InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Nordic Walk Ameland

Nordic Walk Ameland

Nordic Walk Ameland Sinds 2006 vindt jaarlijks in het voorjaar de Nordic Walk Ameland plaats, een recreatieve wandelroute door de natuur. Honderden liefhebbers komen met hun poles speciaal voor dat sportieve evenement naar het eiland. Tientallen Amelanders lopen elk jaar mee. De Nordic Walk Ameland heeft zich ontwikkeld tot een wandelevenement dat georganiseerd wordt door vakantiepark Klein Vaarwater. De naam is gewijzigd in Klein Vaarwater Wandeltocht.

Eerste gemarkeerde route

Ameland opende in 2005 de eerste gemarkeerde Nordic Walking route in Nederland. De Nordic Walking routes op het eiland zijn tot stand gekomen door een samenwerking van Staatsbosbeheer afdeling Ameland, Gemeente Ameland, VVV Ameland en Fit Walking Ameland. De eerste wandelroute voert vanaf de Stayokay door het bos en over strand, terug naar Stayokay. De route is gemarkeerd met routepaaltjes.

Nordic Walking

Nordic Walking is wandelen met speciaal gevormde stokken, de zogenaamde poles. De oudste vorm stamt van herders en pelgrims die in de oudheid wandelden met stokken om zodoende de gewrichten te ontlasten. Finse langlaufers gebruiken sinds het begin van de 20e eeuw de technieken van Nordic Walking voor hun zomertraining. Hun langlaufstokken gebruikten ze dan om coördinatie en spierkracht te ontwikkelen tijdens de maanden dat er niet gelanglauft kon worden. In het recreatieve Nordic Walking beweegt het bovenlichaam op een soepele en natuurlijke manier. Hierdoor wordt het energieverbruik tijdens het wandelen hoger dan bij gewoon wandelen. Tijdens het lopen worden de spieren in de nek, schouders en armen doorlopend aangespannen en ontspannen. Daarnaast worden vooral rug,- buik,- en bilspieren optimaal gebruikt. De belasting op het longsysteem neemt toe, terwijl de training niet als zwaar wordt ervaren. Het resultaat is dat de training effectiever wordt, zonder dat de belasting op de gewrichten van rug en benen toeneemt. Nordic Walking is veilig, plezierig en geschikt voor jong en oud. Het is de ideale buitensport voor fysieke fitheidverbetering, training van uithoudingsvermogen en gewichtsvermindering.

Fit Walking Ameland

Elianne Metz, initiatiefneemster van Nordic Walking op Ameland promoot het wandelen via Fit Walking Ameland. Fit Walking Ameland organiseert gezonde, uitdagende en sportieve activiteiten. Metz en Fit Walking Ameland staan aan de basis van de Nordic Walk Ameland, het sportieve evenement. Samen met vijf vrijwilligers was ze organisator van de Nordic Walk Ameland. Metz is gecertificeerd Nordic Walking instructrice. In 2010 ging de organisatie van de Nordic Walk Ameland over van Fitwalking Ameland naar Klein Vaarwater Evenementen.

Olga Commandeur

Olga Commandeur, bekend van het ochtendgymnastiekprogramma op televisie Nederland in Beweging, verrichtte de openingshandeling van de eerste route bij de Stayokay in de Hollumer duinen. Voor de eerste Nordic Walk Ameland in 2006 verzorgde ze de warming up voor de deelnemers. Commandeur bleef de Nordic Walk Ameland trouw en doet sindsdien de warming up en loopt elke tocht.

Nordic Walk Ameland

In 2006 werd de eerste Nordic Walk Ameland georganiseerd. Nordic Walk Ameland is een recreatieve tocht van 10, 15 of 20 kilometer over dijk, langs weilanden, door bos, duinen en over strand. De eerste jaren was de start in de oksel van de pier bij restaurant De Piraat. Daar is ook de plek waar Olga Commandeur voor honderden deelnemers de warming up deed. De finish was in het centrum van Nes. Na de organisatiewissel van Fitwalking Ameland naar Klein Vaarwater Evenementen in 2013, verplaatsten start en finish naar Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren en werd de nam Klein Vaarwater Wandeltocht. Jaarlijks doen tussen de 700 en 1000 wandelaars doen mee.

Nordic Running

De tweede Nordic Walk Ameland op 14 april 2007 pakte uit met een primeur voor Nederland. Het Salomon Nordic Running team ging tien kilometer hardlopen met nordic walking poles. Twaalf hardlopers volgden samen met Olga Commandeur eerst de warming up op muziek en startten daarna als eersten vanaf De Piraat bij de pier voor hun tocht door de natuur. De recreatieve nordic walkers mochten daarna starten. De 12 nordic runners gingen voor het eerst in Nederland een tocht nordic runnen. Deze tak van sport vraagt een goede techniek en is een behoorlijk zwaardere fysieke inspanning dan gewoon hardlopen. Het is voor de toeschouwers fantastisch om te zien.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Het weer

De ene keer treffen de nordic walkers een lentezonnetje en dan weer is het koud met regen. Editie 2012 leek wel een ‘poolexpeditie.’ Snijdende wind en stuivend zand maakte de Nordic Walk 2012 extra zwaar. Elk jaar, met elke keer verschillende weersomstandigheden, is de tocht anders.

Ameland sportief

Ameland profileert zich als een gezonde, actieve en gastvrije gemeente. Sportieve evenementen, zoals de Nordic Walk Ameland en de Klein Vaarwater Wandeltocht, worden door de gemeente vanwege die ambitie van harte omarmt.

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Commandeurshuizen met muizentandjes en tegels op AmelandCommandeurshuizen met muizentandjes en tegels op AmelandDe zeventiende en achttiende eeuw was voor de Waddeneilanden een welvarende tijd. Ook voor Ameland. De walvisvaart speel…
Walvisvaarder Marten JansenWalvisvaarder Marten JansenMarten Jansen en Hidde Dirks Kat zijn tijdgenoten. Ze zijn alle twee commandeur op een walvisvaarder. Kat op de Juffrouw…
Nordic Swan LabelNordic Swan LabelHet 'Nordic Swan' ecolabel is het officiële label voor de Scandinavische landen (Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland…
Walvisvaarder Hidde Dirks Kat van AmelandWalvisvaarder Hidde Dirks Kat van AmelandAmelander Hidde Dirks Kat was walvisvaarder en commandeur op de brik Juffrouw Klara. In de 18e eeuw joeg hij op walvisse…
Nordic walking nieuwe sportNordic Walking is sinds 2003 de meest groeiende buitensport van Nederland. Bij Nordic wordt gebruik gemaakt van benen, a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland
  • Fitwalking Ameland
  • Klein Vaarwater wandeltocht
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Nordic Walk Ameland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 07-11-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Amelandsport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!