Testosteron als doping

Testosteron als doping Testosteron gebruiken veel recreatieve sporters om spieren op te bouwen. Dat kan gevaarlijk zijn. Testosteron kan je ook zonder doping verhogen, namelijk met duursport.

Anabole werking testosteron

Testosteron is een geslachtshormoon, dat bij beide geslachten voorkomt. Maar het hormoon werkt bij mannen en vrouwen verschillend. Bij mannen bezit testosteron een anabole werking. Dat betekent dat je spiermassa wint als je veel testosteron hebt. Daarom is het ook erg populair bij bodybuilders, hoewel het op de dopinglijst staat. Wetenschappers hebben inmiddels ontdekt dat men door gezond sporten de testosteronhuishouding tot op zekere hoogte sturen kan.

Bij doping maakt lichaam minder testosteron aan

Testosteronmisbruik vindt vaak plaats. Maar wie “van buiten” aan zijn lichaam hormonen toedient, grijpt in een uiterst delicaat evenwicht in. Want het lichaam verlaagt de eigen productie van testosteron als er hormonen van buiten af worden toegediend. Beter is het om de lichaamseigen productie aan te zwengelen. Dat kan door een juiste dosis sport. In ieder geval moet men ook met bewegen niet overdrijven. Want ook te veel sport kan de hormonale huishouding van streek maken, althans volgens een vereniging van urologen.

Sport en doping

Overal waar mensen sport bedrijven en de prestatie telt, wordt doping gebruikt. Kunstmatige verhoging van de prestaties is even oud als fysieke competitie. Deskundigen schatten dat ongeveer tien tot twaalf procent van alle amateursporters naar verboden middelen grijpen. Die krijg je meer en meer via het internet. Maar de gevaren zijn groot. Wie zijn macht en mannelijkheid een handje wil helpen en zich kunstmatig testosteron toedient, heeft meer kans om schade aan zijn lichaam toe te brengen dan op het erepodium te belanden.

Doping met testosteron gevaarlijk

Heeft het lichaam zich eenmaal aan de testosterontoevoer van buiten gewend, dan brengt het de eigen productie naar beneden of produceert zelfs helemáál geen eigen hormonen meer. Dat kan heel gevaarlijk worden. Want als u stopt met de inname van hormonen, kan het lichaam moeite hebben om de eigen productie weer op gang te brengen. Maar dat is niet het enige gevaar. Veel testosterongebruikers krijgen met leverziektes te maken. Een geheel systeem wordt langdurig verstoord waardoor het zich uiteindelijk niet meer kan regenereren.

En als vrouwen zich met testosteron doperen, kan dat er zelfs toe leiden dat de clitoris de vorm van een kleine penis aanneemt.

Testosteron ook zonder doping te stimuleren

Er is echter een natuurlijke manier om de testosteronproductie te stimuleren: sporten. Sportsoorten die een beroep doen op het uithoudingsvermogen zijn de perfecte manier om de hormoonbalans te stimuleren en meer testosteron te produceren. Maar er is daarbij een grens die men niet overschrijden mag. Omdat het lichaam als een reactie op de verhoogde sportactiviteit meer hormonen produceert, moet men bij extreme belasting voorzichtig zijn. Een marathon bijvoorbeeld, kan schadelijk zijn voor de atleet. Zo zijn er voorbeelden bekend van lange-afstands-lopers die hun hormonale evenwicht “kapotgerend” hebben.

Overproductie testosteron

Op het eerste gezicht zijn de symptomen van een overproductie van testosteron moeilijk te herkennen. Want verschijnselen als vermoeidheid en verminderde libido kunnen ook teruggevoerd worden op de belasting van het lange-afstands-lopen. Maar als deze toestand over een langere periode aanhoudt, kan men zich het beste door een uroloog laten onderzoeken. Voor amateurlopers mag een goede klassering op de marathon niet ten koste van een verbroken hormoonhuishouding gaan.

Duursporters wordt geadviseerd om twee tot drie keer per jaar hun testosteronwaarde te laten testen. Normaal gesproken ligt de waarde in het bloed tussen 3,5 en 8,6 ng/ml. Is de waarde te laag dan is het raadzaam om het trainingsprogramma aan te passen. Dat levert weliswaar geen medailles op, maar op de lange termijn, leeft men aanzienlijk gezonder, is fitter, dynamischer en heeft een gezond libido.

Tip: de koers wordt in bed gewonnen!

Elke sporter streeft ernaar om zijn prestaties met zorgvuldige voorbereiding naar een hoger plan te tillen. Vaak wordt daarbij de voornaamste aanbeveling uit het oog verloren, een aanbeveling die beslist niet onderschat mag worden en die door vele topsporters in praktijk wordt gebracht: de koers wordt in bed gewonnen!

Lees verder

© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krachttraining en hormonenKrachttraining en hormonenHet is algemeen bekend dat mannen door krachttraining sneller spiermassa op kunnen bouwen dan vrouwen. Ook zien mannen o…
Uiteenzetting: DopinggebruikUiteenzetting: DopinggebruikDeze uiteenzetting heeft als onderwerp dopinggebruik. In dit voorbeeld worden argumenten, tegenargumenten en weerlegging…
Wat is Testosteron?Testosteron is het bekendste, populairste, maar ook het beruchtste hormoon. Het hormoon heeft de naam dat het mannen sto…

Tom Simpson: dopingdode in de Tour de FranceOp 13 juli 1967 valt Tom Simpson van zijn fiets. De Britse wielrenner is in de Tour van dat jaar bezig aan de laatste 2…
Endurance te paard een (h)eerlijke sport!Endurance te paard een (h)eerlijke sport!Er zijn verschillende soorten diciplines in de paardensport. Iedereen kent vast wel de dressuursport en de springsport.…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-01-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.