Buiten rijden met je paard

Droom jij er ook zo van om met je paard over het strand te galopperen? Of op trektocht te gaan over het platteland? Ontdek de mogelijkheden van het buitenrijden en leer wat je juist wel en vooral niet moet doen.

Veiligheid voor alles

Wanneer je op buitenrit gaat met je paard, ben jij niet de enige weggebruiker. Het is belangrijk om goed te onthouden dat je op een vluchtdier rijdt en er dus altijd iets kan gebeuren. In principe rijd je nooit in je eentje over de weg, maar ben je met twee of meer. Dit kan ook betekenen dat er een begeleider op de fiets of te voet naast jou en je paard meeloopt. Het is verstandig een cap te dragen wanneer je met je paard de weg op gaat. De politie mag geen boete geven als je hem niet draagt, maar het kan wel zijn dat je verzekering niet vergoed wanneer je een ongeluk krijgt op de weg of andermans eigendom beschadigd. Je paard hoort ook volgens de regels te zijn opgetuigd en moet minstens een hoofdstel dragen.

Regels

Er zijn een aantal regels waar jij je als ruiter aan zult moeten houden wanneer je je op de weg begeeft met je paard. Deze regels gelden zowel voor jou naast je paard als op je paard.
  1. Maak gebruik van de wegen waar je ook echt mag komen met je paard;
  2. Fietspaden en wandelpaarden zijn voor voetgangers en fietsers, hier mag je als ruiter dus niet komen!
  3. Rijd niet door jonge plantjes heen, dit moet vaak bos worden;
  4. Laat je paard niet eten van gras, struiken of bomen;
  5. Als je iemand moet passeren, doe dit dan altijd in stap en houd rekening met andere weggebruikers;
  6. Ga niet zitten roken, drinken of eten op je paard. Dit vertraagt je reactievermogen en is dus gevaarlijk;
  7. Let erop, dat je paard altijd ergens op kan reageren (opzij springen, wegrennen)

Deze regels zijn de regels die zijn opgesteld door de Stichting Rijdvaardigheidsbewijzen Recreatieruiters. Wanneer je deze regels overtreedt, kun je een boete krijgen.

Ruiterbewijs

Wanneer je veel buitenritten maakt met je paard, is het aan te raden om je ruiterbewijs te halen. Je bent dan bevoegd om met je paard op buitenrit te gaan. Als je besluit je ruiterbewijs te gaan halen, moet je een theorie-examen en een praktijkexamen afleggen. Het theorie-examen bestaat uit 35 vragen, waarvan je er 28 goed moet beantwoorden.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit een rijproef en een verkeersrit. Voor de rijproef moet je de volgende dingen laten zien:
  • correct op- en afstijgen, been optillen, stap, draf en galop zowel individueel als in de groep;
  • doorzitten en lichtrijden, met één hand rijden, draven zonder beugels;
  • verlichte zit, door smalle doorgang rijden en enkele malen vanuit galop een oxer van 50 cm breed en 60 cm hoog springen.

Verkeersrit

Tijdens de verkeersrit krijg je de volgende opdrachten:
  • met groepen van twee kandidaten beurtelings vooroprijdend een rit door de bebouwde kom, waar mogelijk in draf.
  • de examinator beoordeelt de kandidaten, maar geeft geen leiding!
  • wordt correct richting aangegeven, omgekeken, rekening gehouden met overige weggebruikers, op elkaar gelet

Sluit je deze beiden met een voldoende af, dan krijg je je ruiterbewijs. Je moet wel een aantal vaardigheden bezitten voordat je je ruiterbewijs kunt halen. In feite is je ruiterbewijs niets meer als een kaartje waarop staat dat je bevoegd bent om met je paard op de weg te rijden. Je kunt het vergelijken met je rijbewijs. Maar, net als met een rijbewijs; je moet het wel hebben! Zonder ruiterbewijs ben je niet verzekerd wanneer je een ongeluk krijgt of andermans eigendom beschadigt.

Op buitenrit met een manege

Stel dat je op vakantie bent en je wilt graag een buitenrit maken door de omgeving, kun je vaak bij een manege terecht. De meeste maneges bieden buitenritten aan op verschillende niveaus. Wil je via een manege een buitenrit gaan maken, is het belangrijk dat je eerlijk bent over je eigen rijvaardigheid. Je hebt er niets aan, als je op een paard moet gaan rijden wat je niet aan kunt. Het belangrijkste is dat je een buitenrit kiest op je eigen niveau. Ga dus niet in een gevorderdenrit meerijden als je net twee maanden les hebt gehad! Dit is vragen om problemen en hiermee kun je jezelf en de andere ruiters in gevaar brengen. Voordat je op buitenrit gaat, controleer je altijd zelf nog je paard en het tuig. Meestal wordt dit al voor je gedaan, maar zelf controleren is zeker aan te raden. Het kan namelijk zijn, dat de singel nog net een gaatje strakker kan, of dat er een steentje in de hoef van je paard is gekomen vlak voor vertrek.

