Bodypump: voel je lichaam

Bodypump: voel je lichaam Bodypump is een groepsfitnessprogramma dat is ontwikkeld om het uithoudingsvermogen, de kracht in de grote spiergroepen, te verbeteren. Dit wordt gedaan in combinatie met het zo veel mogelijk verbranden van calorieën. Bodypump wordt op ongeveer honderd locaties in Nederland gegeven. Kijk bij je in omgeving of er een sportschool is die de les Bodypump geeft. Bij Bodypump wordt gebruikt gemaakt van een barbell.

Hoe ziet een les Bodypump eruit?

Een les duurt zestig minuten. Het wordt ernstig afgeraden langer door te gaan omdat je al je spieren zo intensief gebruikt zal bij nog meer inspanning een proces in gang gezet worden door je lichaam die de spieren juist verzwakt. Daarnaast is overbelasting altijd af te raden.

Een les Bodypump:

Begint met een opwarming. Je gebruikt lichte gewichten om je spieren los te maken en om je lichaam in beweging te krijgen.
Vervolgens zal de instructeur je door de training leiden. Vooral de borst-, rug-, schouder- en buikspieren komen aan bod. Het kan zijn dat je tijdens de oefening je spieren echt voelt 'branden'. Dit komt omdat je spieren gebruikt die je bijna nooit gebruikt.
Als laatste vindt de cooling-down plaats. Hierbij rek en strek je je spieren. Hierdoor wordt het risico van spierpijn of blessures geminimaliseerd.

Voordelen van Bodypump

  • Met één les verbrand je meer dan 500 calorieën
  • Je kracht verbetert aanzienlijk
  • Je conditie verbetert
  • Vormt en toont je spieren
  • Je botdichtheid verbetert wat botontkalking helpt te voorkomen
  • Je zelfvertrouwen verbetert en je voelt je zekerder

Tips voor een optimale les

  1. De meeste oefeningen doe je vanuit je rug. Het is belangrijk, om rugpijn te voorkomen, dat je de hele les je rug recht houdt en de schouders naar achteren. Lukt dit niet oefen dit dan zoveel mogelijk thuis.
  2. Ga niet de stoere jongen uithangen door meteen zware gewichten te doen. Begin minimaal en doe het rustig aan. Probeer aan te houden om pas na zes weken je gewicht te verhogen. Dus stel je doet iedere les tweeënhalve kilo aan weerszijde, ga dan pas na zes weken richting de drie of drieënhalve kilo.
  3. Bij alle oefeningen dien je gewrichten licht gebogen te houden. Ga dus niet op slot staan.

Hoe vaak moet ik een les volgen?

Na de eerste les zal je nog lang (veel) spierpijn hebben. Laat je hier niet door ontmoedigen. Het advies is om twee tot maximaal drie keer per week een les Bodypump te volgen. Probeer tussen de lessen één rustdag te houden.

Wat heb ik nodig?

  • Comfortabele sportkleding. Een wijd sportshirtje met een korte broek sport het fijnst
  • Sportschoenen. De meeste ondersteuning krijg je van cross-trainers
  • Fles water of een bidon
  • Handdoek

Voorkom blessure

Sporten brengt natuurlijk ook risico met zich mee. Zo kan er spierpijn ontstaan of overbelasting van de spieren. Hieronder staan veelvoorkomende problemen en oorzaken beschreven.
  • Tot zeker drie of vier dagen na bodypump te hebben gedaan, heb ik nog steeds last van mijn spieren. Dit kan komen door een slechte of geen warming-up of cooling-down. Als één van deze oefeningen wordt overgeslagen, komen de spieren niet goed los. Dit heeft tot gevolg dat spieren op een onjuiste manier gaan inspannen waardoor spierpijn optreedt. Een andere oorzaak kan zijn dat er te veel gewicht gebruikt wordt.
  • Ik heb last van mijn onderrug. Dit komt door een verkeerde houding tijdens de oefeningen. Alle oefeningen doe je namelijk vanuit je rug. Als je deze niet recht houdt (schouder naar achteren), gebruik je de rugspieren te veel. Deze raken hierdoor overbelast en gaan op ten duur pijn doen. Een langdurige blessure aan de rug kan hier het gevolg van zijn. Zorg dus voor een goede houding!
  • Mijn armen doen zo pijn. Een glas drinken oppakken gaat niet meer, zoveel pijn doet het. Dit heeft simpelweg te maken met het gewicht dat je kiest. Als het zo erg is dat bij enige inspanning alle spieren in de arm gaan trillen of pijn gaan doen, kies dan de volgende keer voor een kilo minder. Luister naar je lichaam.
© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles wat je moet weten over spierpijnHet is gezond om regelmatig te gaan sporten. Zo blijven we fit en op gewicht. Of kunnen we zelfs de nodige kilo’s afvall…
Bodypump, wat is dat?Bodypump, een fitnessworkout op muziek waar met een stang met gewichten de spiergroepen worden getraind. Tijdens de trai…
Wat is spierpijn?We hebben het allemaal wel eens ervaren, de dag na een zware inspanning. De spieren voelen ‘stijf’ en pijnlijk, waardoor…
Wat te doen tegen spierpijn?Wat te doen tegen spierpijn?Na een dag heerlijk sporten kun je de volgende dag wakker worden met een pijn in je spieren. Dit kan zelfs nog enkele da…

Bij koud weer sportenBij koud weer sportenKoud weer is vooral dán slecht voor onze gezondheid als het ons van sporten weerhoudt. De 'lungplus' is een handig appar…
Begin je dag met sportenBegin je dag met sportenBehalve dat er een groep mensen is die niet graag sport of het zelfs verschrikkelijk vindt, is er ook een grote groep me…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 01-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.