Hulpteugels: martingaal, slofteugel en thiedeman
Het is lang zo slecht niet om wat extra hulp te vragen wanneer iets niet lukt. Bij het paardrijden kun je dan denken aan een hulpteugel. Je hebt ze in heel veel verschillende soorten, met allemaal een andere functie.
Soorten hulpteugels
Er zijn veel soorten hulpteugels, die je zowel kunt gebruiken tijdens het rijden als tijdens het longeren. Ze hebben allemaal het doel om de ruiter en het paard te helpen om het paard in een bepaalde hoofd-halshouding te helpen. Hierbij wordt de bewegingsvrijheid van het paard beperkt.
Drukverdeling
Als je gebruik maakt van een hulpteugel, oefen je extra druk uit op bepaalde delen van je paard. Dit kan zijn op de neus, achter de oren of in de mond van je paard. Als we kijken naar de hulpteugels die je onder het zadel kunt gebruiken, zien we drie hulpteugels telkens weer terugkomen. Deze worden het meest gebruikt. Dit zijn de martingaal, thiedeman en de slofteugel.
Martingaal
De martingaal is de meest gebruikte hulpteugel tijdens het paardrijden. Met name tijdens het springen is dit een fijn hulpmiddel. Er bestaan twee soorten martingalen, met bijna geen verschil. Als eerste heb je de glijdende of losse martingaal. Daarnaast heb je een vaste martingaal. Een martingaal bestaat uit een riem. Het ene einde van deze riem wordt aan de singel vastgemaakt, tussen de voorbenen van het paard. Het andere einde is opgesplitst in twee smallere riemen. Aan elk van deze twee riemen zit een ring. Deze ring loopt door de teugels heen. De hoofdriem wordt omhoog gehouden door een riempje om de hals van het paard.
Als je een martingaal gebruikt, wil je voorkomen dat je paard zijn hoofd te hoog de lucht in gooit. De martingaal voorkomt dat dit gebeurt, en brengt een hoek in de teugels die dit extra bekrachtigt. Wanneer je paard zijn hoofd te hoog brengt, werkt de martingaal via het bit in op de lagen in de mond van het paard.
Slofteugel
Een andere populaire hulpteugel is de slofteugel. Over het gebruik van de slofteugel is nog steeds veel discussie, met name over de werking hiervan. Een slofteugel is, net als een martingaal, een lange riem die aan de singel wordt vastgemaakt. De riem wordt opgesplitst in twee smallere riemen, die door de bitringen naar de hand van de ruiter lopen. Ze worden niet ergens aan vastgemaakt, en de ruiter heeft dus twee paar teugels in zijn handen. Het doel van de slofteugel is om een opwaartse beweging te begrenzen; het paard kan zijn hoofd niet te ver omhoog brengen. Wanneer de slofteugel strak getrokken wordt, wordt het hoofd van het paard richting de singel getrokken. Doordat de riemen van de slofteugel door de bitringen gaan, werkt de slofteugel in via het bit.
Thiedeman
De thiedeman is een combinatie tussen een slofteugel en een martingaal. Het heeft het meeste weg van een martingaal. De riemen van de thiedeman komen overeen met die van de martingaal, maar worden niet met ringen aan de teugels gehangen. Een thiedeman heeft clipjes, die worden vastgeklipt aan D-ringetjes die aan de teugels zitten. De werking van de thiedeman lijkt op die van de slofteugel, maar is een stuk beperkter. Dit komt doordat de lengte van de hulpteugel vastzit, en niet wordt bepaald door de ruiter.
Zolang je een hulpteugel op de juiste manier gebruikt, kun je jezelf en je paard hier alleen mee helpen. Probeer nooit zomaar een hulpteugel als je niet precies weet hoe het werkt of er geen ervaring mee hebt. Wil je een hulpteugel proberen? Ga dan eerst op zoek naar iemand die je hierbij kan helpen!
© 2013 - 2024 Zihany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opzadelen van een paardHet opzadelen van een paard is niet heel moeilijk, maar moet wel goed gebeuren. Er kunnen nare dingen gebeuren wanneer e…
Bronnen en referenties
- http://www.myhorsez.com/gratis-paardenmagazine-bles/07_maart2012/