Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maat

Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maat Paardendekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je hebt besloten dat je jouw paard of pony een deken op wilt doen, dan is het begin van de herfst de periode om daar mee te beginnen. Maar vanaf welke temperatuur doe je een deken op? En hoe dik moet die deken zijn? En welke maat heeft hij of zij nodig?

Een deken op doen

De daling in temperatuur en het korter worden van de dagen zorgen ervoor dat je paard of pony in de rui komt. In deze periode verwisselt hij of zij van zomer- naar wintervacht. De wintervacht is een stuk dikker en bevat ook dikkere vetlokken aan de benen. Deze worden gebruikt voor een betere waterafvoer en zorgen ervoor dat de vitale delen van het paard minder belast worden. Het aanmaken van de wintervacht kost een heleboel energie. Sommige paarden zullen dan ook baat hebben bij wat extra voer of een vitaminestoot, anders kunnen ze behoorlijk afvallen of vatbaarder worden voor virussen en ziektes in deze periode. Vitamines zijn verkrijgbaar in een pastavorm. Het regelmatig poetsen van je paard of pony zal ook zeker goed helpen.

Heb je besloten dat je jouw paard of pony een deken op wilt doen, bijvoorbeeld omdat je hem of haar geschoren hebt, of omdat je de vacht dun wilt houden omdat je wedstrijden rijdt, dan kun je er het beste aan het begin van de herfst mee beginnen. Sommige (sport)paarden staan trouwens zo hoog in het bloed, dat ze haast geen wintervacht aanmaken. Deze paarden moeten zeker een deken op in de winter.

Welke deken?

Het belangrijkste van de deken is dat hij goed past, dus niet knelt en geen schuurplekken veroorzaakt. Houd altijd rekening met de bouw van je paard als een deken gaat kopen. Er zijn tegenwoordig vele soorten dekens op de markt in diverse prijsklassen, zodat je niet per se een dure deken hoeft te kopen.
Staat je paard veel buiten dan heb je waterdichte dekens nodig. Staat je paard meestal binnen, of alleen met goed weer buiten dan kun je staldekens gebruiken. Deze zijn vaak wat goedkoper dan waterdichte dekens. In de herfst kun je beginnen met een dunne regen- of staldeken. Naarmate het kouder wordt ga je over op een winterdeken.

De keuze voor de dikte van de deken is afhankelijk van de buitentemperatuur en van de vacht van je paard. Heb je het paard geschoren dan is een goede deken erg belangrijk. Hoe kou gevoeliger of dunner de vacht van het paard, hoe dikker de deken. Laat ook meespelen hoeveel je paard of pony buiten en binnen staat, hoe goed de conditie van het paard of de pony is en in hoeverre het al een wintervacht heeft ontwikkeld. Hij of zij moet het ook niet te warm krijgen.

Temperatuur

  • Boven de 15 graden Celsius is het niet nodig om een paard een deken op te doen. Uitzondering hierop is een vliegendeken in de zomer als hij of zijn last heeft van insecten.
  • Tussen de 10 en 15 graden Celsius kan het paard een dunne deken dragen, gebruik hoervoor een ongevoerde of een 100 grams gevoerde deken.
  • Tussen de 0 en 10 graden Celsius kun je beginnen met een winterdeken (200, 300, 400 grams).
  • Bij temperaturen onder het vriespunt is bij voorkeur een dikke winterdeken (400 grams) met eventueel een gevoerde onderdeken aan te bevelen, afhankelijk van de hierboven omschreven omstandigheden.

Dekenmaat

Nu je weet wanneer je welke deken op kunt doen, is het alleen nog van belang te weten welke maat deken je nodig hebt voor jouw paard of pony. In onderstaande tabel vind je de richtlijnen. Natuurlijk hangt het soms ook van de bouw van je paard of pony af of de maat juist is, en de maten kunnen ook per fabrikant iets verschillen. Vraag daarom altijd of je deken even mag passen en kunt ruilen als de maat niet goed blijkt te zijn.

Stokmaat in cmMaatOnderlengteRuglengte
<70Extra Mini Shetland95 cm65 cm
70-80Extra Mini Shetland105 cm75 cm
81-90Mini Shetland115 cm85 cm
91-100Mini Shetland125 cm90 cm
101-110Shetland135 cm100 cm
111-120Shetland145 cm105 cm
121-130Welsh155 cm110 cm
131-140New Forest165 cm120 cm
141-151Small175 cm125 cm
152-161Medium185 cm135 cm
162-168Large195 cm145 cm
169-174Extra Large205 cm155 cm
>174XXL215 cm165 cm
© 2012 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardendekens, maten en gewichtenPaardendekens, maten en gewichtenWil je controle houden over de vacht van jouw paard, dan zul je bij bepaalde weersomstandigheden je paard een paardendek…
Alle paardendekens op een rijtjeAlle paardendekens op een rijtjePaardendekens, je hebt zoveel soorten paardendekens. In dit artikel wordt elke soort deken beschreven met de functie erv…
Paarden houden: Diverse soorten dekensPaarden houden: Diverse soorten dekensHet aanbod aan dekens in de ruitersportzaak is oneindig. Staldekens, buitendekens, regendekens, fleecedekens, uitrijdeke…
Paarden houden: De juiste deken kiezen voor je paardPaarden houden: De juiste deken kiezen voor je paardPaardenhouders gebruiken vaak dekens voor hun geliefde viervoeters. Er zijn heel wat soorten dekens, allemaal met hun ei…

Je paard longeren met een slofteugelJe paard longeren met een slofteugelLongeren is een goede methode om je paard of pony te trainen. Het kan als afwisseling op het werk onder het zadel helpen…
Amelander kampioenschap Tiepelen in BurenAmelander kampioenschap Tiepelen in BurenDorpsbelang Buren haalde het slagspel tiepelen uit de mottenballen en organiseerde in 2011 het eerste Amelander Kampioen…
Bronnen en referenties
  • www.eigenpaard.nl
Reactie

Gretha Wuestman, 11-01-2017
We hebben al diverse shetlandponies gehad en die hebben nooit een deken gehad wel bijgevoerd en beschikking over een stal maar als ik reacties lees voel ik me haast schuldig want ze hebben nooit een deken gehad ( wel tegen staart en maan exceem). We hebben nu nog 2 shetlanders waarvan 1 oudje die best wel mager is ( door ouderdom) en al zolang we haar hebben last van hoefbevangenheid waarvoor medicijnen, is het toch beter een deken voor haar of voor beide aan te schaffen en zoja welke is aan te bevelen? Zijn winterdekens waterdicht? Hoop op snelle reactie Reactie infoteur, 02-02-2017
Shetlanders hebben niet per se een deken nodig hoor, zij krijgen een flinke wintervacht. Uitzondering is wanneer ze geschoren worden of de dierenarts raadt een deken aan vanwege ziekte.

Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.