Klassieker Real Madrid - FC Barcelona (17 februari 1974)

Klassieker Real Madrid - FC Barcelona (17 februari 1974) Op 17 februari 1974 moest FC Barcelona spelen tegen Real Madrid, en wel in het hol van de leeuw: Estadio Santiago Bernabéu in Madrid. Bij FC Barcelona wordt nog steeds op deze wedstrijd teruggekeken als de "wedstrijd aller wedstrijden." In dat jaar vierde FC Barcelona (opgericht op 29 november 1899) het 75-jarig bestaan. Real Madrid werd gesteund door generaal Francisco Franco, terwijl de Catalanen in de periode-Franco (1 april 1939-20 november 1975) flink gebukt gingen onder het regime.

Aartsrivaal Real Madrid

Generaal Franco had Real Madrid als zijn club geadopteerd, met alle voordelen van dien. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) hield hij ook flink huis in Catalonië. Tijdens het regime werd alles dat naar Catalaanse riekte verboden. Het Catalaanse FC Barcelona (Futbol Club Barcelona) moest de Catalaanse vlag uit het clubschild verwijderen en de naam moest worden aangepast in het Spaans klinkende Club de Fútbol Barcelona (CF Barcelona). Ook mocht er geen Catalaans meer worden gesproken op straat. Er was echter een uitzondering: Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. Daarmee werd de club een vooraanstaand symbool voor de Catalaanse identiteit. In feite stond een wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid gelijk aan een strijd tussen Catalonië en Spanje.

Johan Cruijff

De voetballer uit het Amsterdamse Betondorp, kwam in het seizoen 1973-1974 FC Barcelona versterken. Na drie seizoenen achter elkaar de Europa Cup I gewonnen te hebben met Ajax was zijn roem fors gegroeid. Voormalig Ajax-speler en -trainer Rinus Michels was Johan Cruijff al voorgegaan. Hij was sinds het seizoen 1971-1972 al trainer van FC Barcelona. Maar buitenlandse spelers mochten nog niet actief zijn in de Spaanse competitie. De Spaanse voetbalbond had in 1953 de aankoop van buitenlandse spelers verboden naar aanleiding van het conflict tussen FC Barcelona en Real Madrid over de inlijving van de Argentijnse sterspeler Alfredo di Stéfano (uiteindelijk uitkomend voor Real Madrid met Europa Cup I-winsten tussen 1956-1960 tot gevolg). Alleen Latijns-Amerikaanse spelers van Spaanse afkomst of genaturaliseerde spelers waren welkom. Daardoor kon bijvoorbeeld de van oorsprong Hongaar Ferenc Puskas tussen 1958-1966 wel uitkomen voor Real Madrid. Echter vanaf 1973 mochten Spaanse clubs maximaal twee buitenlandse voetballers opstellen (later is dat verder versoepeld, met name door het Bosman-arrest). Dit maakte de weg vrij voor Johan Cruijff, een seizoen later gevolgd door Johan Neeskens. Na nog 2 wedstrijden voor Ajax gespeeld te hebben in het seizoen 1973-1974 (laatste wedstrijd op 19 augustus 1973 tegen FC Amsterdam), vertrok Johan Cruijff voor een transferbedrag van 6 miljoen gulden naar FC Barcelona.

La Liga, Real Madrid domineerde de Spaanse competitie

Tot en met de jaren vijftig van de vorige eeuw kon FC Barcelona nog goed meekomen in de rivaliteit met Real Madrid. Maar sinds het laatste landskampioenschap van FC Barcelona (seizoen 1959-1960) domineerde Real Madrid. Alleen Valencia CF (1970-1971) en Atlético Madrid (1965-1966, 1969-1970 en 1972-1973) wisten nog een bres te slaan, maar dat waren ook Madrilenen. Johan Cruijff moest de helpende hand bieden om FC Barcelona aan die broodnodige overwinning te helpen. De belangrijkste taak was het verslaan van Real Madrid.

