Voor het eerst wakeboarden

Wakeboarden is een watersport die in 1985 voor het eerst in Amerika werd ontdekt. Men staat bij het wakeboarden op een board waar een soort van schoenen aan vast zitten en wordt voortgetrokken door een boot of kabelbaan. Wakeboarden is een sport voor jong en oud waarbij het de eerste keer belangrijk is om te durven en niet op te geven. In dit artikel leest u meer over het wakeboarden.

Wat neemt u mee?

Het enige wat u nodig heeft is zwemkleding, een badhandoek, geld, shampoo en/of douchegel en eventueel zonnenbrandcreme. Soms dient u te betalen voor het gebruik van douches en/of kluisjes. Het is dan ook altijd handig om wat losgeld mee te nemen. Vooral zonnebrandcreme kan heel belangrijk zijn, in en rondom het water kunt u snel verbranden zonder dat u het door heeft.

Wat krijgt u?

Als u begint kunt u materiaal krijgen van het bedrijf. U wordt voorzien van een wakeboard, een reddingsvest en een wetsuit. Een wetsuit houd uw lichaam niet droog, maar wel warm. Het kan zijn dat u hulp nodig heeft bij het dichtdoen van de rits. Deze bevind zich namelijk op uw rug. Bij sommige bedrijven zit het benodigde materiaal bij de prijs in, bij andere kan het zijn dat u het materiaal moet huren.
Tegenwoordig word er steeds meer bescherming gebruikt. Zo zou het kunnen zijn dat u ook een helm aangereikt krijgt.

Wakeboarden kan op twee manieren

In Nederland kan men wakeboarden achter een boot of wakeboarden door middel van een kabelbaan. Als u wilt leren wakeboarden achter een boot is het handig als de bestuurder van de boot ervaring heeft met wakeboarders. Het kan vrij lastig zijn om de juiste snelheid te vinden zodat een beginner gemakkelijk kan staan.
Bij bedrijven met een kabelbaan kan de snelheid meestal ingesteld worden. Daarbij is er vaak een makkelijke baan die enkel rechtdoor gaat waarop u kunt oefenen. Zo gebeurd er onderweg in principe niks onverwachts. Leren wakeboarden is dan vaak ook iets makkelijker door middel van een kabelbaan.

Wat kost het en wanneer?

Bij de meeste wakeboard verenigingen kunt u terecht vanaf ongeveer zeven jaar. Er zijn dan ook verschillende boards verkrijgbaar.
De prijzen zijn heel erg verschillend. Bij de eerste les word vaak gewerkt in kleine groepjes begeleid door een instructeur. Voor een uur kunt u rekenen op ongeveer 20 tot 50 euro per persoon. De wakeboard verenigingen openen meestal rond april. In eerste instantie zijn deze vaak nog niet de hele week open. Dit ligt aan de weersomstandigheden. In het najaar zo rond oktober sluiten de meeste verenigingen de deuren weer. Het is verstandig om altijd van te voren te reserveren en telefonisch informatie in te winnen over lessen als u voor het eerst gaat.

Hoe begint u?

Voor u het water in gaat kunt u het beste eerst kijken of u regular of goofy bent. Goofy betekend dat u met uw rechterbeen voorstaat en bij regular staat u met links voor.
Uiteraard zijn de manieren van beginnen verschillend per vereniging. Een van de manieren is te beginnen in het water zelf. U gaat met board en al het water in en gaat op uw rug liggen. Vervolgens zorgt u dat het board overdwars richting u komt door uw knieën te buigen.
U pakt het handvat van de lijn met beide handen stevig vast. U houd ten alle tijden gestrekte armen. Zodra de boot of kabelbaan gaat voelt u dat u vooruit word getrokken. Zodra u voelt dat u omhoog word getrokken brengt u het handvat richting uw zij waardoor uw board om zal draaien in de juiste positie. Het is niet nodig om direct helemaal rechtop te gaan staan, u kunt uzelf in deze positie als het nodig is ook klein houden.
Het kan zijn dat u uw board verliest als u valt. Wees niet bang om te vallen. Dit zal in eerste instantie vaak voor komen, maar met uw reddingsvest bent u over het algemeen veilig. Als het board nog aan uw voeten zit kunt u opnieuw in de startpositie gaat zitten en zo gelijk weer verder gaan.

Na het wakeboarden

Beseft u waarschijnlijk dat u het relatief snel onder de knie heeft. Er bestaat een grote kans dat u nogmaals zult willen wakeboarden. Als u klaar bent met de les wilt u waarschijnlijk douchen, bij de meeste verenigingen is dit dan ook mogelijk. Als u voor het eerst bent wezen wakeboarden bestaat er een hele grote kans dat u de dag daarna flinke spierpijn heeft.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wakeboarden: een spectaculaire watersport!Wakeboarden: een spectaculaire watersport!Wakeboarden kun je vergelijken met snowboarden op het water. Achter een boot of kabel wordt een reeks van spectaculaire…
Sportpsychologie in het wakeboardenSportpsychologie in het wakeboardenWakeboarden is een spectaculaire watersport. De tricks en snelheid maken het tot een geliefde sport om naar te kijken én…
Wat kost douchen en een bad?Wat kost douchen en een bad?De dagelijkse activiteiten kosten geld. Toch is het lastig om te bepalen wat het per keer kost. Wat kost het bijvoorbeel…
De Loosdrechtse Plassen een uniek watersportgebiedDe Loosdrechtse Plassen een uniek watersportgebiedDe Loosdrechtse Plassen staan bekend als een uniek natuur- en watersportgebied, gelegen tussen Utrecht en Amsterdam. Het…

Rennen met Evy (2011)Rennen met Evy (2011)Hardlopen wordt steeds populairder in Nederland. Om het goed vol te kunnen houden is het belangrijk om rustig en goed op…
Afwisselend trainen met je paardAfwisselend trainen met je paardSommige ruiters hebben torenhoge ambities, anderen willen gewoon plezier maken. De ambitieuze wedstrijdruiter wil vaak z…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.