Sporten in de winter

Sporten in de winter Of de zon nu schijnt of niet, sporten tijdens de wintermaanden vergt toch net even wat meer qua bescherming dan tijdens de warme maanden. We staan er niet bij stil, denken dat we toch wel snel opwarmen (wat ook wel het geval is) en komen er pas later achter dat we niet goed genoeg gekleed zijn en dan hebben we het nog helemaal niet over een gedegen warming up en cooling down. Sporten, ja graag … maar wel op de juiste wijze!

Het lichaam gereed maken

Het lichaam dat gaat sporten moet gereed gemaakt worden op verschillende vlakken en behalve voldoende kleding als bescherming voor de kou, gaat het ook om wat er in het lichaam zit en plots aan de slag moet. De spieren van 0 naar 100 in enkele seconden kan eigenlijk geen enkel lichaam en zeker niet als het koud is. Blessures liggen op de loer en kunnen langdurig zijn.

Warming up

Zorg dus dat je het lichaam opwarmt, nadat je de juiste kleding aangetrokken hebt. Dat wil het volgende zeggen:
  • Loop eerst een lekker door in een stevig wandeltempo.
  • Wissel dit “gewone” lopen even af met enkele oefeningen die je spier opwarmen. Wat rek- en strekoefeningen eerst voor de benen, dan voor de romp en daarna voor de armen.
  • Maak de ledematen lekker op een soepele manier warm.
  • Ga vervolgens een klein stukje dribbelen (kan op de plaats). Zo geef je verschillende spiergroepen aan dat ze actief moeten worden.
  • Ga een stukje joggen in een ontspannen tempo en wissel dit af met een iets steviger tempo.

Vaak is zo’n 15 minuten zinvol om het lichaam volledig opgewarmd te krijgen, zeker in de winter, en daarna kan je aan de slag met datgene wat je van plan was. Nogal wat mensen onderschatten het warming up proces en sommige mensen komen er ook nog mee weg, maar het is absoluut het beste om het lichaam langzaam te laten wennen aan intensief sporten.

Cooling down

Dit geldt ook andersom en door het intensieve tempo na de training terug te brengen naar het eerdere warming up tempo, maakt dat het lichaam weer in de “normale” stand terecht komt. Ook dit moet je zeker zo’n 10 minuten doen. Neem daarna nog een warme douche om het zweet van je lichaam de sproeien (doucheschuim is niet echt nodig) en je bent weer in de normale modus.
Je lichamelijke activiteiten werken overigens nog langere tijd door in het lichaam (maar dat merk je niet).

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Kleding

Het lichaam gereed maken doe je ook in de juiste kleding. Voor sommige mensen is dat een volledige sportoutfit en er wordt niet op kosten gekeken. Maar strikt noodzakelijk is het niet. De juiste schoenen zijn wel erg belangrijk, maar qua kleding is het van belang dat je ademende kleding draagt (natuurlijke stoffen dus) en isoleren laagjes je het beste. Dat mag best een katoenen shirt met daar overheen een wollen of fleece trui en eventueel een jack tegen wind of sneeuw.

Voor schoenen is het goed naar een speciaalzaak te gaan, te vertellen waar je ze voor nodig hebt en er een stukje op te lopen. De meeste sportzaken meten je voeten ook nog op. Ga dus niet voor een leuk kleurtje of een favoriet merk, maar kijk wat de beste schoen voor je voet is.

Tijdstip

In de winter is het over het algemeen redelijk koud en daar kan je je op kleden, maar zeker als je bijvoorbeeld buiten gaat lopen of fietsen, is het ook wel zo prettig als je ook wat ziet. Laat het lichaam op gang komen bij daglicht (en natuurlijk het liefst bij zonneschijn, maar dat is er niet altijd in de winter) en vaak is halverwege de ochtend het beste moment.
Voor degene die ook na een harde werkdag lopen als lekker ervaren, is rond 17.00 uur nog wel eens prettig. De dag is opgewarmd en het is dan meestal nog redelijk weer. Zeker als de dagen weer wat gaan lengen, sport je nog bij daglicht.

Tot slot

Sporten is goed voor de mens, daar is iedereen het wel over eens. Niet dat we om die reden nu zoveel meer gaan sporten. Maar als we toch besloten hebben te gaan sporten, en dat kunnen niet genoeg mensen bedenken, zorg dan dat het ook leuk blijft. Blessures liggen op de loer als je het niet goed doet en kan je hele spirit om te gaan sporten onderuit halen. Een goede voorbereiding dus en dan lekker sporten!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
Waarom is buiten sporten beter voor je?Waarom is buiten sporten beter voor je?De natuur is goed voor ons - dat is iets wat je misschien al vermoedde, maar het is ook bewezen dat wanneer je buiten sp…
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…
Vind binnen een jaar je favoriete sport!Vind binnen een jaar je favoriete sport!Wil je schaatsen? Wandklimmen? Paaldansen? Soms is het lastig in te schatten wat nu de sport is die bij jou past. Daarbi…

Peutergym en kleutergym: je kind in bewegingVoor kinderen is het heel belangrijk om goed in beweging te blijven. Peuter- en kleutergym kan hiervoor de perfecte oplo…
Sport, voeding en calorieverbruik in een notendopSport, voeding en calorieverbruik in een notendopIedereen zou uitgebalanceerd en gezond moeten eten om vitaal te blijven. Wanneer je veel sport is een evenwichtige voedi…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.