Oscar Pistorius; paralympische sportheld en meer

Oscar Pistorius; paralympische sportheld en meer Oscar Pistorius, onder velen bekend als de 'Blade Runner' en 'De snelste man zonder benen' heeft meerdere keren een gouden medaille weten te bemachtigen op de Paralympische Spelen. In 2012 mocht Pistorius, als gehandicapte, toch meedoen aan de 'gewone' Olympische Spelen. In februari 2013 wordt de vriendin van Pistorius dood gevonden in hun woning, met Pistorius zelf in een hoofdrol.

Oscar Pistorius

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Leonard Carl Pistorius, ook wel bekend onder de naam 'Blade Runner' is vaak het gezicht van de Paralympische Spelen. Hij heeft dan ook maar liefst 5 keer een gouden medaille weten te bemachtigen op de Paralympische Spelen. Pistorius is geboren op 22 november 1986 in de Zuid-Afrikaanse plaats Johannesburg. De hardloper, gespecialiseerd in de sprint, leeft sinds hij 11 maanden oud was zonder onderbenen. Hij werd geboren met een gendefect, waardoor hij zonder kuitbenen en met maar twee tenen geboren werd. Toen Pistorius 11 maanden oud was werd besloten om zijn onderbenen te laten amputeren. Toch is hij zonder onderbenen wereldberoemd geworden door op het hoogste niveau mee te doen in de atletiek. Hij heeft namelijk twee protheses (blades) van koolstofvezel, ontwikkeld door het IJslandse bedrijf Össur, waardoor hij gewoon kan rennen.

Hoofdverdachte moordzaak Reeva Steenkamp

Op 14 februari 2013 kwam Pistorius weer in het nieuws, maar deze keer op de verkeerde manier. Hij wordt er namelijk van beschuldigd zijn vriendin, Reeva Steenkamp, vermoord te hebben. De 26-jarige Pistorius was op het moment van het incident de enige aanwezige in hun huis, naast zijn vriendin, waardoor hij ook de enige verdachte is. De lokale media hebben gemeld dat Pistorius dacht dat er een inbreker in huis was en hij daarom geschoten heeft.

Twee uur voor de schietpartij zouden buren van Pistorius en Steenkamp de politie hebben gebeld, omdat zij gehoord hadden dat het stel ruzie had. Om 3 uur 's nachts hebben de buren de politie weer gebeld, maar deze keer met de melding dat ze pistoolschoten hebben gehoord. Pistorius zou 4 maal de trekker overgehaald van zijn 9mm, waarmee hij door de badkamerdeur zijn vriendin 2 keer in het hoofd, 1 keer in de arm en 1 keer in het been geschoten zou hebben. Op vrijdag 15 februari 2013 moest Pistorius in de rechtszaal verschijnen, waar hij officieel werd aangeklaagd voor moord.

Er zijn in Zuid-Afrika veel inbraken en gewelddadige incidenten. Veel bewoners hebben daarom een wapen in huis om zichzelf te beschermen. In Zuid-Afrika is een vergunning voor in het bezit zijn van een pistool verplicht. Pistorius was in het bezit van zo'n vergunning en zijn pistool wordt op het moment van schrijven (15 februari 2013) onderzocht. Het zou zelfs mogelijk dat er meer dan 4 keer met het wapen geschoten is. In diverse Zuid-Afrikaanse media wordt Pistorius aangeduid met de naam 'Blade Gunner', vanwege het schietincident.

In het huis van Pistorius en Steenkamp is volgens de Zuid-Afrikaanse krant City Press ook een bebloed cricketbat aangetroffen. Dit kan volgens de krant de oorzaak zijn van de zware hoofdverwondingen van Steenkamp.

Op 19 februari 2013 vond de crematie van Reeva Steenkamp in Port Elizabeth. Diezelfde dag kreeg Pistorius van de rechtbank te horen dat hij wordt aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade.

