Je paard longeren met een slofteugel

Je paard longeren met een slofteugel Longeren is een goede methode om je paard of pony te trainen. Het kan als afwisseling op het werk onder het zadel helpen om je paard te laten ontspannen en ook om spieren te trainen. Je kunt je paard op vele manieren longeren. Bijvoorbeeld met behulp van een hulpteugel. In dit artikel gaan we in op het longeren van je paard met behulp van een slofteugel.

Longeren

Wanneer een paard gelongeerd wordt, loopt hij in regelmatige rondjes om de longeerder heen aan de longeerlijn. Dit is een lijn van 7 à 10 meter lang. Het longeren kan gebeuren in een longeercirkel, in een rijbak, in de wei of bijvoorbeeld op een wedstrijdterrein.

Redenen om je paard te longeren

Het longeren van je paard kun je doen om diverse redenen:
  • De frisheid eruit laten lopen, bijvoorbeeld voordat je opstapt op een wedstrijd
  • Training van de spieren van je paard
  • Conditietraining van je paard
  • Als onderdeel van het beleren van je paard
  • Om je paard lichaamsbeweging te geven
  • Ter afwisseling in de training

Longeren als onderdeel van je training

Wanneer je longeren gebruikt als onderdeel van je training is het van belang dat het ook daadwerkelijk iets meer oplevert dan je paard alleen rondjes te laten lopen. Het is belangrijk dat je paard ontspant, de rug loslaat, niet scheef gaat lopen, spieren traint en nageeflijk is. Laat je je paard aan de longeerlijn rondjes lopen zonder enige hulpteugel dan is het erg moeilijk om het paard naar je hand toe te drijven, waardoor hij niet makkelijk nageeflijk zal worden.

Het gebruik van de slof als hulpteugel

Een makkelijke manier om je paard op een goede wijze te longeren is met behulp van een slofteugel. Eigenlijk heb je niet eens een hoofdstel nodig. Maak eens gebruik van een kaptoom. Deze zijn in diverse prijsklassen te verkrijgen in de ruitersportwinkels, via webwinkels of bijvoorbeeld op Marktplaats. Door het gebruik van een kaptoom heb je geen last van een eenzijdige druk van je longeerlijn. Het paard wordt niet gestoord in zijn mond, de kaptoom werkt in op het neusbeen. Zorg ervoor dat je de kaptoom zo dichtmaakt dat hij niet te strak zit, maar ook zeker niet te los.

Werkwijze

Wanneer het paard de kaptoom op heeft, kun je de slofteugel over de rug leggen. Haal deze vervolgens tussen de voorbenen door en bevestig de haakjes aan de buitenste ringen van de kaptoom op de neus. Vervolgens kun je ter hoogte van de schoft/rug een knoop in de slof maken, zodat de slof op de juiste maat komt. Wanneer het paard licht afbuigt heb je de slof op de juiste lengte. Het is niet de bedoeling dat de slof het paard in een houding trekt.

Maak nu de longeerlijn vast aan de middelste ring van de kaptoom op de neus van het paard. Laat het paard rustig wegstappen. De longeerzweep gebruik je om het paard naar buiten te drijven en tevens om hem naar je hand toe te drijven. Het is niet de bedoeling dat de longeerlijn in een boog hangt. Houd contact (aanleuning) met het paard. Anders zal hij niet nageeflijk kunnen worden. Drijf in stap, draf en galop rustig naar je hand toe en ontvang een lichte druk op de lijn, net zoals tijdens het rijden met de teugels.

Het is niet nodig het paard in een stelling te zetten met behulp van de slofteugel. Met de zweep drijf je rustig het paard naar buiten, waardoor de ribben naar buiten gaan, het paard hol wordt aan de binnenkant en hierdoor voldoende buiging heeft om de volte te lopen. De knoop in de slofteugel rust achter de schoft, en zorgt ervoor dat de slof recht blijft.

Het resultaat

Door te longeren met slofteugel en kaptoom zal het paard makkelijk ontspannen en loslaten in de rug. Je kunt werken aan nageeflijkheid zonder dat het paard gehinderd wordt in zijn mond. Er bestaat een kleine kans dat het paard in de oksels iets schuurplekjes ontwikkelt van de slof, maar wanneer de slof gebruikt wordt als hulpteugel en niet als 'dwingteugel' zal dit waarschijnlijk niet snel gebeuren.
© 2012 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulpteugels: martingaal, slofteugel en thiedemanHet is lang zo slecht niet om wat extra hulp te vragen wanneer iets niet lukt. Bij het paardrijden kun je dan denken aan…
Paard longeren met een hulpteugelNet als met rijden kun je ook tijdens het longeren je paard trainen. Dit kun je doen door te longeren met een hulpteugel…
Het paard longerenLongeren lijkt simpel op het rondjes laten lopen van een paard. Echter is longeren een prima manier om een paard te trai…
Hulpteugels bij het longerenLongeren is een vorm van training die vaak wordt gebruikt bij jonge paarden. Op deze manier worden ze voorbereid op het…

Veiligheid in de paardensport: caps en bodyprotectorsDat paardrijden niet zonder risico is, hoeft niemand u te vertellen. Paardrijden wordt door velen als een gevaarlijke sp…
Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatBij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatPaardendekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je hebt besloten dat je jouw paard of pony een dek…
Bronnen en referenties
  • www.bokt.nl
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.