InfoNu.nl > Sport > Tennis > Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden?

Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden?

Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden? Vraag de gemiddelde tennisliefhebber wie de beste speler aller tijden is en negen van de tien keer krijg je als antwoord: Roger Federer. Niet zo gek natuurlijk. Het Zwitserse fenomeen heeft de belangrijkste records in handen. Er is echter maar één speler die in 2015 en de eerste helft van 2016 de baas was in het mannentennis: Novak Djokovic. Zelden was een speler zo dominant als de Serviër in deze periode. En kijkend naar zijn leeftijd en extreem fitte lichaam lijkt het erop dat hij nog vele jaren zal blijven meedraaien aan de absolute top. Langzaam maar zeker begint dan ook de vraag te rijzen: is Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden aan het worden? En welke prestaties moet hij hiervoor nog neerzetten?

Wat bepaalt wie de beste tennisser aller tijden is?

Dit blijft lastig te beantwoorden. Dit komt omdat de meeste van de grootste tennissers uit de geschiedenis nooit tegen elkaar gespeeld hebben in hun hoogtijdagen. Elke periode kent immers zijn eigen toppers. We zullen bijvoorbeeld nooit weten hoe het zou zijn als Rod Laver, Björn Borg, Pete Sampras en Roger Federer in dezelfde periode hadden gespeeld. Toch is er één statistiek die in belangrijke mate bepaalt wie de beste speler ooit is.

Grand Slams

De belangrijkste graadmeter voor succes in de top van het tennis is het aantal gewonnen Grand Slam-titels. Dit zijn de vier grootste toernooien (Majors) in het tennis: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. De speler met de meeste Grand Slam-titels op zijn naam wordt in de tenniswereld dan ook gezien als de 'greatest ever'. Voorwaarde is wel dat elk Grand Slam-toernooi tenminste één keer gewonnen is.

Spelers met de meeste Grand Slam-titels in het herenenkelspel

NaamAantal Grand Slam-titelsAustralian openRoland GarrosWimbledonUS open
Roger Federer185175
Pete Sampras142075
Rafael Nadal141922
Roy Emerson126222
Novak Djokovic126132
Björn Borg110650
Rod Laver113242

Federer aan kop

Federer is duidelijk de meest succesvolle speler. Hij heeft in totaal achttien Majors gewonnen. Ook heeft hij ze alle vier tenminste één keer gewonnen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat de Zwitser gezien wordt als de beste speler aller tijden. Djokovic staat op een gedeelde vierde plaats. Hij is echter snel aan het stijgen op deze lijst. Zo heeft 'Nole' in 2015 maar liefst drie Grand Slam-titels op zijn palmares mogen bijschrijven (Australian Open, Wimbledon en de US Open). Het scheelde zelfs niet veel of hij had ook Roland Garros gewonnen. Een Stanislas Wawrinka die in de finale de beste wedstrijd uit zijn carrière speelde voorkwam dit. De Australian Open van 2016 was ook een prooi voor Djokovic. In juni 2016 pakte de Serviër de titel op het gravel van Roland Garros. Dit betekent dat hij alle vier de Grand Slams tenminste één keer gewonnen heeft. Ook betekende dit dat Djokovic vier Grand Slams op rij won. Tijdens Wimbledon 2016 werd deze reeks doorbroken. De Serviër ging in de derde ronde verrassend onderuit tegen de Amerikaan Sam Querrey. Ook de US Open van 2016 en de Australian Open van 2017 wist Novak Djokovic niet te winnen. Federer daarentegen pakte in Australië zijn achttiende Grand Slam-titel.

Djokovic in actie op gravel / Bron: Kulitat / FlickrDjokovic in actie op gravel / Bron: Kulitat / Flickr
De Grand Slam-missie voor Djokovic
Djokovic moet dus nog zeven Grand Slam-titels winnen om Federers record te verbreken. Het is overigens absoluut geen zekerheid dat de overige spelers uit dit lijstje geen Majors meer winnen. Federer en Nadal zijn in 2017 namelijk ook nog steeds actief.

Resultaten over de afgelopen jaren

Op basis van zijn Grand Slam-resultaten is de Serviër dus (nog) niet de grootste speler uit de geschiedenis. Kijkend naar een aantal andere cijfers wordt echter duidelijk hoe dominant de Serviër is. Dit is goed te zien in de Grand Slam-resultaten over de jaren 2011-2017.

Grand Slam-winnaars 2011-2017

SpelerAantal Grand Slam-titels
Novak Djokovic11
Rafael Nadal5
Andy Murray3
Stanislas Wawrinka3
Roger Federer2
Marin Cilic1

Servische hegemonie

In deze jaren is Djokovic dus de speler met verreweg de beste resultaten in Majors. Nadal, en vooral Federer, liggen duidelijk achter. De Zwitser won in dezelfde periode ‘slechts’ twee Grand Slams. Met zijn 35 jaar is het in 2017 dan ook de vraag hoe lang hij het nog volhoudt aan de absolute top. Nadal is in mei 2016 pas 30 jaar geworden. De Spaande gravelkoning heeft in 2014, 2015 en 2016 echter problemen gehad met zijn fysiek en zijn vorm. In 2015 en 2016 haalde hij dan ook geen enkele Grand Slam-finale en was ver verwijderd van zijn niveau van eerdere jaren. Begin 2017 liet de Spanjaard met een finaleplaats op de Australian Open echter zien dat hij weer helemaal terug is aan de top.