Op 21 februari 2013 is de rechercheur, Hilton Botha, die de zaak van Pistorius leidde van deze zaak afgehaald, omdat hij zelf verdacht wordt van poging tot moord. De dag erna is besloten dat Pistorius niet in de gevangenis hoeft te wachten tot zijn rechtszaak begint. Hij kan op borgtocht vrijkomen voor een bedrag van 250.000 rand, wat ongeveer 21.000 euro is.

Erelijst

Oscar Pistorius heeft vele prijzen gewonnen in de atletiek met het onderdeel sprint op de 100, 200, 400 en 4x400 meter. Hij is geclassificeerd in de categorie T43 (dubbelvoudige amputatie onder de knie), maar hij loop wedstrijden in de categorie T44 (enkelvoudige amputatie onder knie).

100 meter

Op zijn eerste Paralympische Spelen in 2004 viel Pistorius meteen in de prijzen. Hij won hierbij een bronzen medaille. In 2005 won hij een gouden medaille op de Paralympic World Cup en in 2006 haalde hij zijn eerste gouden WK medaille binnen. In het jaar 2007 tijdens het Nedbank kampioenschap liep hij een wereldrecord met een tijd van 10,91 seconden. In 2008 wist Pistorius het hoogst haalbare eremetaal binnen te slepen, hij haalde namelijk een gouden medaille op de Paralympische Spelen.

200 meter

Ook op de 200 meter wist Pistorius het hoogst haalbare eremetaal binnen te slepen. Op zijn eerste Paralympische Spelen in 2004 haalde hij een gouden medaille, net als op de Paralympische Spelen van 2008. In 2012 wist hij de zilveren medaille te bemachtigen. In 2005 behaalde hij ook een gouden medaille op de 200 meter bij de Paralympic World Cup. En ook op de 200 meter haalt Pistorius een wereldrecord met een tijd van 21,58 seconden in het jaar 2007 op hetzelfde Nedbank kampioenschap.

400 meter

In 2006 haalt Pistorius een gouden medaille op het WK voor gehandicapten. Ook op deze afstand wist hij een gouden medaille op de Paralympische Spelen van 2008 te behalen. Hiernaast mocht Pistorius als eerste gehandicapte sporter meedoen aan de 'gewone' Olympische Spelen van 2012. Hierbij werd hij 8e in de halve finale.

4x400 meter

Ook op deze afstand heeft Pistorius met de 'gewone' atleten meegedaan. Zo won hij in 2011 een zilveren medaille op het WK. Ook op de Olympische Spelen van 2012 mocht hij op deze afstand meedoen, waarmee hij tot de finale kwam en daar eindigde als 8e.
© 2013 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibulaire hemimelie: aangeboren afwijking aan kuitbeenderenFibulaire hemimelie: aangeboren afwijking aan kuitbeenderenFibulaire hemimelie is een aangeboren afwijking waarbij één of beide kuitbeenderen ontbreken of nauwelijks ontwikkeld zi…
De Paralympische SpelenDe Paralympische SpelenDe Paralympics wordt na de Olympische Spelen gehouden en is speciaal bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap.…
Paralympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementParalympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementDe Paralympsche Spelen, oftwel Paralympics, is het grootste sportevenement voor topatleten met een lichamelijke beperkin…
recensieFilm Autumn Gold rekent af met het gevoel oud te zijnHoe blijf je zo lang mogelijk fit? Voor de topatleten in Autumn Gold is dat geen vraag. Ze sporten erop los ondanks hun…

Paardensport: rensportStreep wil racen, Dreamer, Volbloed, De Zwarte Hengst.. Het zijn allemaal titels van films en boeken met hetzelfde thema…
De basis voor fitness en krachttrainingDe basis voor fitness en krachttrainingTegenwoordig ziet u veel reclame's over mannen met een gespierd lichaam. En in die reclame's daarover zijn ook vaak appa…
Bronnen en referenties
Rva03 (42 artikelen)
Laatste update: 22-02-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.