Matchfixing, vertrouw jij de uitslag nog?
Een groot probleem binnen de sportwereld wordt gevormd door het matchfixing. Sporters worden met omkoping overgehaald om bepaalde prestaties te maken of uit te laten, zodat een specifieke uitslag wordt behaald. Heeft men één keer aan matchfixing meegewerkt, dan kan diegene snel voor een tweede keer worden overgehaald. Wat houdt dit fenomeen in en waarom heeft matchfixing negatieve invloed op het vertrouwen in de sport?
Matchfixing
Wat houdt matchfixing in?
Een methode vaak toegepast in Engeland en zeer populair in Oost-Azië is het gokken op alle elementen van het leven en
sport. Iedere tussenstand, gele kaart, overtreding enzovoorts daar kan men geld op zetten in de hoop dat het voorspelde voorvalt. Omdat de kans op het voorspellen van bepaalde gebeurtenissen zeer lastig is, is de vergoeding bij het wel voorkomen ook hoog. Er wordt dan ook een veelvoud uitgekeerd indien het uitkomt. Om de kans daarvan te vergroten kan men de gebeurtenis beïnvloeden door
geld aan bijvoorbeeld een speler te bieden. Door vier maal het prijzengeld te geven om iets te laten gebeuren kan de uitslag worden gemanipuleerd.
Grof geld verdiend
Door vooraf te weten dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt of een uitslag wordt bereikt kan daar geld op worden ingezet. Door grof geld op wedstrijden te verdienen kan er ook grof geld worden betaald aan matchfixende spelers. Daardoor wordt een situatie gerealiseerd waarbij de gokkende partij en speler
winst proberen te halen uit een wedstrijd. Oftewel een “win win” situatie wat uiteraard nadelige gevolgen heeft voor de sfeer binnen de sport.
Wie doet het?
Criminelen, maffia, malafide zakenlui of gelukzoekers kunnen veel geld verdienen door veel geld op wedstrijden en gebeurtenissen in te zetten. Middels concrete manipulatie wordt het geluk aan hun zijde verkregen door beoefenaars van die wedstrijd over te halen om geld aan te nemen. Dit kan in principe iedereen zijn, omdat veel mensen graag iets extra's in de portemonnee wil hebben. Diegene met persoonlijke financiële problemen – bijvoorbeeld wegens een verslaving, scheiding en dergelijke – kunnen worden verleid om hieraan mee te doen. Gevaar daarbij bestaat dat als men eenmaal een steekpenning heeft aangenomen dat het herhaaldelijk kan gebeuren. Oftewel indien men als speler eens eraan heeft meegedaan dan wordt het lastig om er weer uit te komen. Het zorgt ervoor dat de sport verziekt en het kan potentieel snel verspreiden.
Sport gebaseerd op vertrouwen
De
maatschappij zoals we die kennen – lees kenden – is gestoeld op eerlijkheid en vertrouwen. Door het doelbewust manipuleren van uitslagen wordt / is dat uitgangspunt uitgehold. Het is net zoals het vertrouwen van de consument in de economie. Consumentenvertrouwen kan een economie overeind helpen, maar kan het ook langdurig in een
recessie laten zitten. Omdat sport heeft te maken met directe beïnvloeding van de uitslagen valt het vertrouwen daarbij ook weg. Het supportersvertrouwen neemt af en daarmee ook het aanzien van die sport. Dit kan leiden tot het gedeeltelijk wegblijven van toeschouwers.
De werkelijke uitslag
Heeft men zo goed gespeeld of is er sprake van vals spel? Het is een vraag welke uitgebreid gesteld moet worden, na iedere wedstrijd. Hoe betrouwbaar zijn de spelers, scheidsrechters enzovoorts. Was die gele of rode kaart wel terecht en waarom is dat ene doelpunt wel gevallen. Door dit fenomeen wordt een situatie gecreëerd, waarbij het vertrouwen van het publiek in de resultaten afneemt. Is de uitslag wel de juiste uitslag? Zowel de winnaar als verliezer kunnen er naar alle redelijkheid vraagtekens bij zetten.
Achterstand in onderzoek
Het onderzoek naar sportcriminaliteit is een relatief nieuw fenomeen. Denk aan grote cases als collectief dopinggebruik binnen de wielersport en het matchfixing binnen verschillende vormen van sport. Omdat deze gokmethoden reeds lang bestaan in het oosten zijn deze manieren van geld verdienen ook lang geleden hierheen overgewaaid. Het onderzoek heeft dus reeds een grote achterstand opgebouwd en dient te worden ingehaald. Zonder openheid en bekentenissen zal het fenomeen slechts doorgroeien totdat de sport in veel van zijn facetten onbetrouwbaar is geworden.
Het gevoel langs de kantlijn
De sport moet
eerlijk zijn, waarbij op de uitslag kan worden vertrouwd. Sport aangelegenheden zoals
voetbal en tennis dienen schoon te zijn om een eerlijk spel te hebben. Indien op de achtergrond machten aan het werk zijn om zoveel geld als mogelijk uit een wedstrijd te krijgen. Dat heeft zo zijn effect op de manier waarop wordt gespeeld en de betrouwbaarheid van de sport. Het is dan ook de vraag wat voor gevoel jij hebt als je langs de kantlijn staat. In hoeverre kun jij de spelers nog vertrouwen op het hebben van een eerlijk spel. Laat je niet misleiden door geweldige prestaties of tegenvallende resultaten en vraag je af of de wedstrijd is gefixt.
Wat kan er worden gedaan?
Omdat er een groot onderzoeksachterstand is, valt te verwachten dat er vele wedstrijden zijn gemanipuleerd. De term “het zal wel meevallen” lijkt in deze ook niet op zijn plaats. We moeten veronderstellen dat het een uitgebreid van toepassing zijnd probleem is, waaraan langdurig structureel moet worden gewerkt. Enerzijds gaat het om het indien mogelijk uitbannen van deze praktijken en anderzijds dienen gematchfixte sporters worden aangepakt. Slechts op die manier kan er een situatie worden gecreëerd waarbij men wel oppast om het niet te doen. De afschrikmethode geldt hierbij als belangrijk instrument. Echter, voordat het zover is zal de sport door een diep dal moeten gaan om de schade en het supportersvertrouwen te herstellen.