Real Madrid-FC Barcelona op 17 februari 1974

Zowel FC Barcelona als Real Madrid kende een wisselende start van het seizoen. De vorige El Clásico, FC Barcelona-Real Madrid, was in 0-0 geëindigd. Wegens transferperikelen kon Johan Cruijff pas op 28 oktober 1973 voor het eerst in de Spaanse competitie in actie komen. In de thuiswedstrijd tegen Granada maakte hij 2 doelpunten in de met 4-0 gewonnen wedstrijd. Voor aanvang van de wedstrijd stond FC Barcelona nog op de 15de plaats. Zowel FC Barcelona als Real Madrid wilden de wedstrijd aangrijpen om het tij in de competitie te keren. Generaal Franco zat ook op de tribune. Een week voor de wedstrijd wist Johan Cruijff de gemoederen al te verhitten. Op 9 februari 1974 werd zijn zoon geboren. Beide ouders gaven hem de naam Jordi, Catalaans voor George. Dit was dus eigenlijk verboden, maar het Spaanse regime kon hier niks tegen doen, omdat beide ouders buitenlandse waren. Dat maakte hem in Barcelona al legendarisch.

De wedstrijd liep van het begin als een trein en het onmogelijke gebeurde. In de 30ste minuut opende Juan Manuel Asensi Ripoll ("Asensi") de score (0-1). En toen volgde Johan Cruijff in de 39ste minuut. Hij scoorde uit een chaotische, maar snelle solo door het midden van het strafschopgebied. Hierbij passeerde hij drie verdedigers van Real Madrid en daarna doelman Mariano Garcia Remón (0-2). FC Barcelona ging met goede moed de rust in. Dat gevoel werd vast gehouden, want in de 54ste minuut was het weer raak. Asensi wist met een schot in het rechtse zijnet het Madrileense doel weer te vinden (0-3). In de 65ste minuut werd het feest nog groter. Juan Carlos Perez wist met een weergaloze lob aan de rechterkant van het strafschopgebied de linkerbovenhoek van de Madrilenen te vinden (0-4). Een paar minuten later was het feest compleet. In de 69ste minuut kopte Hugo Sotil raak uit een vrije trap.

De doelpunten zijn terug te zien in dit YouTube-filmpje.

FC Barcelona wint La Liga in 1973-1974

FC Barcelona raakte in de "winning mood" na de overwinning op Real Madrid. In Barcelona brak na de winst op 17 februari 1974 al een gigantisch volksfeest uit. De gehate "Spanjaarden" waren verslagen. In de vergaderzaal van Camp Nou wordt de wedstrijd nog geëerd met een zwarte plaat waarin met goude letters staat: Real Madrid-FC Barcelona 0-5, 17 februari 1974. De film "Johan Cruijff en un momento dado" uit 2004 kijkt nog naar deze gedenkwaardige tijd terug (zie ook hier).

FC Barcelona werd uiteindelijk kampioen. Johan Cruijff was goed voor 16 doelpunten, eentje minder dan ploeggenoot Marcial Pina. In 1974, na het behalen van het Spaanse landskampioenschap 1973-1974, veranderde CF Barcelona de naam weer in FC Barcelona. Generaal Franco stierf op 20 november 1975 en daarna de dictatoriale deken in Spanje ook.
© 2009 - 2024 Vrijdenker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1929 werd FC Barcelona gekroond tot eerste kampioen van de Spaanse competitie; La Liga. De grote concurrent van Barce…
El Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestreamEl Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestreamFC Barcelona en Real Madrid zijn twee clubs met een rijke geschiedenis. De bijnaam van de wedstrijd tussen deze twee Spa…
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
Trofeu Joan Gamper: openingswedstrijd FC BarcelonaTrofeu Joan Gamper: openingswedstrijd FC BarcelonaDe Trofeu Joan Gamper is de naam van de trofee waar om gestreden wordt in de traditionele openingswedstrijd van het seiz…
Geschiedenis van het voetbalVoetbal is op dit moment de populairste sport ter wereld. Ook gaat er elk jaar meer geld om in voetbal dan de Nederlands…
Vrijdenker (29 artikelen)
Laatste update: 15-05-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.