Hoe effectief sporten we eigenlijk?

Hoe effectief sporten we eigenlijk? Je loopt een willekeurige sportschool binnen en je ziet de meest uiteenlopende mensen aan allerlei apparaten hangen. Slechts een deel doet dit gestructureerd en onder begeleiding. Maar als we daar goed naar kijken is een klein deel van deze mensen effectief bezig en dat is zonde. Op zich is professionele begeleiding geen overbodige luxe of je nu in de sportschool bezig bent, hardloopt of fietst.

Effectief sporten of toch niet?

Natuurlijk zijn er verschillen, omdat je bij bepaalde sporten verschillende spiergroepen aanroept en dit best complex kan zijn. Maar hoeveel mensen lopen met “gewoon” hardlopen verrekkingen oplopen? Ook of misschien vooral de warming up en cooling down zijn essentieel om blessures te voorkomen. Bij deze warming up oefeningen worden alle spiergroepen aangepakt en warm gemaakt en bij de cooling down komt alles weer in de “normale” stand. Verder trainen veel mensen voor een goede conditie, meer souplesse in het lijf en omdat het een lekker gevoel kan geven.

Dat laatste zal ook als je minder effectief sport nog steeds een rol spelen, maar wat meer structuur in een training zal betere resultaten tot gevolg hebben als het gaat om een goede conditie en een soepel vitaal lichaam. Dit kan je doen door middel van een professional die de begeleiding op zich neemt, of je volgt een gestructureerd programma wat door een professional is opgemaakt. Als je er toch niet voor kiest, wees dan alert op de fouten die je kunt maken en probeer deze in ieder geval te voorkomen.

Wat moet je vooral niet doen…

Lage intensiteit

Als je op lage intensiteit traint kan je uren trainen, maar zal niet het gewenste effect hebben als je bijvoorbeeld calorieën wilt verbranden. Hoge intensiteit en dan bijvoorbeeld een half uur, heeft meer effect dan twee uur op lage intensiteit. Welke training je ook volgt, doe het met een hoge intensiteit en bijvoorbeeld maar een half uur of als je het vol kunt houden een uur.

Balans

Balans is in zoveel zaken belangrijk om iets vol te kunnen houden. Balans tijdens het sporten als in de juiste voeding en voldoende rust, zijn essentieel. We weten het eigenlijk wel, maar handelen er alleen niet altijd naar. Na het werk lekker een uur intensief sporten is prima, maar zorg er nu voor dat je ook al je vitaminen en mineralen binnen krijgt en voldoende rust neemt. Ga van zo’n 7,5 tot 8 uur slaap per nacht uit en relax tussendoor af en toe ook. Relaxen in de zin van je hoofd even leeg kunnen maken en de stress (van bijvoorbeeld het werk) even los te laten. Behalve dat het lekker voelt bij alles wat je er na doet, is het ook zinvol om het langere tijd vol te houden.

Veranderen

Als je ooit een goed programma van een instructeur hebt gehad, wil dat nog niet zeggen dat dit tot in lengte van dagen goed voor je zal werken. Je lichaam went enig moment aan een bepaalde training en dan kunnen je spieren nieuwe prikkels gebruiken. Hanteer een trainingsschema dan ook nooit langer dan zo’n 6 tot 7 weken.

Sport niet vanwege het (veel) kunnen eten

Het klinkt wellicht vreemd, maar ga niet sporten omdat je zoveel wilt eten en al helemaal niet als het slecht eten is. Een snoepje kan geen kwaad, maar als je veel wilt snoepen of andersoortig wilt snacken is het geen goede optie om dan maar te gaan sporten. Behalve dat je lichaam zeker aan suikers gaat wennen en je dus meer behoefte krijgt aan suikers, zijn geraffineerde suikers simpelweg niet goed voor het lichaam en dus ook niet een lichaam wat veel fysieke inspanning krijgt. Bovendien moet het eerst tussen de oren goed zitten, want waarom moet je zonodig zoveel snoepen? Is het compensatie? Verwacht je een reep op te kunnen en het dan weer kwijt te zijn door een half uur te gaan hardlopen? Dat is niet de goede insteek en voor de lange duur niet rendabel.

Sporten doe omdat het gezond is en je het bij voorkeur ook lekker vindt. Dat je af en toe een snoepje neemt, gewoon omdat je het lekker vindt, is natuurlijk oké. Echter, overal waar “te” voor staat is niet goed en kan leiden tot obsessief gedrag… met alle gevolgen van dien. Ben het voor en doe dingen om de juiste reden en denk na over datgene wat niet logisch is als het om sporten, bewegen en eten gaat.

Tot slot

Als je er niet over na wilt denken is een professionele begeleiding het beste, tegenwoordig is het niet eens zo duur meer. Maar een goed samengesteld programma van een professional (via een boek of dvd) kan ook werken. Met ander woorden, als je dus gaat sporten doe het met je verstand!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hoeveel beweging heb je nodig?Hoeveel beweging heb je nodig?Iedereen weet dat voldoende bewegen goed voor je is. Het is gezond en je voelt je beter. Maar wanneer beweeg je genoeg?…
Afvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen doe je door meer calorieën te verbranden dan dat je tot je neemt. Door opgeslagen vet om te zetten in energie v…
Afvallen door sportenAfvallen door sportenAfvallen door sporten en bewegen is vaak veel effectiever dan gewicht verliezen door middel van minder eten. Wanneer je…

De spinningbike, ook wel fietsergometerDe spinningbike, ook wel fietsergometerMet behulp van een spinningbike, ook wel fietsergometer genoemd, kunnen sporters thuis hun conditie op peil houden. Dat…
De allereerste Koningsspelen en het vervolgDe allereerste Koningsspelen en het vervolgVrijdag 26 april 2013 is de eerste dag van de Koningsspelen. Het Nationaal Comité Inhuldiging zwengelt de sportieve dag…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.