Matchfixing, vertrouw jij de uitslag nog?

Matchfixing, vertrouw jij de uitslag nog? Een groot probleem binnen de sportwereld wordt gevormd door het matchfixing. Sporters worden met omkoping overgehaald om bepaalde prestaties te maken of uit te laten, zodat een specifieke uitslag wordt behaald. Heeft men één keer aan matchfixing meegewerkt, dan kan diegene snel voor een tweede keer worden overgehaald. Wat houdt dit fenomeen in en waarom heeft matchfixing negatieve invloed op het vertrouwen in de sport?

Matchfixing


Wat houdt matchfixing in?

Een methode vaak toegepast in Engeland en zeer populair in Oost-Azië is het gokken op alle elementen van het leven en sport. Iedere tussenstand, gele kaart, overtreding enzovoorts daar kan men geld op zetten in de hoop dat het voorspelde voorvalt. Omdat de kans op het voorspellen van bepaalde gebeurtenissen zeer lastig is, is de vergoeding bij het wel voorkomen ook hoog. Er wordt dan ook een veelvoud uitgekeerd indien het uitkomt. Om de kans daarvan te vergroten kan men de gebeurtenis beïnvloeden door geld aan bijvoorbeeld een speler te bieden. Door vier maal het prijzengeld te geven om iets te laten gebeuren kan de uitslag worden gemanipuleerd.

Grof geld verdiend

Door vooraf te weten dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt of een uitslag wordt bereikt kan daar geld op worden ingezet. Door grof geld op wedstrijden te verdienen kan er ook grof geld worden betaald aan matchfixende spelers. Daardoor wordt een situatie gerealiseerd waarbij de gokkende partij en speler winst proberen te halen uit een wedstrijd. Oftewel een “win win” situatie wat uiteraard nadelige gevolgen heeft voor de sfeer binnen de sport.

Wie doet het?

Criminelen, maffia, malafide zakenlui of gelukzoekers kunnen veel geld verdienen door veel geld op wedstrijden en gebeurtenissen in te zetten. Middels concrete manipulatie wordt het geluk aan hun zijde verkregen door beoefenaars van die wedstrijd over te halen om geld aan te nemen. Dit kan in principe iedereen zijn, omdat veel mensen graag iets extra's in de portemonnee wil hebben. Diegene met persoonlijke financiële problemen – bijvoorbeeld wegens een verslaving, scheiding en dergelijke – kunnen worden verleid om hieraan mee te doen. Gevaar daarbij bestaat dat als men eenmaal een steekpenning heeft aangenomen dat het herhaaldelijk kan gebeuren. Oftewel indien men als speler eens eraan heeft meegedaan dan wordt het lastig om er weer uit te komen. Het zorgt ervoor dat de sport verziekt en het kan potentieel snel verspreiden.

Sport gebaseerd op vertrouwen

De maatschappij zoals we die kennen – lees kenden – is gestoeld op eerlijkheid en vertrouwen. Door het doelbewust manipuleren van uitslagen wordt / is dat uitgangspunt uitgehold. Het is net zoals het vertrouwen van de consument in de economie. Consumentenvertrouwen kan een economie overeind helpen, maar kan het ook langdurig in een recessie laten zitten. Omdat sport heeft te maken met directe beïnvloeding van de uitslagen valt het vertrouwen daarbij ook weg. Het supportersvertrouwen neemt af en daarmee ook het aanzien van die sport. Dit kan leiden tot het gedeeltelijk wegblijven van toeschouwers.

De werkelijke uitslag

Heeft men zo goed gespeeld of is er sprake van vals spel? Het is een vraag welke uitgebreid gesteld moet worden, na iedere wedstrijd. Hoe betrouwbaar zijn de spelers, scheidsrechters enzovoorts. Was die gele of rode kaart wel terecht en waarom is dat ene doelpunt wel gevallen. Door dit fenomeen wordt een situatie gecreëerd, waarbij het vertrouwen van het publiek in de resultaten afneemt. Is de uitslag wel de juiste uitslag? Zowel de winnaar als verliezer kunnen er naar alle redelijkheid vraagtekens bij zetten.

Achterstand in onderzoek

Het onderzoek naar sportcriminaliteit is een relatief nieuw fenomeen. Denk aan grote cases als collectief dopinggebruik binnen de wielersport en het matchfixing binnen verschillende vormen van sport. Omdat deze gokmethoden reeds lang bestaan in het oosten zijn deze manieren van geld verdienen ook lang geleden hierheen overgewaaid. Het onderzoek heeft dus reeds een grote achterstand opgebouwd en dient te worden ingehaald. Zonder openheid en bekentenissen zal het fenomeen slechts doorgroeien totdat de sport in veel van zijn facetten onbetrouwbaar is geworden.

Het gevoel langs de kantlijn

De sport moet eerlijk zijn, waarbij op de uitslag kan worden vertrouwd. Sport aangelegenheden zoals voetbal en tennis dienen schoon te zijn om een eerlijk spel te hebben. Indien op de achtergrond machten aan het werk zijn om zoveel geld als mogelijk uit een wedstrijd te krijgen. Dat heeft zo zijn effect op de manier waarop wordt gespeeld en de betrouwbaarheid van de sport. Het is dan ook de vraag wat voor gevoel jij hebt als je langs de kantlijn staat. In hoeverre kun jij de spelers nog vertrouwen op het hebben van een eerlijk spel. Laat je niet misleiden door geweldige prestaties of tegenvallende resultaten en vraag je af of de wedstrijd is gefixt.

Wat kan er worden gedaan?

Omdat er een groot onderzoeksachterstand is, valt te verwachten dat er vele wedstrijden zijn gemanipuleerd. De term “het zal wel meevallen” lijkt in deze ook niet op zijn plaats. We moeten veronderstellen dat het een uitgebreid van toepassing zijnd probleem is, waaraan langdurig structureel moet worden gewerkt. Enerzijds gaat het om het indien mogelijk uitbannen van deze praktijken en anderzijds dienen gematchfixte sporters worden aangepakt. Slechts op die manier kan er een situatie worden gecreëerd waarbij men wel oppast om het niet te doen. De afschrikmethode geldt hierbij als belangrijk instrument. Echter, voordat het zover is zal de sport door een diep dal moeten gaan om de schade en het supportersvertrouwen te herstellen.
© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je geld winnen met Toto?Hoe kun je geld winnen met Toto?Toto is een website waar je geld kunt verdienen met het wedden op sportwedstrijden. Je kunt wedden op de computer, op je…

De basis voor fitness en krachttrainingDe basis voor fitness en krachttrainingTegenwoordig ziet u veel reclame's over mannen met een gespierd lichaam. En in die reclame's daarover zijn ook vaak appa…
Het ontstaan van dopingHet ontstaan van dopingDoping is voor het grote publiek vooral bekend door de schandalen in de wielersport. In tegenstelling tot wat sommigen z…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Match_fixing
  • http://www.voetbalweddenschappen.com/nl/dossier-matchfixing/index.php
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.