - 2024 Madamebutterfly, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressuur rijden in Nederland, de klasse-indeling van de KNHSIn het paardrijden zijn verschillende disciplines te onderscheiden. Zo is er de dressuur, het springen, het westernrijde…
Vrijheidsdressuur: PirouetteVrijheidsdressuur: PirouetteDe pirouette is een bekend onderdeel uit de dressuur wat pas in de hoogste klasses wordt beoefend. Je kan deze oefening…
Wedstrijd rijden: dressuuroefeningen in de klasse ZZ-zwaarWedstrijd rijden: dressuuroefeningen in de klasse ZZ-zwaarBij het rijden van wedstrijden in de paardensport kun je verschillende klassen doorlopen. Iedere ruiter start in de klas…
Dressuur op M2-niveauDressuur op M2-niveauRijd je al een tijdje wedstrijden met jouw paard en heb je de rubrieken B, L1, L2 en M1 met goed gevolg doorlopen, dan m…

Deelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Guilaine, Pixabay
  • https://www.knhs.nl/nieuws/2016/nieuwe-dressuurproeven-2016-de-klasse-z1-z2-zz-licht-en-zz-zwaar/
  • ISBN 978908245681, KNHS Dressuur- en menproeven, editie 2016.
Madamebutterfly (9 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.