Paardensport: rensport
Streep wil racen, Dreamer, Volbloed, De Zwarte Hengst.. Het zijn allemaal titels van films en boeken met hetzelfde thema: de rensport. In Amerika, Engeland en Frankrijk is het een sport waar veel geld in omgaat. Zelfs op Curaçao is er een renbaan, waar soms races worden gehouden. Onder rensport verstaan we het laten rennen van een paard tegen andere paarden terwijl het paard wordt bestuurd door een jockey, die op de rug van het paard zit.
Geschiedenis
In de tijd van de Grieken, en later ook Karel de Grote, werden paardenrennen alleen gehouden als vermaak en om de krachten van de deelnemers te meten. Later werden door middel van de rennen de beste paarden uitgezocht voor de Volbloed fokkerij. Dit begon allemaal in Engeland in de 18e eeuw, mede door Koning James I. In de stad Newmarket werden de paarden ingezet in een race om hun kracht te meten en vervolgens de fokwaarde vast te stellen. Later werden ook in Amerika steeds meer rennen gehouden. Doordat het een aantal keren verboden is geweest om te gokken verdween de Volbloed een tijdje uit beeld. Nu is hij echter weer helemaal hét renpaard in Amerika.
Jockey
De Jockey is de ruiter die het paard rijdt tijdens de ren, of koers. Tijdens de race draagt een jockey een bepaald tenue in bepaalde kleuren. De jockey hoeft niet perse de trainer of eigenaar van het paard te zijn. De meeste jockeys werken beroepsmatig op een bepaalde renbaan en worden ingehuurd om op de paarden te koersen.
Tuig
Het zadel wat een renpaard op zijn rug heeft liggen, is heel erg licht en klein. De jockey zit met heel korte beugels ver voorover gebogen, om het paard zo hard mogelijk te laten rennen. Het zadel is veel minder opgevuld als bijvoorbeeld een dressuurzadel en de zweetbladen zijn veel verder naar voren uitgesneden en ronder van vorm. De singel loopt volledig over het zadel heen. Tijdens een race is het verplicht een renhoofdstel te dragen. Dit hoofdstel lijkt weinig te verschillen van andere hoofdstellen. Wel heeft het een hogere neusriem, een ander bit een andere teugels.
Vlakkebaanrennen
Dit zijn rennen zonder hindernissen in de baan en komen het meeste voor. Het paard rent een bepaalde afstand over een renbaan, op het gras of op zand. De vlakkebaanrennen kunnen worden onderverdeeld in vier soorten:
- Handicap-Race
- Stakes-Race
- Claiming Race
- Allowiance Race
Handicap-Race
In Handicap-Races krijgen de paarden extra gewicht toegedeeld op basis van hun prestaties. Het beste paard krijgt het meeste gewicht mee, het paard met de minste prestaties het laagste gewicht. Wie het beste paard is, wordt bepaald door de baanhandicapper.
Stakes-Race
Stakes-Races kosten de eigenaar van het paard veel geld, maar kunnen ook veel opleveren. Vaak moet er startgeld, inschrijvingsgeld en geld om kiesbaar te blijven worden betaald. Onder de Stakes-Races vallen de meer klassieke rennen, zoals de Derby.
Claim-Race
Als derde heb je de Claim-Races. In deze rennen starten paarden die voor, tijdens of na de race van eigenaar wisselen. Alle paarden die in deze races meelopen zijn dan ook te koop. Mocht het paard na afloop winnen, blijft het prijzengeld voor de vorige eigenaar.
Allowanc Race
De meest bekende vorm van rennen is de Allowance Race. Hierin krijgen alle paarden die starten volgens een vast systeem gewicht toegedeeld. Dit gebeurt op basis van leeftijd, geslacht en prestatie.
Hindernisrennen
Bij deze rennen staan er hindernissen op de baan waar de paarden overheen moeten tijdens hun race. De afstanden verschillen van 3200 tot 7000 meter. Je hebt hier twee soorten rennen van: de Steeplechase en de zogenaamde ‘Horderennen’.
Bij een
Steeplechase moeten paarden over hindernissen moeten springen die zij op het platteland tegen zouden kunnen komen, zoals heggen. Een bekend voorbeeld van een Steeplechase is de Grand National.
In de zogenaamde ‘
Horderennen’ moet het paard over stromatten met eenvoudige houten kaders springen.
In Nederland worden er momenteel geen hindernisrennen meer gehouden, iets wat vroeger op kleine schaal nog wel werd gedaan.
Rensport in Nederland
Ook in Nederland wordt er op relatief kleine schaal in vergelijking met andere takken van de paardensport, nog rensport uitgevoerd. Dit zijn, zoals al eerder genoemd, uitsluitend vlakkebaanrennen.
NDR
De organisatie achter de rensport in Nederland is het NDR: de Vereniging Nederlandse Draf - en Rensport. Deze vereniging is wat het KNVB voor het voetbal is, of de KNSB voor de schaatssport.
De taken van de vereniging zijn als volgt:
- koersagenda opstellen
- spelregels opstellen en controleren of deze worden nageleefd
- bijhouden van het Draver - en Volbloedstamboek
Duindigt
Er is slechts een renbaan op Nederlandse bodem die bij het NDR wordt aangegeven: Duindigt. Duindigt is opgericht in 1906 en kent zowel races voor de rensport als voor de drafsport, als enige in Nederland. Er is een aparte renbaan en een aparte drafbaan aanwezig en er staan ongeveer 200 paarden gestald. Aan de renbaan staat een monument, om te herdenken dat in 1948 de Geallieerden hier voedselpakketten hebben gedropt.