Beginnen met wielrennen

De Tour de France is pas geweest en je hebt het gevolgd op televisie. Daarna begint het toch wel te kriebelen. Zal ik ook eens beginnen met wielrennen? Lees hier alle informatie over het beginnen met wielrennen.

Waarom wielrennen?

Stel jezelf eens de vraag. Waarom wil ik gaan wielrennen? Misschien wil je je conditie opbouwen of misschien wil je gewoon lekker kunnen uitwaaien. Wielrennen is een zeer vrije sport, je zit niet vast aan bepaalde tijden en lessen. Je kunt samen wielrennen of gewoon lekker alleen. Je kunt er ook voor kiezen om lid te worden van een vereniging, maar niet elke gemeente heeft een vereniging voor wielrenners.

Wat heb ik nodig?

Voor wielrennen heb je uiteraard een fiets nodig. Er bestaan heel veel verschillende fietsen. Verschillende materialen, maten en prijzen. Het beste is om te beginnen met een tweedehands fiets. Voordat je opzoek gaat naar een fiets moet je uitzoeken welk framemaat je nodig hebt. Vaak kun je dit op internet vinden. De goede framemaat is erg belangrijk! Als je fiets te groot is, kun je niet goed bij de trappers en ga je ook last krijgen van je rug. Verder moet je je ook afvragen wat voor een fiets je wilt. Misschien wil je een hele lichte fiets, geheel van carbon. Of misschien heb je liever een wat simpelere fiets van aluminium en met weinig versnellingen. De prijs van een nieuwe racefiets begint algauw bij de 800 euro. Er zijn natuurlijk goedkopere fietsen, maar een goede fiets is toch al snel erg duur. Tweedehands fietsen kun je vaak al krijgen voor ongeveer 400 euro.

Fietskleding

Behalve een fiets is de kleding natuurlijk ook erg belangrijk. Je kunt niet zomaar in je spijkerbroek en shirtje gaan fietsen. Voor wielrennen bestaat er speciale kleding. Bij een fietswinkel verkopen ze vaak wel fietskleding, maar deze kun je ook gewoon op internet vinden. Een fietsbroekje zit vaak erg strak en er zit een stuk zeem in. Dit is ter bescherming en voor het comfort. De speciale shirts hebben zakjes op de achterkant, hier kun je bijvoorbeeld eten of drinken in kwijt. Er bestaan verschillende soorten shirts en broeken, bijvoorbeeld lange broeken voor in de winter en korte broeken voor in de zomer. De kleding kun je zo duur maken als je zelf wilt. Een broek kost vaak rond de 50 euro en een goed shirt rond de 60 à 70 euro.

Helm

Veiligheid gaat natuurlijk boven alles en daarom moet je een goedgekeurde helm aanschaffen. Fietshelmen zijn er in verschillende uitvoeringen, kleuren en maten. Hoe meer ventilatiegaten er in de helm zitten, hoe duurder de helm is. Let wel op dat de helm goedgekeurd moet zijn. Het is aan te raden om hier vooral niet op te bezuinigen. Een goede helm heb je al voor 60 euro.

Fietsschoenen

Wielrenners gebruiken ook speciale schoenen, namelijk met een kliksysteem. Hiervoor heb je ook speciale klikpedaaltje nodig op je fiets. Met het kliksysteem kun je je schoenen vastklikken aan de trappers, hierdoor kun je op een betere manier kracht uitoefenen op de trappers. Je kunt bijvoorbeeld 'trekken' aan de trappers en makkelijk staand fietsen. Houd er wel rekening mee dat je je schoenen optijd losklikt als je ergens moet stoppen, anders val je om. Deze schoenen zijn vaak rond de 100 euro. Let wel op dat je van wielrenschoenen vaak een schoenmaat groter moet nemen.

Overige benodigdheden

Natuurlijk zijn er ook overige dingen die je nodig hebt. Bijvoorbeeld een bel op je fiets. Zo kun je ook een bidonhouder, bidon, fietscomputer en fietstasje aanschaffen. Deze dingen zijn zeer aan te raden. Dit zijn geen dure dingen, maar je kunt het altijd duurder maken. Een fietstasje voor onder je zadel is erg handig, hier kun je een binnenbandje in doen voor als je onderweg te maken krijgt met een kapotte band. Wat ook erg handig is om mee te nemen, is een speciale fietspomp. Deze kun je makkelijk bevestigen naast je bidon en je hebt hier dan geen last van tijdens het fietsen.

Beginnen met wielrennen

Als je alle benodigdheden hebt aangeschaft kun je uiteraard beginnen met fietsen. Let op dat je rustig aan begint en niet meteen jezelf helemaal uitput. Fiets eerst op een rustig tempo kortere stukken, dan kun je later uitbreiden en lange afstanden gaan fietsen. Je moet altijd eerst wennen aan de nieuwe fiets en in het begin zul je veel last krijgen van zadelpijn en spierpijn.
Het is erg handig om je gefietste routes bij te houden met een fietscomputer of nog beter, met Endomondo.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Racefiets kopen? Kosten en tipsRacefiets kopen? Kosten en tipsWielerwedstrijden zoals de Tour de France zetten menigeen aan om zelf ook een racefiets te kopen. De racefietsen waarop…
Afvallen met racefietsenAfvallen met racefietsenWilt u op een verantwoorde en effectieve manier afvallen? Racefietsen is een eenvoudige en leuke manier om snel vet te v…
Wielrennen, hoe pak je dat aan? Tips voor de beginnerWielrennen is leuk en gezond en steeds meer mensen doen het. Wil jij ook in de benen komen op de racefiets, maar weet je…
Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Bij het kopen van een lichte racefiets moet gelet worden op een aantal zaken. Een lichte racefiets is niet alleen afhank…

Formule 1: GP van Australië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Australië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Australië wordt verreden in Melbourne. Deze Australische Grand Prix is live op tv te bekijke…
Fietsketting van kunststof voor de racefietsFietsketting van kunststof voor de racefietsDe ketting van een racefiets brengt de kracht van de renner over op de wielen. Het is belangrijk dat een fietsketting ni…
Ghostattack (69 artikelen)
Laatste update: 16-11-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.