De spinningbike, ook wel fietsergometer
Met behulp van een spinningbike, ook wel fietsergometer genoemd, kunnen sporters thuis hun conditie op peil houden. Dat is vooral handig in de winter, als het buiten koud is en de wegen glad zijn.
Wat is een spinningbike?
Een spinningbike beschikt doorgaans over geavanceerde technieken die de gebruiker in staat stellen om optimaal te trainen. De bijgeleverde programma's geven uitgebreide informatie over zaken als
calorieverbruik, trapfrequentie, hartslag etcetera.
De elektronica van het apparaat kan, onafhankelijk van de trapfrequentie, via een inductie-remsysteem de weerstand zó instellen, dat een vooraf bepaald wattage altijd gehandhaafd blijft. En dat zonder aandacht te besteden aan de cadans of trapfrequentie. En met behulp van een hartslagmeter kan men op elk gewenst moment de hartslag in het oog houden. “Ergometer” mogen fabrikanten hun apparaat alleen noemen als dat over een voldoende nauwkeurige weergave van het wattage beschikt.
Gewicht van het vliegwiel
Voor de trapweerstand zorgt bij een fietsergometer een vliegwiel, dat door de trapkracht in beweging wordt gebracht. Het gewicht van het vliegwiel geven fabrikanten in de regel in kilogrammen aan:
- in het algemeen geldt, hoe zwaarder het vliegwiel, hoe stabieler en vloeiender de trapbeweging op een ergometer en hoe meer het trapgevoel doet denken aan een echte fiets;
- anderzijds betekent een hoger gewicht ook dat het trainingstoestel moeilijker te hanteren is. Tien kilo volstaat meestal.
De aandrijving met ketting of aandrijfriem
De aandrijfriem verbindt de pedalen met het vliegwiel. Men onderscheidt
kettingaandrijving en de zogenaamde poly-V-aandrijfriem. Een ergometer met kettingaandrijving maakt meer geluid bij het gebruik. Bovendien moet de ketting net als bij een gewone fiets regelmatig worden geolied. De poly-V-aandrijfriem daarentegen zorgt voor een laag geluidsniveau en is onderhoudsvrij.
Trainingsprogramma’s voor de hometrainer
Met behulp van trainingsprogramma’s kan een sporter zijn hometrainer zodanig instellen dat hij kan werken aan individuele trainingsdoelen. Men kan de ergometer bijvoorbeeld zo instellen dat de trainingsintensiteit gedurende een bepaald tijdsinterval langzaam stijgt, om daarna weer langzaam te dalen.
Er zijn verschillende soorten trainingsprogramma’s:
- zo kan een sporter bijvoorbeeld de trapweerstand constant houden en zijn prestatie laten afhangen van de trapfrequentie;
- een andere mogelijkheid is dat de weerstand zich aanpast aan de cadans zodat continu volgens het ingestelde wattage wordt getrapt. Bij een hoge trapfrequentie vermindert eenvoudigweg de weerstand;
- op hartslag trainen: met een dergelijk trainingsprogramma wordt de trapweerstand automatisch zó geregeld dat de ingestelde optimale hartslag niet wordt overschreden. Stijgt de hartslag te veel, dan neemt de weerstand af.
PC-interface
Wie zijn
training individueel nóg meer gestalte wil geven, moet erop letten dat de fietsergometer een PC-interface (USB) heeft. De sporter kan dan op de computer zelf gemakkelijk nieuwe trainingsprogramma’s opstellen en die naar de ergometer overbrengen.
Spinningbikes met eigen stroomgenerator
Sommige spinningbikes zijn uitgerust met een inductie-generator: als de sporter op de pedalen trapt, genereert dit onderdeel een
elektrische stroom, waarmee de trainingscomputer kan worden gevoed. Dergelijke fietsergometers hebben geen aparte voeding van batterijen of het stopcontact nodig.
De meting van de hartslag
Voor de hartslagmeting bestaan er drie gangbare methoden:
- door middel van een oorclip;
- via een borstband;
- of via een “handsensor” die zich in de stuurgrepen bevindt.
De methoden met de oorclip en de handsensoren bereiken doorgaans niet de precisie van hartslagmeters met een borstband. Wie al een hartslagmeter met borstband bezit, kan die wellicht ook in combinatie met de ergometer gebruiken. Er zijn modellen die radiosignalen van bepaalde borstbanden kunnen ontvangen.
Remsysteem en instelling van het wattage
Bij ergometers zorgt in de regel een magnetisch remsysteem ervoor dat de trapweerstand en daarmee het trapvermogen zeer nauwkeurig kan worden ingesteld. Het trapvermogen wordt bij ergometers altijd in watt uitgedrukt. Tien tot vijftien niveaus volstaan voor een afwisselende training die aan de behoeften van de meeste sporters voldoen. Dankzij trainingsprogramma’s kan de computer de weerstand ook automatisch regelen. Naast de magnetische remsystemen bestaan er alternatieve remsystemen maar die zijn niet zo precies in te stellen.
Zadel
Net als bij een racefiets, is het afhankelijk van het zadel hoe comfortabel de zithouding is. Wie op zeker wil spelen, zou eigenlijk een poosje op de fietsergometer moeten proefrijden. De meest comfortabele oplossing is een trainingsapparaat met verwisselbaar zadel.
Kan je zomaar stoppen met trappen: vrijloop of freewheel
Bij apparaten met freewheel kan de sporter op elk gewenst moment stoppen met trappen: het vliegwiel draait weliswaar door maar de sporter kan de benen stil houden, net zoals bij een gewone fiets. Daarmee onderscheidt zich een fietsergometer van andere indoor-cycling- apparatuur, die een zogenaamde starre aandrijving heeft.