Trends in de paardensport: hippe hoofdstellen

Paardensport wint nog steeds aan populariteit en de tijd dat men een ouderwetse, weinig flatterende outfit en bijhorend tuig had, is voorbij. Producenten van ruitersportmateriaal worden steeds inventiever en lanceren jaar na jaar nieuwe trends. Een van de meest trendgevoelige producten zijn hoofdstellen. We bekijken de huidige mogelijkheden om met een hip opgetuigd paard voor de dag te komen!

Klassieke hoofdstellen

Vroeger kende men maar 1 soort hoofdstellen: zwart leer, met een lage of gecombineerde neusriem. Later kwam de Mexicaanse neusriem, en steeds vaker zag men hoofdstellen opduiken in donkerbruin of zelfs cognackleurig leer. Een hoofdstel was lange tijd louter functioneel: het diende om het bit in de mond van het paard te houden, en om de ruiter een verbinding met de paardenmond te geven door middel van de teugels. Ruiters wilden dan ook voornamelijk hoofdstellen van een goede kwaliteit, die mits een poets- en invetbeurt op zijn tijd, jarenlang te gebruiken waren. Vele ruiters hadden 1 hoofdstel, soms zelfs voor verschillende paarden. Wie voorziend was, had er soms een tweede in de kast hangen, voor als er eentje stuk ging. Anno 2012 zijn hoofdstellen veel modegevoeliger geworden, en worden ze ook veel vaker vervangen en afgewisseld.

Frontriemen

Een van de eerste grote hypes omtrent hoofdstellen ontstond bij de frontriemen. Vroeger was een frontriem gemaakt uit hetzelfde leer als de rest van het hoofdstel, en was het gewoon zwart of bruin. Tegenwoordig houden ruiters meer van het showeffect, en daar maakten producenten handig gebruik van om frontriemen te gaan versieren met strass of met kleurige accenten.

Waar in het begin vooral gewerkt werd met heldere steentjes, komen vandaag alle kleuren aan bod. Roze, blauwe, groene frontriemen, het bestaat allemaal. De frontriemen met 'bling', zoals ze in de volksmond genoemd worden, worden inmiddels door de meeste leveranciers aangeboden in allerlei varianten. Smal, breed, met zwarte of bruine lusjes, maar vooral ook in diverse kwaliteitsklasses. Frontriemen met strass zijn al verkrijgbaar vanaf 10,00 ,maar hun prijs kan makkelijk oplopen tot meer dan 100,00 wanneer men voor echte Swarovski-stenen kiest.

Lakleer

Een andere grote trend in de afgelopen 2 tot 3 jaar, is het lakleer. Heel wat merken kwamen met een hoofdstelcollectie waarin de neusriem of frontriem vervaardigd was in glimmend lakleer, meestal in het zwart, soms zelfs in fellere kleurtjes. Ook daarin zijn tal van variaties mogelijk: enkel een neusriem in lakleer, neus- en frontriem in lakleer, een wit onderlegde neusriem met lak afwerking, enzovoort.

Ook krokodillenleer is een regelmatig gebruikte leersoort om hoofdstellen mooier, hipper en opvallender te maken. En hoe kan het ook anders, inmiddels is een combinatie van krokodillenprint én lakleer ook al verkrijgbaar.

Meerdere hoofdstellen

Vaak hebben ruiters tegenwoordig wel meerdere hoofdstellen. Eentje voor de training, en eentje voor de wedstrijden. Of meerdere voor de training, zodat men kan afwisselen. Een hoofdstel is door de jaren heen meer en meer een deel geworden van de uitstraling van paard en ruiter. De meeste hoofdstellen kosten tussen 50 en 200 euro, dus er is vaak wel wat te krijgen voor ieders budget. Mede door die betaalbaarheid kiezen de ruiters steeds vaker voor een paar hoofdstellen die ze afwisselend gebruiken voor verschillende doeleinden.

Wie uitgebreid wil kiezen tussen al die soorten, kleuren en maten, kan bij vele ruitersportzaken of webshops terecht voor een ruim assortiment. De tijd dat er 2 soorten hoofdstellen bestonden, is duidelijk voorbij!
© 2012 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goedkope en leuke frontriem maken doe je zoDe paardensport is een dure sport. Toch zijn er veel kleine dingen die de paardensport goedkoper kunnen maken. Zo kun je…
Paard en paardensport: het merk EskadronEskadron is een vooraanstaand merk in de paardensport. Jaarlijks brengt Eskadron een zeer gegeerde collectie zadeldekjes…
Tuig: Het HoofdstelTuig: Het HoofdstelOm paard te gaan rijden heb je verschillende spullen nodig. Ook wel tuig één deel daarvan is het hoofdstel. Deze zit om…

De vele voordelen van eiwitOnderzoek laat zien dat eiwit veel voordelen biedt aan gewichtheffers, krachtsporters en andere actieve sporters die pro…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.