InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Koning Koningsspelen 2013 en daarna

Koning Koningsspelen 2013 en daarna

Koning Koningsspelen 2013 en daarna Vrijdag 26 april 2013 is de eerste dag van de Koningsspelen. Het Nationaal Comité Inhuldiging zwengelt de sportieve dag aan. Alle basisscholen van Nederland worden uitgenodigd mee te doen en aldus bij te dragen aan het geschenk aan het Koningspaar. In de jaren daarop wordt bewegen gepropageerd en de Koningsspelen worden daarbij ingezet. In 2014 worden de Koninsspelen geïntegreerd in de Nationale Sportweek.

Sporten

De verjaardag van Kroonprins Willem-Alexander op 26 april 2013, wordt de dag van de Koningsspelen. Dat bepaalde het Nationaal Comité Inhuldiging. De sportieve dag wordt bekendgemaakt door Ahmed Aboutaleb en Richard Krajicek, beiden lid van het Nationaal Comité Inhuldiging. Binnen het comité houden zij zich met de Koninsspelen bezig.
De leerlingen van alle basisscholen in Nederland worden uitgenodigd mee te doen. Het gaat om 1,6 miljoen basisschoolleerlingen.

Inhuldiging

De dag vol sportieve activiteiten is een onderdeel van het programma rond de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning van Nederland.

Bron: NCI logoBron: NCI logo

Logo

In februari 2013 werd de website www.mijndroomvooronsland.nl geïntroduceerd. De organisatie van de inhuldiging moet in korte tijd gestalte krijgen en zelfs het logo van de inhuldigingsdag is ten tijde van de lancering van de website nog niet klaar. Stapsgewijs maakt het comité via de website meer en meer bekend van de inhuldigingsfestiviteiten. Begin maart 2013 is het logo, waaronder het Nationaal Comité Inhuldiging opereert, klaar. Het is een oranje slingerend lintje met de naam van het comité.

Ontbijt

De 26e april 2013 begint met een gezond ontbijt voor alle kinderen. Lokale sponsors moeten dit ontbijt bekostigen. Diverse supermarkten en bakkers bieden aan hier aan mee te werken. Als alle schoolkinderen meedoen, vestigt Nederland een record van met elkaar ontbijtende en sportende kinderen tegelijk op één dag. Het vestigen van dat record is niet het doel van het comité, maar het feit is wel mooi meegenomen. Het geeft de dag een extra bijzonder tintje.

Sporter

Willem-Alexander is een sportman. Hij is enthousiast over de nationale sportdag. De Koningsspelen zijn een geschenk aan het Koninklijk paar. Willem-Alexander en Máxima vinden het idee zo leuk, dat ze zelf die dag aanwezig zijn bij de spelen. Op die dag zijn ze bijna-koning en bijna-koningin. Ze verrichten samen de aftrap voor de Koningsspelen. Ze gaan daarvoor naar een school ergens in het land. Pas na de aftrap kunnen de spelen echt beginnen.

Sportdag

De scholen mogen zelf weten hoe ze de dag invullen, als het maar met een sportieve activiteit is. Ze kunnen daarbij samenwerken met:
 • Sportscholen;
 • sportverenigingen;
 • bedrijven;
 • bekende sporters;
 • gemeente.

Hoog bezoek

Er zit nog een aardigheidje aan de dag. De school die de leukste activiteit verzint en dat het leukste presenteert, kan er op rekenen dat er hoog bezoek langskomt. De kinderen van die school mogen de nieuwe koning en koningin ontmoeten wanneer zij hun kennismakingstour door het land maken, in de weken na de inhuldiging.

Koningsspelen 2014

Vanaf 2014 worden de Koningsspelen geïntegreerd in de Nationale Sportweek, die rond 26 april worden gehouden wordt en een initiatief is van NOC*NSF. Door het hele land worden deze week sportieve activiteiten georganiseerd. Centraal in het programma staan de Koningsspelen.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koning Strik als keurmerk inhuldigingKoning Strik als keurmerk inhuldigingEen oranje strik, dát is het logo van het Nationaal Comité Inhuldiging dat het comité voor de inhuldiging van de koning…
Aftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonAftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonOp maandag 28 januari 2013 liet Koningin Beatrix weten dat zij op dinsdag 30 april 2013 afstand zou nemen van de troon.…
Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandInhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandWillem-Alexander is in 2013 de zevende vorst die in De Nieuwe Kerk het ritueel van de inhuldiging doorloopt. De koning v…
Inhuldiging Willem-Alexander: het programmaInhuldiging Willem-Alexander: het programmaDe huldiging van Willem-Alexander zal plaatsvinden in de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. Hoe zal deze dag eruit gaan…
Bedrijven die de troonswisseling sponsorenVanaf 30 april 2013 is Willem Alexander Zijne Koninklijke hoogheid en gaat Beatrix als prinses door het leven. Het feest…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Koningsspelen logo
 • www.mijndroomvooronsland.nl
 • Leeuwarder Courant
 • Afbeelding bron 1: NCI logo

Reageer op het artikel "Koning Koningsspelen 2013 en daarna"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Diane Max, 16-03-2013 12:45 #1
Waar kun je de school aanmelden voor het ontbijt op 26 april? Is heel onduidelijk. Op de site van het Nationale Schoolontbijt kan dat niet Reactie infoteur, 16-03-2013
Aanmelden kan via www.mijndroomvooronsland.nl, maar onduidelijk is het inderdaad. De scholen hebben ook nog niets gehoord van officiële zijde, heb ik begrepen. Die weten het voorlopig alleen uit de media.

Succes,

Sjaan fan Ameland

Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Koning en koningin
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!