De allereerste Koningsspelen en het vervolg

De allereerste Koningsspelen en het vervolg Vrijdag 26 april 2013 is de eerste dag van de Koningsspelen. Het Nationaal Comité Inhuldiging zwengelt de sportieve dag aan. Alle basisscholen van Nederland worden uitgenodigd mee te doen en aldus bij te dragen aan het geschenk aan het Koningspaar. In de jaren daarop wordt bewegen gepropageerd en de Koningsspelen worden daarbij ingezet. In 2014 worden de Koninsspelen geïntegreerd in de Nationale Sportweek en sindsdien is er elk jaar rond de verjaardag van de Koning iets te vieren en sporten.

Koningsspelen rond Koningsdag


De allereerste Koningsspelen in 2013

De verjaardag van Kroonprins Willem-Alexander op 26 april 2013, wordt de dag van de eerste Koningsspelen. Dat bepaalde het Nationaal Comité Inhuldiging. De sportieve dag wordt bekendgemaakt door Ahmed Aboutaleb en Richard Krajicek, beiden lid van het Nationaal Comité Inhuldiging. Binnen het comité houden zij zich op dat moment met de Koningsspelen bezig.
De leerlingen van alle basisscholen in Nederland worden uitgenodigd mee te doen. Het gaat dan om 1,6 miljoen basisschoolleerlingen.

Inhuldiging van de Koning

De dag vol sportieve activiteiten is een onderdeel van het programma rond de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning van Nederland.

Bron: NCI logoBron: NCI logo

Logo Nationaal Comité Inhuldiging

In februari 2013 werd de website www.mijndroomvooronsland.nl geïntroduceerd. De organisatie van de inhuldiging moet in korte tijd gestalte krijgen en zelfs het logo van de inhuldigingsdag is ten tijde van de lancering van de website nog niet klaar. Stapsgewijs maakt het comité via de website meer en meer bekend van de inhuldigingsfestiviteiten. Een maand na de introductie van de website wordt het logo gepresenteerd, waaronder het Nationaal Comité Inhuldiging opereert. Het is een oranje slingerend lintje met de naam van het comité.

Ontbijt voor de schoolkinderen

De 26e april 2013 begint met een gezond ontbijt voor alle kinderen. Lokale sponsors moeten dit ontbijt bekostigen. Diverse supermarkten en bakkers bieden aan hier aan mee te werken. Als alle schoolkinderen meedoen, vestigt Nederland een record van met elkaar ontbijtende en sportende kinderen tegelijk op één dag. Het vestigen van dat record is niet het doel van het comité, maar geeft de dag wel een extra bijzonder tintje. Het thema van de dag is Samen.

Sportliefhebber Willem-Alexander

Willem-Alexander is een sportman, die enthousiasts over de nationale sportdag. De Koningsspelen zijn een geschenk aan het Koninklijk paar. Willem-Alexander en Máxima vinden het idee zo leuk, dat ze zelf die dag aanwezig zijn bij de spelen. Op die eerste Koningsspelen zijn ze bijna-koning en bijna-koningin en ze verrichten samen de aftrap voor de dag. Ze gaan daarvoor naar een school in Enschede. Pas na de officiële aftrap beginnen de spelen echt.

Sportdag

De scholen mogen zelf weten hoe ze de dag invullen, als het maar met een sportieve activiteit is. Ze kunnen daarbij samenwerken met:
 • Sportscholen;
 • sportverenigingen;
 • bedrijven;
 • bekende sporters;
 • gemeente.

Hoog bezoek

Er zit nog een aardigheidje aan de eerste keer Koningsspelen. De school die de leukste activiteit verzint en dat het leukste presenteert, kan er op rekenen dat er hoog bezoek langskomt. De kinderen van die school mogen de nieuwe koning en koningin ontmoeten wanneer zij hun kennismakingstour door het land maken, in de weken na de inhuldiging.

Koningsspelen - het vervolg

Vanaf 2014 worden de Koningsspelen geïntegreerd in de Nationale Sportweek, die rond 26 april worden gehouden wordt en een initiatief is van NOC*NSF. Door het hele land worden deze week sportieve activiteiten georganiseerd. Centraal in het programma staan de Koningsspelen. De website waarde de deelnemende scholen en activiteiten zijn te vinden is www.koningsspelen.nl. De Koningsspelen vinden plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandInhuldiging van Koning Willem-Alexander van NederlandWillem-Alexander is in 2013 de zevende vorst die in De Nieuwe Kerk het ritueel van de inhuldiging doorloopt. De koning v…

Hoe effectief sporten we eigenlijk?Hoe effectief sporten we eigenlijk?Je loopt een willekeurige sportschool binnen en je ziet de meest uiteenlopende mensen aan allerlei apparaten hangen. Sle…
Bij koud weer sportenBij koud weer sportenKoud weer is vooral dán slecht voor onze gezondheid als het ons van sporten weerhoudt. De 'lungplus' is een handig appar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Koningsspelen logo
 • www.mijndroomvooronsland.nl
 • Leeuwarder Courant
 • http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2013/kinderen-in-beweging-tijdens-koningsspelen/ geraadpleegd op 11 oktober 2017
 • https://www.koningsspelen.nl/informatie/koningsspelen/ geraadpleegd op 24 juli 2019
 • Afbeelding bron 1: NCI logo
Reactie

Diane Max, 16-03-2013
Waar kun je de school aanmelden voor het ontbijt op 26 april? Is heel onduidelijk. Op de site van het Nationale Schoolontbijt kan dat niet… Reactie infoteur, 16-03-2013
Aanmelden kan via www.mijndroomvooronsland.nl, maar onduidelijk is het inderdaad. De scholen hebben ook nog niets gehoord van officiële zijde, heb ik begrepen. Die weten het voorlopig alleen uit de media.

Succes,

Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 24-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.