Begin je dag met sporten

Begin je dag met sporten Behalve dat er een groep mensen is die niet graag sport of het zelfs verschrikkelijk vindt, is er ook een grote groep mensen die het nut er van inziet en natuurlijk is er ook een grote groep die sporten heerlijk vindt. Voor degene die de keuze maken er wel iets mee te (gaan) doen, is het verleggen naar de vroege ochtenduren wellicht een aanrader. Waarom is dat?

Sporten

Dat sporten goed is voor het lichaam is voor niemand nieuw. Behalve dat het goed is voor het lichaam, krijg je er ook meer energie van. Voor veel mensen is het daarnaast ook nog goed voor de geest, want het is of kan een moment zijn om even nergens aan te denken. De geest even wat rust te gunnen als het ware. Langzaam maar zeker laat je je lichaam en geest toe, de dag te beginnen.
Maar door je locatie mogelijk te verruilen en in ieder geval het tijdstip, kan sporten nog veel meer bieden.

Vroeg en buiten!

Veel mensen die sporten, sporten ná het werk of andere dagelijkse activiteiten. Nog even een uurtje voor het avondeten of na het avondeten. Waarbij het dan maar te hopen is dat het avonduren geen zware maaltijd is, want dan is het “overeind komen” om actief te worden vaak erg zwaar of je moet uren wachten. Waarom niet verleggen naar de ochtend én naar buiten (voor het geval dit nog niet is)? De ochtenduren én buiten sporten heeft veel voordelen die je de hele dag meeneemt. Mogelijk overwegen?

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
Onregelmatige ondergrond
Het is niet voor iedereen weggelegd om in het groen te lopen, maar als je de bospaden kunt volgen is dit wel extra prettig en niet alleen vanwege de schone lucht. Let wel goed op, want de bospaden kunnen met vochtig weer of smeltende sneeuw glad zijn. Neem dan schoenen met een extra goed profiel (bijvoorbeeld de K-Swiss Blade – Max Trail). Een speciale schoen met veel grip en een prettige demping. De schoen is tevens prettig als je niet het voorrecht hebt om regelmatig in het groen te lopen, maar de weg moet nemen. Ook bobbels, steentjes en andere ongelijkmatigheden in de weg of het voetpad, worden prima geabsorbeerd. Een ideale schoen voor buiten!

Voordelen van de ochtend

Misschien dat we het zelf al wel kunnen bedenken, maar de stap naar bijvoorbeeld net even iets eerder opstaan om de sportschoenen aan te trekken en een uurtje te gaan lopen en lekkere rek- en strekoefeningen te gaan doen, is voor veel mensen groot. Enerzijds omdat de avond ook gezellig is en misschien wordt het wel laat en anderzijds ligt het bed in de vroege ochtend ook wel prettig en is de wekker nog vroeger zetten, niet wenselijk. Maar ja, je kunt ook denken wat in de ochtend sporten je allemaal extra oplevert en helemaal als je naar buiten gaat.

Wat voordelen opgesomd:
  • Je lichaam en geest worden er écht lekker wakker van.
  • Je begint de dag met een leeg hoofd en ontspannen lichaam.
  • Je krijgt er extra energie van zo aan het begin van de dag.
  • Je vetverbranding wordt extra gestimuleerd (tot 1/3 meer dan normaal).
  • Je tolerantiegraad wordt hoger, met minder kans op boosheid en agressie.
  • Je verlaagt de kans op depressie.

Afspraken maken met jezelf

Als je geen ochtendmens bent, hoe krijg je het dan in je systeem… behalve de wekker zetten? Alles staat of valt met de zelfdiscipline en de afspraken die je met jezelf maakt. Maar dat geldt eigenlijk voor heel veel in het leven. Begin met dat klaar te leggen wat je de volgende ochtend nodig hebt. Je kleding, je schoenen, eventueel een muziekje op de oren. Je moet er als het ware zo in kunnen schieten en naar buiten stappen. Blijf je binnen is het vergelijkbaar, maar wellicht zet je dan nog een lekkere CD op. Als je niet precies weet welke oefeningen je moet doen, kan je ook nog verschillende apps downloaden. Deze worden gratis aangeboden en kunnen je helpen de juiste oefeningen te doen. Hoe dan ook, de voorbereiding moet optimaal zijn. Het is aangetoond dat dit de kans beduidend vergroot als het gaat om het nemen van de daadwerkelijke (ochtend)actie. Daar hoort ook bij wat je eet. Als je intensief sport is het goed om iets lichts te eten voordat je aan de slag gaat. Een banaantje kan al voldoende zijn. Vergeet niet wat te drinken, waarbij water het beste is. Niet teveel en vooral geen koffie vóór je gaat sporten.

Concluderend

Als je bedenkt dat een half uur of uur eerder opstaan toch wel veel is, bedenk dan wat het is op de 24 uur die voor je liggen. Als dat begin goed is, heb je er alle uren die er achteraan komen, zoveel meer plezier van. Bovendien voorkom je dat je er tegenaan loopt te hikken en het in je hoofd blijft hangen dat je nog moet sporten. De kans dat je het maar een keertje overslaat, wordt alsmaar groter. Toch is en blijft het een kwestie van duidelijke afspraken maken met jezelf en deze gewoon nakomen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om meer vet te verbrandenTips om meer vet te verbrandenWat is de beste manier om van al die overbodige vetten af te komen? Zijn er bepaalde tips om meer vet te verbranden dan…
Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Wanneer jij regelmatig wilt sporten, kan het ook goed zijn dat je te maken krijgt met een hittegolf. Hoe kun je blijven…
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Sporten in de winterSporten in de winterOf de zon nu schijnt of niet, sporten tijdens de wintermaanden vergt toch net even wat meer qua bescherming dan tijdens…

Bodypump: voel je lichaamBodypump: voel je lichaamBodypump is een groepsfitnessprogramma dat is ontwikkeld om het uithoudingsvermogen, de kracht in de grote spiergroepen,…
Ladies Run, het hardloopevenement voor damesLadies Run, het hardloopevenement voor damesDe Ladies Run wordt elk jaar steeds populairder. Diverse steden organiseren een Ladies Run, een van de bekendste vindt e…
Bronnen en referenties
  • Universiteit van Alabama - J. Furgens
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.