Afwisselend trainen met je paard

Afwisselend trainen met je paard Sommige ruiters hebben torenhoge ambities, anderen willen gewoon plezier maken. De ambitieuze wedstrijdruiter wil vaak zo goed en zo hard mogelijk trainen om zijn doel te behalen, maar toch is afwisseling in de training erg belangrijk, zowel voor ruiter als paard.

Doortrainen

Hoe vaak zie je niet dat een wedstrijdruiter 6 dagen op 7 hard aan het trainen is voor de volgende wedstrijd, een kampioenschap over een paar weken of om een klasse hoger te mogen starten? Dat moet zo, denken ze, want zonder hard trainen kom je er niet. Dat klopt, training is noodzakelijk voor een sportpaard. Maar even belangrijk is de afwisseling, een keer het hoofd kunnen leegmaken of gewoon een keer iets helemaal anders doen. Dat hoeft niet te betekenen dat het paard op die dag niets leert, integendeel. Door afwisseling in de training te brengen kan je het paard ook andere dingen bijbrengen, en hou je het dier fris in het hoofd. Vaak gaat het de volgende dag, tijdens de gewone training, dan weer beter. We presteren zelf toch ook beter als we niet elke dag hetzelfde werk moeten doen?

Afwisseling

Grondwerk

Afwisseling is fijn voor het paard, maar is ook leerrijk. Door een grondwerktraining kan je het paard extra gehoorzaamheid bijbrengen, en vergroot je de vertrouwensband tussen jezelf en je paard. Je kan een keer schriktraining aan de hand doen, waarbij je met je paard over een felgekleurd zeiltje loopt of onder een ballonnenboog. Je kan je paard laten wennen aan applaus, openklappende paraplu's en wapperende vlaggen. Dat is niet alleen leuk, maar kan ook heel goed van pas komen op je volgende wedstrijd!

Buitenrit

Is het mooi weer? Dan kan je een keer een blokje om gaan stappen of een buitenrit maken. Die hoeft geen uren te duren, gewoon even naar buiten is voor het paard vaak al genoeg om even te ontspannen en niet te denken aan alle oefeningen die hij moet kennen. Bovendien kan je, als je dat graag wil, ook tijdens een buitenrit wat oefeningen herhalen! Tempowisselingen, zijgangen en lengtebuiging kan je namelijk ook prima in het bos of op het strand oefenen. Wil je de conditie van je paard verbeteren? Plan eens een galoptraining in! Dat kan makkelijk op een veldje in de buurt, maar natuurlijk is het ook heerlijk om op het strand te gaan galopperen.

Springen

Ben je een dressuurruiter en heb je een 'echt' dressuurpaard? Pik dan toch af en toe eens wat balkjes of een sprongetje mee. De meeste paarden zijn in staat om makkelijk een sprong tot 90cm te springen, en meestal vinden ze het nog leuk ook! Balkjeswerk en wat sprongetjes dragen bovendien bij tot een betere tempocontrole en kunnen ook jouw zit verbeteren.

Longeren

Veel ruiters vergeten dat longeren niet alleen dient om de eerste frisheid van het paard te laten afvloeien, het kan ook een erg efficiënt trainingsmiddel zijn! Wil je je paard dus toch aan het werk zetten maar mag het een keer wat anders zijn? Laat hem dan met een hulpteugeltje aan de longe werken. Ben je handig met longeren, dan kan de dubbele longe voor nog meer verfijning zorgen.

Spelen

Onder het zadel kan je ook gewoon een speels ritje maken, zonder hard te trainen. Maak een slalomparcoursje, of leer samen met je paard een hek te openen. Het is leuk, ontspannend en je weet maar nooit waarvoor je die vaardigheden later nog kan gebruiken!

Er is zoveel te doen...

Er is zoveel te doen met een paard, zodat je heus niet elke dag dressuur moet rijden in de bak. Om je paard fris en werkwillig te houden is het aangeraden om minstens 1 keer per week iets anders te gaan doen. Vervang 1 training door een alternatief, en je zal zien dat die 4 of 5 andere trainingen meteen ook beter zullen verlopen!
© 2013 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je paard longeren met een slofteugelJe paard longeren met een slofteugelLongeren is een goede methode om je paard of pony te trainen. Het kan als afwisseling op het werk onder het zadel helpen…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…
Een dressuurpaard trainen in het bosEen dressuurpaard trainen in het bosEen dressuurtraining in het bos klinkt voor veel ruiters onlogisch. Toch lenen mooie bospaden en lange zandweggetjes zic…
Paarden trainen volgens het Freestyle-systeemPaarden trainen volgens het Freestyle-systeemWaarmee begint de training van een paard? Hoe denkt een paard en hoe leg je een brede basis voor het paard en ruiter om…

Voor het eerst wakeboardenWakeboarden is een watersport die in 1985 voor het eerst in Amerika werd ontdekt. Men staat bij het wakeboarden op een b…
Route en schema van de Tour de France 2018Route en schema van de Tour de France 2018Op zaterdag 7 juli 2018 start de Tour de France. Het is alweer de 105e ronde van Frankrijk. Dit jaar start de Tour op he…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.