Bij koud weer sporten
Koud weer is vooral dán slecht voor onze gezondheid als het ons van sporten weerhoudt. De 'lungplus' is een handig apparaatje dat sporters kunnen gebruiken voor trainingen bij koud weer. Fietsers en hardlopers gebruiken het als ze in het koude voorseizoen last hebben van de luchtwegen en in wintersportgebieden is het mondstukje al jaren een favoriet hulpmiddel bij het langlaufen.
Is koude lucht slecht voor de longen?
Vanwege koud weer en lage temperaturen afzien van sporten in de open lucht, heeft weinig zin voor gezonde mensen. De mythe dat koude lucht schadelijk is voor de longen, geldt niet voor mensen zonder longklachten. Gevoeligheid voor koude is trouwens erg persoonlijk.
Koude lucht geeft wel irritatie van de luchtwegen
Maar toch, hoe kouder de lucht is, hoe onaangenamer het sporten wordt, want de irritatie van bronchiën, slijmvlies en bloedvaten neemt toe. Die laatste kunnen zich dan zo sterk samentrekken, dat er krampen kunnen ontstaan.
Pijn bij het ademen bij vrieskou
De lichte pijn die sommigen bij
training in de winter voelen bij het
ademhalen, is een lichte vorm van ontstekingsirritatie. Wat dan helpt, is om het tempo te vertragen. Als je niet zo diep inademt en zo de longen minder koelt, neemt het
pijngevoel vaak al af. Als dat niet genoeg is, kan een sjaal voor het gezicht de luchtwegen beschermen. Ook ziet men steeds meer sporters die een mondstuk gebruiken dat de ingeademde lucht opwarmt.
Koude lucht door de neus inademen
Wie bij lichamelijke inspanning de koude lucht niet door de mond maar door de neus inademt, loopt weinig kans op schade aan de longen. De koude buitenlucht wordt in de neusgaten namelijk aanzienlijk opgewarmd: bijvoorbeeld van minus 10 graden tot 15 graden Celsius.
Als de lucht dan in de longen arriveert, kan die al een temperatuur van wel 30 graden hebben bereikt. En dat is best aangenaam. Bedenkelijk wordt het voor gezonde mensen pas vanaf 15 graden onder nul. Dan lukt het het lichaam niet meer om de ingeademde lucht voldoende te verwarmen voordat die de longen bereikt.
Alleen astmapatiënten moeten oppassen bij koud weer
Alleen gevoelige mensen bij wie de luchtwegen meteen reageren op koude, kunnen last ondervinden van vochtige koude lucht.
Ook astmapatiënten moeten voorzichtiger zijn bij koud weer. Liggen de temperaturen onder het vriespunt, dan verhoogt dat het risico op een astma-aanval. Hetzelfde geldt voor mist en nevel.
Hoe kan je de luchtwegen bij het sporten beschermen?
Fietsers, hardlopers en langlaufers die bij koud weer snel last hebben van de luchtwegen, kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een speciaal mondstukje, de “lungplus”, een oplossing die misschien ook in het dagelijks leven te gebruiken is.
De “lungplus” is een speciaal mondstuk dat wordt gebruikt bij
trainingen in de vrieskou en het kan bij fysiek zware sporten onder extreme omstandigheden een uitkomst zijn. Maar aanschaf kan ook zin hebben voor longpatiënten die snel een gevoel van benauwdheid ervaren bij het inademen van koude lucht.
De eigenschappen van het mondstukje
- de lungplus regelt bij het inademen de vochtigheid en temperatuur en kan men dus als een “mini-radiator” beschouwen;
- het mondstuk kan zonder veel problemen bij het sporten worden ingezet omdat het vastzit achter de wangen;
- de kosten van dit handige hulpstuk bedragen ongeveer 35 euro en het kan online worden besteld.
Door de neus inademen blijft het advies
Maar sportartsen blijven toch adviseren om bij vriesweer vooral goed door de neus in te ademen omdat dit de meest natuurlijke manier is om bij koud weer te trainen.