Feyenoord kampioen na achtervolging in seizoen 1992-1993

Feyenoord kampioen na achtervolging in seizoen 1992-1993 Feyenoord en het kampioenschap: ze worden vaak met elkaar in verband gebracht als Feyenoord een aardige serie neerzet aan het begin van een seizoen. De laatste 30 jaar is de Rotterdamse hoop op de landstitel meestal voor de winterstop vervlogen. De meest opmerkelijke van de vier kampioenschappen sinds de jaren 70 is die van 1993. Feyenoord kwam, zoals vaker in de geschiedenis, net uit een financiële en sportieve dip. Het seizoen ervoor was wel de beker gewonnen.

PSV de gedoodverfde kampioen

PSV stond na drie wedstrijden aan kop en was de gedoodverfde kampioen mede doordat het de Braziliaanse topspits Romario in de gelederen had. Met nog vijf wedstrijden te gaan, Feyenoord had voor de derde keer fors verloren van de aartsrivaal uit Amsterdam, leek er voor de kampioen uit 1992 geen vuiltje aan de lucht. De voorsprong bedroeg weliswaar maar één punt, de Eindhovenaren hadden nog een wedstrijd tegoed die men al bijna gewonnen had. Een wedstrijd die gestaakt werd op 6 december 1992 tegen de latere degradant SVV/Dordrecht’90 moest met een 0-1 voorsprong worden uitgespeeld. Toen het restant van de wedstrijd uiteindelijk werd voltooid in mei 1993 stond er een 2-2 eindstand op het bord. Een 1-0 nederlaag bij Vitesse van de landskampioen zorgde ervoor dat Feyenoord opeens aan twee overwinningen genoeg had voor de landstitel.

Gelijke spelen tegen PSV cruciaal

Willem van Hanegem stond dit seizoen voor het eerst voor de groep. De opvolger van Wim Jansen maakte de opvallende keuze door verdediger Hank Fraser te positioneren als schaduwspits. De ploeg leunde verder een onverzettelijke verdediging met Ulrich Van Gobbel, John Metgod, John De Wolf en Ruud Heus in de gelederen. In het doel stond Ed de Goey, die in die tijd nog bij Oranje de voorkeur kreeg boven de net bij Ajax doorgebroken Van der Sar.

Op het middenveld werden naast Fraser Arnold Scholten (die ook als rechtsback werd gebruikt), Peter Bosz en Rob Witschge opgesteld. In de voorhoede speelden Gaston Taument, publiekslieveling József Kiprich en Regi Blinker. John van Loen was halverwege het seizoen overgekomen van Ajax. Andere spelers die regelmatig in het veld kwamen waren Orlando Trustfull en Dean Gorre. Laatstgenoemde maakte zich onsterfelijk door in blessuretijd in de thuiswedstrijd tegen PSV de gelijkmaker binnen te schieten. De wedstrijd eindigde in 1-1 en hierdoor bleef Feyenoord in het voetspoor van PSV. De uitwedstrijd in Eindhoven in de eerste seizoenshelft werd ook met 1-1 gelijkgespeeld. Ook hier viel een late gelijkmaker, een penalty benut door Kiprich.

Van achtervolger naar kampioenskandidaat

Ajax was drie keer met ruime overwinningen te sterk waarvan eenmaal in de beker. Ondanks deze nederlagen bleef Feyenoord de Amsterdammers voor in de competitie. Verder werd alleen thuis met 3-4 verloren van MVV. Juist tegen deze club moest Feyenoord de voorlaatste wedstrijd uit winnen om het kampioenschap binnen te halen. De wedstrijd in Maastricht verliep aanvankelijk verre van voorspoedig. MVV kreeg in de eerste helft een penalty. Lanckohr schoot echter op de paal. Van Gobbel ontsnapte aan een rode kaart. Twee minuten na rust schoot József Kiprich de 0-1 binnen. MVV, dat streed voor Europees voetbal, deed er alles aan om de gelijkmaker binnen te schieten. De verlossing kwam een paar minuten voor tijd doordat Regi Blinker op aangeven van John van Loen de 0-2 binnenschoot.

Nu was Feyenoord opeens de kampioenskandidaat. De kampioenswedstrijd in en tegen FC Groningen moest nog wel gewonnen worden. De club werd massaal gesteund door Feyenoordsupporters die (seizoens)kaarten overnamen van supporters van Groningen, die niet meer te winnen had. Na de 0-1 van Kiprich en de 0-2 van Blinker in de eerste helft leek het al gespeeld. In de tweede helft liep de ploeg nog uit tot 0-5. Dat PSV tegen FC Volendam niet verder kwam dan 2-2 deed eigenlijk al niet meer terzake. Zo kon voor het eerst sinds 1984, toen Feyenoord Johan Cruijff en Ruud Gullit in de gelederen had, de schaal worden getoond op de Coolsingel. Zonder echte sterren was Feyenoord dit keer kampioen geworden.
© 2017 - 2024 Hansvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronald Koeman... Het kanon van GroningenRonald Koeman, liefkozend ‘Het Kanon’ en ‘Sneeuwvlokje’ genoemd door zijn fans, werd aanbeden door vele voetbalsupporter…
Feijenoord hooligansFeyenoord is een voetbalclub uit Rotterdam met een grote en fanatieke aanhang. Zo zijn ze berucht na de ware veldslag in…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…

Ajax 1971-1972: Alle prijzen zijn voor AjaxAjax 1971-1972: Alle prijzen zijn voor AjaxOnder leiding van de nieuwe trainer Stefan Kovács begon Ajax moeizaam aan het seizoen 1971-1972 maar kwam langzamerhand…
Bronnen en referenties
  • http://www.supver-psv.nl/cgi-bin/algemeen/history.pl?seizoen=1992
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Feyenoord_in_het_seizoen_1992/93
Hansvd (2 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.