Oscar Pistorius; paralympische sportheld en meer
Oscar Pistorius, onder velen bekend als de 'Blade Runner' en 'De snelste man zonder benen' heeft meerdere keren een gouden medaille weten te bemachtigen op de Paralympische Spelen. In 2012 mocht Pistorius, als gehandicapte, toch meedoen aan de 'gewone' Olympische Spelen. In februari 2013 wordt de vriendin van Pistorius dood gevonden in hun woning, met Pistorius zelf in een hoofdrol.
Oscar Pistorius
De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Leonard Carl Pistorius, ook wel bekend onder de naam 'Blade Runner' is vaak het gezicht van de Paralympische Spelen. Hij heeft dan ook maar liefst 5 keer een gouden medaille weten te bemachtigen op de Paralympische Spelen. Pistorius is geboren op 22 november 1986 in de Zuid-Afrikaanse plaats Johannesburg. De hardloper, gespecialiseerd in de sprint, leeft sinds hij 11 maanden oud was zonder onderbenen. Hij werd geboren met een gendefect, waardoor hij zonder kuitbenen en met maar twee tenen geboren werd. Toen Pistorius 11 maanden oud was werd besloten om zijn onderbenen te laten amputeren. Toch is hij zonder onderbenen wereldberoemd geworden door op het hoogste niveau mee te doen in de atletiek. Hij heeft namelijk twee protheses (blades) van koolstofvezel, ontwikkeld door het IJslandse bedrijf Össur, waardoor hij gewoon kan rennen.
Hoofdverdachte moordzaak Reeva Steenkamp
Op 14 februari 2013 kwam Pistorius weer in het nieuws, maar deze keer op de verkeerde manier. Hij wordt er namelijk van beschuldigd zijn vriendin, Reeva Steenkamp, vermoord te hebben. De 26-jarige Pistorius was op het moment van het incident de enige aanwezige in hun huis, naast zijn vriendin, waardoor hij ook de enige verdachte is. De lokale media hebben gemeld dat Pistorius dacht dat er een inbreker in huis was en hij daarom geschoten heeft.
Twee uur voor de schietpartij zouden buren van Pistorius en Steenkamp de politie hebben gebeld, omdat zij gehoord hadden dat het stel ruzie had. Om 3 uur 's nachts hebben de buren de politie weer gebeld, maar deze keer met de melding dat ze pistoolschoten hebben gehoord. Pistorius zou 4 maal de trekker overgehaald van zijn 9mm, waarmee hij door de badkamerdeur zijn vriendin 2 keer in het hoofd, 1 keer in de arm en 1 keer in het been geschoten zou hebben. Op vrijdag 15 februari 2013 moest Pistorius in de rechtszaal verschijnen, waar hij officieel werd aangeklaagd voor moord.
Er zijn in Zuid-Afrika veel inbraken en gewelddadige incidenten. Veel bewoners hebben daarom een wapen in huis om zichzelf te beschermen. In Zuid-Afrika is een vergunning voor in het bezit zijn van een pistool verplicht. Pistorius was in het bezit van zo'n vergunning en zijn pistool wordt op het moment van schrijven (15 februari 2013) onderzocht. Het zou zelfs mogelijk dat er meer dan 4 keer met het wapen geschoten is. In diverse Zuid-Afrikaanse media wordt Pistorius aangeduid met de naam 'Blade Gunner', vanwege het schietincident.
In het huis van Pistorius en Steenkamp is volgens de Zuid-Afrikaanse krant City Press ook een bebloed cricketbat aangetroffen. Dit kan volgens de krant de oorzaak zijn van de zware hoofdverwondingen van Steenkamp.
Op 19 februari 2013 vond de crematie van Reeva Steenkamp in Port Elizabeth. Diezelfde dag kreeg Pistorius van de rechtbank te horen dat hij wordt aangeklaagd voor
moord met voorbedachten rade.
Op 21 februari 2013 is de rechercheur, Hilton Botha, die de zaak van Pistorius leidde van deze zaak afgehaald, omdat hij zelf verdacht wordt van poging tot moord. De dag erna is besloten dat Pistorius niet in de gevangenis hoeft te wachten tot zijn rechtszaak begint. Hij kan op borgtocht vrijkomen voor een bedrag van 250.000 rand, wat ongeveer 21.000 euro is.
Erelijst
Oscar Pistorius heeft vele prijzen gewonnen in de atletiek met het onderdeel sprint op de 100, 200, 400 en 4x400 meter. Hij is geclassificeerd in de categorie T43 (dubbelvoudige amputatie onder de knie), maar hij loop wedstrijden in de categorie T44 (enkelvoudige amputatie onder knie).
100 meter
Op zijn eerste Paralympische Spelen in 2004 viel Pistorius meteen in de prijzen. Hij won hierbij een bronzen medaille. In 2005 won hij een gouden medaille op de Paralympic World Cup en in 2006 haalde hij zijn eerste gouden WK medaille binnen. In het jaar 2007 tijdens het Nedbank kampioenschap liep hij een wereldrecord met een tijd van 10,91 seconden. In 2008 wist Pistorius het hoogst haalbare eremetaal binnen te slepen, hij haalde namelijk een gouden medaille op de Paralympische Spelen.
200 meter
Ook op de 200 meter wist Pistorius het hoogst haalbare eremetaal binnen te slepen. Op zijn eerste Paralympische Spelen in 2004 haalde hij een gouden medaille, net als op de Paralympische Spelen van 2008. In 2012 wist hij de zilveren medaille te bemachtigen. In 2005 behaalde hij ook een gouden medaille op de 200 meter bij de Paralympic World Cup. En ook op de 200 meter haalt Pistorius een wereldrecord met een tijd van 21,58 seconden in het jaar 2007 op hetzelfde Nedbank kampioenschap.
400 meter
In 2006 haalt Pistorius een gouden medaille op het WK voor gehandicapten. Ook op deze afstand wist hij een gouden medaille op de Paralympische Spelen van 2008 te behalen. Hiernaast mocht Pistorius als eerste gehandicapte sporter meedoen aan de 'gewone' Olympische Spelen van 2012. Hierbij werd hij 8e in de halve finale.
4x400 meter
Ook op deze afstand heeft Pistorius met de 'gewone' atleten meegedaan. Zo won hij in 2011 een zilveren medaille op het WK. Ook op de Olympische Spelen van 2012 mocht hij op deze afstand meedoen, waarmee hij tot de finale kwam en daar eindigde als 8e.