Hoe gezond is energiedrank

Hoe gezond is energiedrank Energiedrank is zeer geschikt voor topsporters. Maar hoe zit het met recreatiesporters? Er zijn veel misverstanden over deze calorierijke producten.

Energiedrank is geen frisdrank

Hobbywielrenners of amateurvoetballers die in het weekend een fikse doses geconcentreerde suikers naar binnen werken. Het wordt allemaal in de hand gewerkt door de talloze promotiefilmpjes waarin topsporters die energiedrankjes gretig innemen. Maar men kan zich vragen stellen bij het gebruik door liefhebbers.

En ja, er zijn zelfs ouders die hun kinderen energiedrank meegeven naar school als tussendoortje. Kinderen krijgen op die manier veel te veel calorieën binnen wat obesitas in de hand werkt.

Gebruik van energiedrank bij topsporters

Topsporters lopen geregeld aan tegen lichamelijke tekorten als gevolg van veelvuldig en intensief trainen. Dergelijke tekorten kunnen snel en doeltreffend worden aangevuld met specifieke sportvoeding. Recreatieve sporters hebben minder baat bij specifieke sportvoeding. Ze trainen minder vaak en hebben meer rustmomenten. En wie niet dagelijks een intensieve training afwerkt, heeft geen behoefte aan herstelproducten.

Gebruik van energiedrank bij recreatiesporters

Bij recreatieve sporters is er vaak sprake van een heel ander probleem: men kampt vaak met tekorten omdat de basisvoeding niet optimaal is. Te weinig koolhydraten, te weinig fruit en groente, te veel vet. Per kilogram lichaamsgewicht hebben sporters ongeveer vijf gram koolhydraten nodig, maar de meesten komen niet verder dan drie gram. Weliswaar bevat hun voeding meer dan voldoende calorieën in de vorm van vetten, maar die worden tijdens een intensieve training niet aangesproken.

Energiedrank bij duursport

Toch kan sportvoeding ook bij recreatieve sporters erg zinvol zijn in geval van extreme inspanningen, vooral bij duursporten. Wie bijvoorbeeld meer dan 2 uur op een racefiets zit, komt er niet onderuit om onderweg energie bij te tanken. Sportvoedingsdeskundigen bevelen dan vooral energieproducten in gelvorm aan, verkrijgbaar in handige knijpzakjes. Twee daarvan volstaan voor één uur intensief sporten.

Wees voorzichtig bij gebruik van energierepen gevuld met noten of chocolade omdat die vaak aanleiding zijn voor oprispingen of misselijkheid. Test die producten in ieder geval eerst uit tijdens een training.

Voldoende drinken bij duursport.

Wie aan duursport doet moet onderweg beslist ook voldoende drinken want verliest het lichaam 2% of meer aan vocht dan gaat het duurvermogen aanzienlijk achteruit. Gewoon leidingwater drinken is oké, maar een specifieke dorstlesser is beter omdat die een beetje zout bevat wat aanzet tot voldoende drinken.

Energy-drinks

Van een heel andere orde is het toenemend gebruik van zogenaamde energy-drinks onder jongeren. Gebruik van dergelijke energydrinks is mateloos populair hoewel men weinig weet over de effecten ervan. Overmatig gebruik kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Energy-drinks bevatten grote hoeveelheden cafeïne en andere stoffen die hartkloppingen, epileptische aanvallen en beroertes kunnen veroorzaken.

Sommige preparaten bevatten zelfs vier tot vijf keer meer cafeïne dan cola. En jongeren drinken er wel vier of vijf flesjes van per dag. Dat is buitengewoon dom. Veel preparaten bevatten stoffen die het stimulerende effect van cafeïne nog eens extra versterken of leiden tot misselijkheid en diarree. Lees in geval van twijfel zeker ook de adviezen op de site van gezondheidsplein. Voedingsdeskundigen pleiten ervoor om deze stoffen even streng te reguleren als tabak, alcohol of geneesmiddelen op recept.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energiedrank, wat zit er in?Energiedrank, wat zit er in?De energiedrankjes als Red Bull of Bullit doen het goed in Nederland en België. Soms wordt er zelfs misbruik van gemaakt…
Het gevaar van energiedrankHet gevaar van energiedrankHet vliegt in de supermarkten uit de schappen. We hebben het hier over energiedrank. Steeds meer jongeren drinken deze d…
Het gevaar van Energy DrinksMet pijn in mijn hart kijk ik toe als ik in het zwembad sta en zie hoe mijn teamgenoten vlak voor een wedstrijd waterpol…
Wat doet energiedrank met je lichaam?Veel mensen drinken met regelmaat een blikje energiedrank. Maar wat zit er nou eigenlijk in zo'n blikje? Kan energiedran…

Grondoefeningen voor het hele lichaamGrondoefeningen voor het hele lichaamSportschool te duur? Of eigenlijk geen tijd? Maar je wilt wel graag wat oefeningen doen om je lijf in vorm te houden? In…
Wat voor sporter ben jij?Veel mensen die aan hun conditie willen werken of af willen vallen, gaan hardlopen. Dit leidt nogal eens tot frustraties…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 22-01-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.