Voetbalknie niet alleen blessure van voetballers
Een voetbalknie is een blessure waarbij zich een scheur bevindt in de binnenmeniscus of de buitenmeniscus. Op de naam afgaand zou je denken dat hij alleen voorkomt bij sporters die zich met voetballen bezighouden. Maar dat is niet het geval. Zelfs mensen die nooit aan sport doen kunnen een voetbalknie krijgen.
Meniscus en functie
Een meniscus is een stukje kraakbeen in de vorm van een sinaasappelschijfje (halve-maan-vorm met de buitenkant dikker dan de binnenkant) dat zich bevindt tussen het gewrichtskraakbeen van het bovenbeen en het scheenbeen van het onderbeen. Een meniscus is bedoeld om het bolvormige gewrichtsoppervlak van het bovenbeen en het vlakke oppervlak van het onderbeen op elkaar te laten passen. Een meniscus functioneert eveneens als schokdemper bij het voortbewegen.
Voetbalknie meest voorkomend bij voetballers
Bij een scheur in een meniscus wordt dus gesproken over een voetbalknie. Een voetbalknie wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde draaibeweging. Het komt vooral voor bij jonge volwassenen. In veel gevallen is dat tijdens het sporten en met name tijdens het voetballen waaraan de blessure zijn naam voetbalknie ontleent.
Ook andere sporten en oorzaken
Maar ook bij andere sporten bestaat er risico op het oplopen van een voetbalknie. Met name die sporten waarbij draaibewegingen moeten worden gemaakt. Een voetbalknie kan echter ook ontstaan op een heel andere wijze dan bij het sporten. Op oudere leeftijd kan namelijk, door vermindering van elasticiteit en slijtage van de meniscus, ook een scheur in een meniscus ontstaan en dus een voetbalknie optreden.
Vaak verstuiking en geen gescheurde meniscus
De pijn bij een voetbalknie wordt in de regel de hele dag gevoeld en verergert bij het lopen. Het is ook mogelijk dat door het scheuren een deel van de kapotte meniscus los schiet en dan klem raakt. Op dat moment kan de knie niet meer worden gestrekt. Door met de knie te draaien kan het kapotte deel soms weer terug op zijn plek schieten. Maar lang niet altijd betekent pijn aan de knie dat er ook werkelijk sprake is van een gescheurde meniscus. In verreweg de meeste gevallen is een verstuiking de oorzaak van de pijn. Deze klacht verdwijnt meestal binnen drie maanden.
Onderzoek van blessure door arts en röntgenafdeling
Door een arts is niet altijd meteen vast te stellen of het werkelijk om een voetbalknie gaat. Wel is dit al meer het geval als hij constateert dat er naar aanleiding van de blessure vocht in de knie is ontstaan. Röntgenfoto’s kunnen ook niet altijd uitsluitsel geven omdat daar alleen bot op waarneembaar is en geen kraakbeen waaruit een meniscus bestaat. Wel wordt met meer zekerheid door een onderzoek met contrastvloeistof aangegeven of er sprake is van een voetbalknie. Bij dat onderzoek wordt met een naald contrastvloeistof in de knie gespoten waarna röntgenfoto’s worden gemaakt. De vloeistof zal zich ophopen in de scheur wat op de foto’s goed waarneembaar is.
MRI als alternatief
Een alternatief voor het onderzoek met contrastvloeistof, dat gepaard gaat met een zeer pijnlijke prik, is een MRI (Magnetic Resonance Imaging) onderzoek. Dit onderzoek is echter zeer kostbaar en wordt daarom minder vaak uitgevoerd. Ook beschikt niet elk ziekenhuis over apparatuur voor MRI onderzoeken.
Kijkoperatie
Omdat met sommige onderzoeken niet met honderd procent zekerheid kan worden vastgesteld of het werkelijk om een voetbalknie gaat, wordt bij aanhoudende klachten meestal drie maanden gewacht of de kwaal vanzelf overgaat, alvorens uiteindelijk tot een zogenaamde kijkoperatie wordt overgegaan. Bij een kijkoperatie wordt een kijker aan de voorzijde van de knie ingebracht. De kijker fungeert als lens die is aangesloten op een videocamera welke een verbinding heeft met een beeldscherm. Bij een kapotte meniscus wordt het kapotte deeltje meteen verwijderd. Soms kan de meniscus, indien dat nodig is, tijdens de operatie worden gehecht. De operatie duurt ongeveer een half uur waarbij de patiënt ’s morgens komt en ’s avonds weer naar huis mag.
Na de operatie
De patiënt kan meteen na de operatie weer lopen waarbij krukken niet nodig zijn maar soms wel prettig gedurende de eerste dagen. De knie mag ook gebogen worden waarbij moet worden opgelet dat de wondjes niet openspringen. Douchen mag nadat de wondjes dicht zijn. Patiënten van twintig jaar kunnen meestal na een week of twee weer sporten maar ouderen moeten daar meer tijd voor nemen. Vuistregel is voor elke tien jaar ouder dan twintig jaar een week langer wachten met sporten.
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een meniscus?Het komt vaak voor dat mensen schade hebben aan hun meniscus. Dit veroorzaakt dan pijn in de knie, alsof er een mes in h…
Knie en aandoeningenDe knieën zijn een belangrijk gewricht. Ze zorgen voor het buigen en strekken van het been. Dit maakt de mens mobiel. Er…
Gescheurde meniscusMen beweert altijd dat sporten gezond is, maar toch brengen ze veel blessures met zich mee. Een vaak voorkomende blessur…
Buiten rijden met je paardDroom jij er ook zo van om met je paard over het strand te galopperen? Of op trektocht te gaan over het platteland? Ontd…
Bronnen en referenties