Roeitraining in de sportschool of thuis

Roeitraining gebeurt dikwijls in sportscholen op speciale apparaten. Het grote voordeel hiervan is de makkelijke bereikbaarheid en het ongeacht weersomstandigheden indoor kunnen trainen. Ook zijn er sportievelingen die zo positief zijn over het gunstige effect van het trainen op een roeitrainer dat ze voor thuis zo’n apparaat hebben aangeschaft. Een roeitrainer wordt niet voor niets beschouwd als een totale bodybuilder of total body workout. De trainingen zijn ook prima aanvullingen op andere trainingsvormen waar vooral krachtsporters zich mee bezighouden.

Voordelen van roeitraining

Bij roeitrainingen worden vrijwel alle spieren van het lichaamgebruikt en worden de gewrichten slechts minimaal belast. Door de trainingen verbeteren algemene gezondheidsaspecten en worden ook meer spieren gekweekt. Grote voordelen van deze trainingsvorm zijn verder:

Geschikt voor zowel beginners al gevorderden

Het apparaat heeft het grote voordeel dat, bij bepaalde modellen, door slechts zachtjes aan de roeispanen te trekken de training licht is en naarmate harder geroeid wordt het apparaat zich daaraan aanpast. Beginners en gevorderden kiezen daardoor vanzelf hun eigen trainingsmanier.

Geen overbelasting van de gewrichten

De bewegingen die met het roeien worden gemaakt hebben veel effect op alle spieren zonder dat daarbij de gewrichten zwaar worden belast. Bij veel andere trainingsvormen is dat wel het geval zoals bijvoorbeeld de kniegewrichten bij hardlopen die telkens het lichaamsgewicht bij het neerkomen van de voet moeten opvangen.

Training alle grote spieren

Door roeitraining worden alle grote spieren aangesproken zoals de armspieren, beenspieren, borstspieren, buikspieren, rugspieren en ook de biceps, hamstrings en triceps.

Verbetering cardiovasculaire conditie

Cardiovasculair betekent met betrekking tot het hart en de bloedvaten. De term cardio staat voor hart en vasculair voor bloedvaten. Enkele uren training per week op een roeiapparaat heeft een zeer gunstig effect op het hart en de bloedvaten. Tevens verbetert daardoor ook de longfunctie.

Techniek aanleren en voorkomen blessures

Sommige sportieve acties vergen voor optimaal resultaat veel techniek zoals skiën en snowboarden. De bewegingen die noodzakelijk zijn om op een roeiapparaat te trainen zijn daarentegen heel makkelijk aan te leren. Er is slechts weinig coördinatiegevoel voor nodig om de armbewegingen en de beenbewegingen op de juiste manier voorwaarts en achterwaarts te laten gaan met behulp van de bewegende delen van het apparaat zelf. Het is wel goed om er op te letten dat de pols niet gebogen wordt maar in een rechte lijn met de onderarm blijft om blessures te voorkomen. Een andere mogelijke blessure waarvoor gewaakt moet worden is een knieblessure die kan ontstaan doordat bij het afzetten teveel vanuit de knie wordt gestrekt wat niet goed is voor de kruisbanden. Ook is het goed om voldoende steun te zoeken vanuit de voeten om verdraaiing van de knie te voorkomen.

Lichaam niet verkeerd belasten

Het is dus verstandig om niet op de automatische piloot te trainen zoals dat bij sommige andere trainingsvormen geen kwaad kan. Bij roeitraining is het beter de bewegingen met aandacht op de juiste wijze uit te voeren om het lichaam niet op de verkeerde manier te belasten.

Soorten roeitrainers

Roeitrainers zijn verkrijgbaar met verschillende systemen en in vele tientallen merken. De prijzen variëren van enkele honderden euro’s tot in de buurt van tweeduizend euro. De systemen zijn:

Hydraulische roeimachine

Het grote voordeel van deze roeimachine is de betrekkelijk lage prijs. Er is echter een duidelijke prijs-kwaliteitverhouding. De machine heeft geen lange levensduur en de beweging is eigenlijk niet echt zoals bij roeien.

Magneet roeier

Deze roeier biedt een meer realistische roei-ervaring en is een onderhoudsvrije roeitrainer voor thuis.

Air Fan Wheel Roeitrainer

Ook dit apparaat geeft met zijn professionele systeem een realistische roei-ervaring.

Waterroeier

De waterroeier geeft het meest realistische roeiresultaat. Bij sneller roeien wordt de weerstand groter.

Elektromagnetische roeier

Deze roeitrainer geeft ook een zeer natuurgetrouwe roei-ervaring met een fluisterstille werking en onverwoestbaar weerstandssysteem.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness, de soorten en het resultaatWanneer een nieuw jaar van start gaat, grijpen veel mensen dit aan om hun leven te beteren. Afvallen, gezond eten en spo…
Fitnesapparaat voor thuis: Wonder CoreFitnesapparaat voor thuis: Wonder CoreEen strakke buik, een sixpack, een gespierd lichaam… Mannen en vrouwen doen er veel aan om af te vallen en om strakke bu…
Bootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: steeds vaker hoor je ervan of lees je erover. Het is een sportmethodiek die in de Verenigde Staten is ontstaan…
Snelle vakantie fitness trainingSnelle vakantie fitness trainingWat is een ideale allround fitness training tijdens de vakantie? Hoe kan je jezelf goed blijven trainen als je op vakant…

Bulken of cutten?Wanneer men start met fitnessen of bodybuilding, heeft men twee wegen die voor je liggen, beginnen met bulken of cutten.…
Peutergym en kleutergym: je kind in bewegingVoor kinderen is het heel belangrijk om goed in beweging te blijven. Peuter- en kleutergym kan hiervoor de perfecte oplo…
Bronnen en referenties
  • http://www.optimaalsporten.nl/thuis-fitness/advies-roeitrainer-kopen-voor-thuis.asp
  • http://krachttraining.blogspot.nl/2011/06/roeitraining-voor-krachttrainers-de.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cardiofitness
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 24-04-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.