Bulken of cutten?

Wanneer men start met fitnessen of bodybuilding, heeft men twee wegen die voor je liggen, beginnen met bulken of cutten. Elk van de twee methoden zijn gelijk op hun eigen manier. Indien men het aan anderen vraagt, zullen er zoveel verschillende antwoorden gegeven worden die ervoor zorgen dat men tussen de kilo's de gewichten niet meer ziet. Als eerste zullen we kort de termen 'bulken' en 'cutten' uit de doeken doen. Bulken betekent dat men gedurende een bepaalde tijd probeert spiermassa te winnen, en dit terwijl het bijkomen van vetpercentage geminimaliseerd wordt. Cutten of snijden daarentegen is het verliezen van vet terwijl men tracht zo weinig mogelijk spiermassa kwijt te raken. Vaak worden deze twee fases alternerend gedaan. Eerst bulkt men voor een bepaalde tijd waarna men cut, of visa versa afhankelijk van het initiële doel.

Bulken

Hoe het moet

Bulken betekent eigenlijk niks anders dan spiermassa bouwen. Gedurende deze bulkperiode is het doel spieren kweken, massa nemen en kracht ontwikkelen. Ook zal er een calorie surplus nodig zijn, wat niks anders betekent dan een verhoogde calorie-inname.

De meest correcte manier om te bulken is niet het eten van zomaar van alles wat om tot het calorie surplus te komen. Doel is om toch gezond te eten, en dit om te vermijden dat men aan vetpercentage wint. Maar hoe kunnen we dan met gezonde voeding aan ons calorie surplus komen? Door een correct dieet plan op te stellen waarbij men vijf à zes keer per dag een maaltijd nuttigt. Toch is niet alleen het dieet belangrijk, ook het trainingsprogramma is van groot belang. Best doet men oefeningen met zware gewichten, drie à vier sets met acht tot tien herhalingen. Opmerking: behalve bij gebruik van verboden producten, zal dit proces toch een vier à zestal maanden duren voordat men een redelijk resultaat heeft, tenminste indien men vijf tot zes keer per week gaat trainen.

Hoe het niet moet

De term bulken mag dus zeker niet te letterlijk genomen worden. Zichzelf volproppen met allerlei vettigheid zorgt er wel voor dat men groot wordt maar door vet, en dit is wat men juist niet wil. Men wil dit doen in spiermassa. Helaas staat er een limiet op de hoeveelheid spiermassa die men kan opbouwen op een bepaalde tijd en op de snelheid waarmee dit gebeurt. Toch is een gezond calorie surplus cruciaal om spieren te kweken, en dit overschot moet genoeg zijn om maximale groei te bekomen.

Cutten

Hoe het moet

Tijdens de cuttingperiode is het hoofdzaak om vet te verliezen, gewicht te verliezen en dus 'droger' te worden. Voornamelijk gaat dit gedaan worden door een calorie deficit. Dit betekent dat de inname van calorieën lager ligt dan wat ons lichaam nodig heeft. Om dit te doen kunnen we twee methodes hanteren, en best doet men beide voor het beste resultaat. Ten eerste moet men het juiste dieet hebben, waarbij er een zo laag mogelijke inname van vet is en een zo hoog mogelijke inname van eiwitten (proteïne). Zorg dat het een aangenaam dieet is, anders kan men dit niet volhouden. Ten tweede kan men best vijf keer per week 45 minuten cardio doen: lopen, fietsen, zwemmen, wandelen, … Ook je training aanpassen kan helpen tot een grotere verbranding van vet. Werk met lichtere gewichten gedurende vier à vijf sets en doen hierbij vijftien tot achttien herhalingen per set. Zorg er dus best voor dat je een goede weg vindt tussen dieet en training/cardio.

Hoe het niet moet

Wees niet overhaast! In een te korte tijd heel veel gewicht verliezen is net hetzelfde als bulken om moddervet te worden. Als men te snel gaat zal je niet alleen vet verliezen maar ook spiermassa, en dit is wat je zeker niet wil na een periode waarbij men dit juist heeft trachten op te bouwen. Gericht vet verliezen is dus de doelstelling waarbij een calorie deficit hoogst noodzakelijk is maar net voldoende om vet te verbranden.

Het eindresultaat

Nu dat we het grote verschil hebben gezien tussen bulken en cutten kan je voor jezelf uitmaken welke methode het best jouw eindresultaat benadert. Maar vergeet niet, zonder hard werk en volharding zullen de resultaten wegblijven.
© 2015 - 2024 Wp151, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spiergroei: Verschillende manieren om te bulkenSpiergroei: Verschillende manieren om te bulkenZoals voor menig fitnessfanaat bekend is, zijn er ruw gesplitst twee verschillende schema’s om met je energiebehoefte om…
Cutten: Afvallen zonder spiermassa te verliezenJezelf uithongeren is geen goede oplossing om er beter uit te zien. Je wordt tenger en je verliest niet alleen vet, maar…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Ik wil ook een sixpack!Een sixpack voelt lekker, oogt mooier en is haalbaar voor iedereen! Sterke buikspieren zijn belangrijk ter ontlasting va…

Sport als passie, tot hoever?Sport als passie, tot hoever?Sporten kan op verschillende wijzen worden beoefend: als vrije tijds sport of professionele sport. Sommige vrije tijdssp…
Roeitraining in de sportschool of thuisRoeitraining gebeurt dikwijls in sportscholen op speciale apparaten. Het grote voordeel hiervan is de makkelijke bereikb…
Bronnen en referenties
  • http://drogespieren.nl/spiermassa/bulken-en-cutten/
Wp151 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.