2015 meest door één speler gedomineerde tennisjaar uit de geschiedenis

Nokvak Djokovic begon en eindigde het jaar 2015 als nummer één op de wereldranglijst. In totaal won hij maar liefst 82 van zijn 88 wedstrijden. Naast drie Grand-Slam titels gingen ook zes van de negen Master Series-titels (na de vier Grand Slams zijn dit de negen grootste toernooien) naar Djokovic. Een record. Nooit eerder won een speler er zes in één jaar. Volgens het Amerikaanse magazine New Yorker is ‘het 2015 van Novak Djokovic’ dan ook het meest dominante tennisjaar aller tijden. Hierbij merkt het magazine ook op dat de Serviër dit doet in een tijdperk waarin de tegenstand groter is dan ooit. Hij moest het in 2015 immers opnemen tegen twee van de beste spelers uit de geschiedenis, Federer en Nadal.

Wimbledon heeft Djokovic inmiddels meerdere keren gewonnen / Bron: Carine06 / FlickrWimbledon heeft Djokovic inmiddels meerdere keren gewonnen / Bron: Carine06 / Flickr

Djokovic vs Federer en Nadal

Zoals we eerder zagen zijn Federer en Nadal de huidige concurrenten van Djokovic als het gaat om het aantal gewonnen Grand Slam-titels. Hoe heeft de Serviër het in onderlinge wedstrijden gedaan tegen deze twee?

Federer

Tegen Federer staat de balans op 23 gewonnen wedstrijden tegenover 22 verloren wedstrijden. In ‘zijn’ 2015 won Djokovic vijf van de acht ontmoetingen. De twee belangrijkste wedstrijden, de finales van Wimbledon en de US Open, werden beide gewonnen door Djokovic. Deze trend was ook in 2014 al te zien. De twee ontmoetten elkaar toen in de finale van Wimbledon. De Serviër won.

Nadal

Tegen Nadal staat Djokovic op 26 gewonnen wedstrijden tegenover 23 nederlagen. 2015 en 2016 geven echter een heel ander beeld. Vier keer speelden de twee tegen elkaar in 2015, vier keer won de nummer één van de wereld. En ook de drie ontmoetingen in 2016 gingen naar de Serviër. Al deze overwinningen waren zonder setverlies. Nadal heeft het in de loop der tijd steeds moeilijker gekregen tegen Djokovic. Halverwege 2009 leidde de Spanjaard namelijk nog met veertien overwinningen tegenover vier voor Djokovic.

Wordt Djokovic de beste tennisser aller tijden?

Na zijn dominantie in 2015 en de eerste helft van 2016 lijken de kansen voor Djokovic om de grootste speler uit de geschiedenis te worden groter dan ooit. De afstand tussen hem en zijn directe concurrenten is duidelijk zichtbaar. Zelfs de 'beste speler aller tijden' heeft geen antwoord op het complete spel van de Serviër. Hij heeft uiteraard nog een lange weg te gaan. Zeven Grand Slams winnen is veel. Met zijn 29 jaar heeft Djokovic echter nog genoeg tijd. Blijft Djokovic nog twee of drie jaar zo dominant? Dan lijkt niets hem meer in de weg te staan om alle records te breken. De tennisgeschiedenis leert echter dat in het toptennis niets zeker is.

Alle cijfers en statistieken zijn bijgewerkt tot 30 januari 2017.

Lees verder

© 2015 - 2017 Rascall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Roger Federer vs Novak Djokovic: head to head 22-23Novak Djokovic leek onverslaanbaar in 2011, tot Roger Federer daar na 41 zeges op een rij een einde maakte in de halve f…
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…
Tennisser: Novak DjokovicTennisser: Novak DjokovicNovak Djokovic is een tennisser uit Servië en heeft al vele prijzen op zijn naam geschreven. Het is dan ook geen verwond…
Tennissers: beste tennisser aller tijden en nuTennissers: beste tennisser aller tijden en nuWie zijn de beste tennissers aller tijden? En wie zijn de beste tennissers van nu anno 2011? Om de zoveel jaar staat er…
Tennis: Stanislas WawrinkaStanislas Wawrinka is een Zwitsers tennisser en winnaar van drie Grand Slam titels. Wawrinka wordt door velen geroemd va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tatiana From Moscow, Russia / Wikimedia Commons
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players#Weeks_at_No._1
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tennis_Masters_Series_records_and_statistics
  • http://tennis.nl/buiten-de-lijnen/%E2%80%98djokovic-had-beste-sportjaar-2015-en-beste-tennisjaar-ooit%E2%80%99
  • http://www.statista.com/statistics/263034/male-tennis-players-with-the-most-victories-at-grand-slam-tournaments/
  • Afbeelding bron 1: Kulitat / Flickr
  • Afbeelding bron 2: Carine06 / Flickr

Reageer op het artikel "Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Tedje8 (infoteur), 27-11-2016 15:21 #1
Het zal een eeuwige sportdiscussie blijven: "Wie is de beste aller tijden?" In het boek Top 100 van het Tennis (november 2016) is er een poging gewaagd op basis van een objectieve puntentelling. Hierbij staat Djokovic op de vierde plaats als je puur naar de mannen kijkt. Wellicht is dit boek een goed hulpmiddel om de vraag te beantwoorden: "Novak Djokovic de beste tennisser aller tijden?"

Infoteur: Rascall
Laatste update: 29-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Schrijf mee!