Fietsketting van kunststof voor de racefiets

Fietsketting van kunststof voor de racefiets De ketting van een racefiets brengt de kracht van de renner over op de wielen. Het is belangrijk dat een fietsketting niet alleen sterk is, maar ook licht en soepel loopt. Onlangs maakte een Nederlandse wielerploeg gebruik van nieuwe lichte kunststof-kettingen ontwikkeld door DSM.

Nadelen van de stalen fietsketting

Al ongeveer 130 jaar worden fietsen voornamelijk aangedreven door een stalen fietsketting die de kracht van de relatief zwakke mens met hoge efficiency ondersteunt. Helaas kan de stalen ketting roesten, moet ze worden ingevet en raakt ze gemakkelijk vervuild. En een Bola del Mundo laat zich toch wat gemakkelijker bedwingen met wat minder ballast, nietwaar? Niet verwonderlijk dat techneuten zich al tientallen jaren het hoofd breken over een alternatief voor onze vertrouwde stalen fietsketting.

Een fietsketting van kunststof

Al vaker is de gedachte geopperd om de stalen fietsketting te vervangen door een kunststof ketting. Maar kunststof was tot dusver onvoldoende sterk en slijtvast voor de wielersport. De kracht die door de voet op de pedalen wordt uitgeoefend, kan immers door de aandrijving via de tandwielen wel met een factor 5 vermenigvuldigen. Dus 10 kg. belasting op het pedaal kan uitgroeien tot 50 kg. spanning op de ketting. Ook zouden kunststof schakels en bussen sneller slijten vergeleken met het geharde staal in onze huidige kettingen.

Polyamide stuwde Nederlandse Paralympics wielerteam

Tijdens de Paralympics in Londen 2012 maakte de Nederlandse wielerploeg gebruik van ultralichte en sterke kunststofkettingen. Bedoelde kettingen werden ontwikkeld door DSM Engineering Plastics (Singapore) in samenwerking met KMC, ’s werelds grootste fabrikant van fietskettingen. Het materiaal (ketting en tandwielen) zijn vervaardigd van Stanyl, een vervangend product voor staal. Het is lichter en gaat met minder wrijving gepaard, waardoor men hogere snelheden behaalt.

Eelke van der Wal, coach van de Paralympische wielerploeg, was laaiend enthousiast over de nieuwe vinding: “Dit is de toekomst! Het is gegarandeerd iets dat alle wielrenners zullen willen gebruiken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, en wij mogen het nú al gebruiken”. En inderdaad, naar het zich laat aanzien kan de kunststof ketting de kansen op een Olympische gouden medaille aanzienlijk verhogen.

Lage wrijving stimuleert de fietssnelheid

Bij racefietsen zijn de schakels erg belangrijk omdat die de contactpunten vormen tussen de tandwielen en de ketting en daarbij de enorme kracht uitgeoefend door de sporter, overbrengen naar de wielen. De ketting moet niet alleen ijzersterk zijn maar tegelijk ook soepel en zonder schuren langs het tandwiel lopen.

De nieuwe kettingen en tandwielen maken gebruik van DSM Stanyl, een hoogwaardige polyamidevezel, in plaats van staal. Dat betekent dat de kettingen niet alleen minder gewicht hebben maar zich ook met minder wrijving voortbewegen, wat zich bij elke pedaaltred vertaalt in meer snelheid met dezelfde inspanning.

Stanyl straks ook voor de gewone fietsketting

Stanyl polyamide 46 wordt al gebruikt in een brede range van industriële tandwielkasten en kettingsystemen, waarbij een lage slijtage, de lage wrijving en een laag gewicht klanten voorziet van een meer efficiënte en stille vervanger van metalen. In de toekomst zal Stanyl ook worden gebruikt voor gewone fietskettingen.

De kunststof fietsketting kan naast het elektronisch schakelen als een van de meest opzienbarende innovaties binnen de hedendaagse wielersport worden beschouwd. Groot pluspunt bij gebruik van Stanyl is dat een piepende ketting en olie smeren in de toekomst waarschijnlijk definitief tot het verleden behoort.
© 2012 - 2020 Grosso_Modo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Racefiets: onderhoudVoor een duurzaam en langdurig gebruik van je racefiets is het verstandig om je racefiets goed te onderhouden. Je hebt h…
Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Bij het kopen van een lichte racefiets moet gelet worden op een aantal zaken. Een lichte racefiets is niet alleen afhank…
Veilig en goed voorbereid op de fiets door bergenVeilig en goed voorbereid op de fiets door bergenSteeds vaker fietsen amateur-wielrenners buiten de grenzen van ons land uitdagende tochten, waarbij een colletje meer of…
Waar op letten bij kopen van een lichte racefietsOm een goede lichte racefiets te kopen is het verstandig jezelf goed van te voren te laten informeren. Er zijn zeer veel…

Beginnen met wielrennenDe Tour de France is pas geweest en je hebt het gevolgd op televisie. Daarna begint het toch wel te kriebelen. Zal ik oo…
Dopingsspeurders en wielrenners: kat-en-muisspel?Dopingsspeurders en wielrenners: kat-en-muisspel?De Tour de France is niet alleen een periode waarin wielrenners tot grote hoogten komen, ook dopingbestrijders pieken da…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Fietsketting van kunststof voor de racefiets"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Grosso_Modo
Gepubliceerd: September 2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!