Door water rijden met je paard

Soms komt het voor dat je tijdens je buitenrit het water in gaat met je paard. Dit kan zijn in een stilstaand meertje, maar ook in de zee waar wat stroming bestaat. Als je met je paard het water in gaat, ga dan altijd in stap het water in. Merk je dat je paard zenuwachtig wordt, laat het dan even rustig wennen aan het water. Als je de bodem van de waterplas niet kent, rijd dan tot de knieën van je paard het water in en ga niet verder. Ga nooit in draf of galop het water in, de kans dat je paard zich verstapt is behoorlijk groot! Door de branding van de zee kun je draven en galopperen. Let er dan wel op dat je paard niet ineens dieper het water in kan rennen. Zorg dat je je paard goed ‘opsluit’ en bij je houdt. Zo voorkom je nare ongelukken.

Tips voor veilig buitenrijden

Zoals al eens is gezegd; zorg dat je op je eigen niveau kunt rijden en dat je altijd met minimaal twee man sterk bent. Een telefoon met voldoende beltegoed is zeker aan te raden, net als een hoevenkrabber en een zakmes. Mocht je paard ergens in vast komen te zitten, kun je dit voorzichtig los snijden. Krijgt je paard een steentje in zijn hoef? Kun je dit er direct uithalen met je hoevenkrabber!Als je een lange tocht gaat maken, is het aan te raden om een zadeltas mee te nemen en deze te vullen. Dingen die je mee kunt nemen zijn bijvoorbeeld een hoevenkrabber, zakmes en water voor jou en je paard. Het is ook handig om een stuk touw mee te nemen als reparatiemiddel. Let er wel op, dat alles wat je meeneemt extra gewicht en belasting is voor je paard. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de conditie van je paard en de weersomstandigheden. Wanneer het 30 graden Celsius is, ga je geen tocht van twee uur maken. Hetzelfde geld voor een naderende onweersbui; dan ga je de weg niet op met je paard.

Ruiterroutes in Nederland & over de grens

Wil je weten waar je leuke ruiterpaden en routes kunt vinden bij jou in de buurt? Dan kun je heel goed op www.ruiterpaden.nl kijken! Hier vind je een compleet overzicht van alle ruiterpaden en ruiterroutes in Nederland. In ruiterwinkels zijn boekjes te koop waar de mooiste ruiterroutes staan beschreven, vaak zelfs met foto’s. Ieder jaar worden deze boekjes vernieuwd, aangevuld en gewijzigd. Zo heb je dus ieder jaar een compleet en up-to-date overzicht van de routes! In Nederland zijn er veel verschillende plaatsen waar je mooie tochten kunt maken met je paard. Voorbeelden hiervan zijn Zeeland, de Veluwe en bijvoorbeeld Drenthe. Vaak zijn er in de omgeving van deze ruiterroutes een aantal maneges die tochten en buitenritten verzorgen.

Over de grens

In België kun je heel goed paardrijden in de Ardennen, en ook rondom Antwerpen zijn vele ruiterroutes. Aanraders zijn De Panne en de Liviniusruiterroute. Net als in Nederland zijn ook hier maneges langs de ruiterroutes die tochten en buitenritten aanbieden. Wanneer je op trektocht gaat, kun je ook maneges langs de route benaderen voor een overnachtingsplaats.
© 2013 - 2024 Zihany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden - Veilig buitenrijdenPaardrijden - Veilig buitenrijdenEen buitenrit met je eigen paard, verzorgpaard of gehuurde paard is iets om van te genieten. Het is heerlijk om wat rond…
Afwisselend trainen met je paardAfwisselend trainen met je paardSommige ruiters hebben torenhoge ambities, anderen willen gewoon plezier maken. De ambitieuze wedstrijdruiter wil vaak z…
Buitenrijden: De voorbereidingAls je paardrijd zal je dit vast wel eens doen: buiten rijden. Wat nou als je hier nog geen ervaring mee hebt? Of je het…
Buitenrijden: De RitBuitenrijden: De RitWaar moet je rekening mee houden als je besloten hebt een buitenrit te gaan maken? Hoe voorkom je ongemakken en wat moet…

Ruitersportmerk EquilineHeel wat ruitersportmerken hebben inmiddels opgemerkt dat mode en trends steeds belangrijker worden in deze sport. Steed…
Voetbalknie niet alleen blessure van voetballersEen voetbalknie is een blessure waarbij zich een scheur bevindt in de binnenmeniscus of de buitenmeniscus. Op de naam af…
Zihany (22 artikelen)
Laatste update: 05-03-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.