Peutergym en kleutergym: je kind in beweging

Voor kinderen is het heel belangrijk om goed in beweging te blijven. Peuter- en kleutergym kan hiervoor de perfecte oplossing zijn. Dit wordt in veel gymzalen aangeboden als speciale groepsles. In zon groepsles is je peuter of kleuter niet alleen lekker in beweging, maar leert het ondertussen ook nog eens een heleboel. Wat zijn de voordelen van peuter- en kleutergym en hoe kun jij je kind hiervoor aanmelden?

Kinderen moeten bewegen

Kinderen en dan met name peuters en kleuters zijn dol op bewegen, klimmen en rennen. Thuis is lang niet altijd de mogelijkheid voor kinderen om hun energie kwijt te kunnen en ook weten niet alle ouders hoe ze om moeten gaan met een kind dat veel wil bewegen. Beweging is goed voor de ontwikkeling van een kind, omdat ze op die leeftijd zichzelf nog aan het ontdekken zijn en nog van alles leren met het lichaam. Ook is beweging natuurlijk de perfecte manier om ervoor te zorgen dat kinderen hun energie kwijtraken. Daarnaast is het goed voor de conditie, de coördinatie, motorische ontwikkeling en balans.

Peutergym en kleutergym

Peutergym en kleutergym zijn de ideale manier om je peuter of kleuter lekker in beweging te laten. Tijdens een les worden er allerlei spelletjes gespeeld die ideaal zijn voor peuters en kleuters. De begeleiding weet precies hoe ze de kinderen moeten motiveren en natuurlijk staat de veiligheid altijd voorop. Op het programma staan doorgaans activiteiten zoals:

  • Klimmen
  • Zwaaien
  • Rennen
  • Springen

Hierbij wordt gebruik gemaakt van de toestellen in de gymzaal die aanwezig zijn. Zo kan er worden gezwaaid aan de touwen, worden geklommen over de verschillende toestellen en kunnen de kinderen rennen tijdens een spelletje tikkertje.

Voordelen aan gymen voor peuters en kleuters

Dat beweging belangrijk is, weten de meeste ouders wel. Peutergym en kleutergym hebben echter nog veel meer voordelen. Zo leren de kinderen samenwerken met elkaar tijdens de vele spelletjes. Ook leren kinderen wachten op hun beurt. Daarnaast kunnen de gymlessen zorgen voor meer zelfvertrouwen. Het is immers geweldig om ergens overheen te kunnen klimmen. Een laatste voordeel is dat de peuter- en kleutergym een geweldige manier is om andere kinderen te leren kennen en vrienden te maken. Doorgaans komen er echt alleen kinderen die vlakbij de gymzaal wonen. Ook voor de ouders kan dit een groot voordeel zijn: zo komen zij in contact met andere ouders. 0

Persoonlijke begeleiding

Geen enkel kind is hetzelfde en daarom is het belangrijk dat er tijdens de gymles wordt gekeken naar het kind zelf. Het ene kind heeft misschien wat meer moeite met klimmen en klauteren dan het andere. Juist omdat bij peutergym en kleutergym de groepen niet groot zijn, is deze persoonlijke begeleiding vaak juist aanwezig.

Gym op school

Veel kleuterklassen hebben al speciale kleutergym. De hele klas gaat dan eens of twee keer per week lekker sporten. Sommige scholen hebben hier zelf een sportzaal voor in het gebouw, andere scholen hebben een gebouw op loopafstand. Voor sommige kinderen is de kleutergym op school echter niet genoeg. Zij hebben meer beweging nodig. Voor hen kan het een voordeel zijn om buiten school om ook nog lekker naar kleutergym. Ook is de persoonlijke begeleiding op school vaak toch wat minder, omdat de groepen veel groter zijn dan bij naschoolse activiteiten. Op peuterspeelzalen is doorgaans niet de mogelijkheid om ook te sporten. Voor peutergym is het dus raadzaam om je ergens bij een groep aan te melden.

Waar kun je peutergym en kleutergym doen?

In vrijwel elke stad is er wel de mogelijkheid voor peutergym of kleutergym. Vaak zijn de groepen niet heel groot en kan het dus zijn dat er geen plek is. In dat geval geldt een wachtrij. Je kunt online doorgaans wel vinden of er mogelijkheden in de buurt zijn, maar je kunt ook eens informeren bij scholen. Zij hebben vaak veel goede connecties en kunnen je verder op weg helpen. Ook in lokale kranten kan veel informatie staan. De prijs van de lessen is per locatie. Aanmelden bij een lokale peuter- of kleutergym kan doorgaans via de website of een speciaal telefoonnummer. Het is meestal ook wel mogelijk om een keertje op proef te komen om te kijken of het wel bevalt.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwikkelingspsychologie van kinderenOntwikkelingspsychologie van kinderenWat is ontwikkelingspsychologie? In welke fases komen kinderen en mensen? Welke aspecten van ontwikkeling leren ze wat h…
Jaloers gedrag bij de komst van een babyOuders maken zich al vroeg in een tweede zwangerschap zorgen over de reactie van hun eerste kind op de komst van een bab…
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…

Roeitraining in de sportschool of thuisRoeitraining gebeurt dikwijls in sportscholen op speciale apparaten. Het grote voordeel hiervan is de makkelijke bereikb…
Sporten in de winterSporten in de winterOf de zon nu schijnt of niet, sporten tijdens de wintermaanden vergt toch net even wat meer qua bescherming dan tijdens…
Bronnen en referenties
  • http://www.kleutergym.com/#/3/Wat_is_kleutergym
  • http://www.obswilpachterhoek.nl/Groepen/Groep123/Kleutergym.aspx
  • http://www.aktiefzwanger.nl/index.php/peuter-en-kleutergym
  • http://www.bredeschooldemonden.nl/
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.