Een andere, blessurevrije manier van lopen: ChiRunning

Mensen die aan T’ai Chi doen of in de daarvan afgeleide vechtkunsten zoals Aikido of Kung Fu actief zijn, kennen het begrip ‘Chi’. Het is de levenskracht die door je heen stuwt, de aandrijfkracht van je hele zijn. Het is een begrip dat deel uitmaakt van de Chinese levenscultuur en ook de basis vormt van de revolutionaire nieuwe looptechniek ChiRunning.

Verschil PowerRunning en ChiRunning

Bij de zogenaamde Power Running, de klassieke manier van lopen, gebruik je spierkracht om vooruit te komen. Het motto van deze loopstijl is ‘No pain no gain’. Vandaar dat er ook de nadruk wordt gelegd op krachtoefeningen en heuvellopen om je beenspieren te versterken. Door de aanhoudende druk op je gewrichten bij het neerkomen kweek je echter makkelijk blessures. Vandaar ook dat zovele lopers met kniepijn geconfronteerd worden.

Bij ChiRunning is dit niet het geval. De loopbeweging gebeurt vanuit de kern van je lichaam, langs een verticale as die van je hoofd naar je staartbeen loopt. De spieren onder je navel, de kernspieren, doen al het werk, terwijl de rest van je lichaam ontspannen is en zich als het ware laat meetrekken door de zwaartekracht. De ChiRunner is in feiten een luie loper die met een minimale inspanning een maximaal resultaat bereikt.

Wie haalt er baat bij?

ChiRunning wordt aanbevolen voor lange-afstandslopers, blessuregevoelige lopers en recreatieve lopers. Omdat het een techniek is die tijd vergt om aan te leren is het niet geschikt voor lopers die op korte termijn hun tijden willen verbeteren. Ook spurters en korte-afstandslopers hebben er weinig baat bij, omdat zij vooral door het ontwikkelen van kracht zo snel mogelijk willen lopen. Toch kunnen ze voordeel halen uit deze techniek omdat ontspannen lopen essentieel is voor de soepelheid van de tred en het verbruik van minder energie.

Wat is de functie van ‘chi’?

De ChiRunner maakt gebruikt van de ‘chi’ die zetelt in je kern, je lichaamscentrum. Deze kracht combineer je met de zwaartekracht, de kracht van de natuur, waardoor je meewerkt met wat de natuur je aanbiedt in plaats van het tegen te werken.

Van deze kernkracht maak je gebruik door je lichaam helemaal te ontspannen. De looptechniek, en in een eerste stadium niet de snelheid, staat centraal en moet je basisdrijfveer, je motivatie, zijn.

Principes

  • Laat je meedrijven: uit vechtkunsten zoals Kung Fu komt het principe dat je niet ingaat tegen een kracht maar ze juist in je voordeel benut door mee te gaan. Bij ChiRunning houdt dat in dat je niet ingaat tegen de kracht van de weg die op je afkomt, maar dat je je als het ware laat voorttrekken door de zwaartekracht.
  • Naald in watten: het beeld van een stalen naald in een bol watten staat symbool voor je lichaam dat uitgelijnd wordt langs de kern, de naald, langs waar de ledematen worden ontspannen, de watten. Hoe meer je erin slaagt om je benen te ontspannen, hoe makkelijker je loopt.
  • Rustig aan: zoals bij zoveel nieuwe technieken die je aanleert, is geduld en oefenen het belangrijkste. ChiRunning heb je niet onder de knie van de ene op de andere dag. Eerst werk je aan de basis, te weten de houding, en dan pas ga je verder met afstand om ten slotte uit te komen op de snelheid. Vermits het een totaal nieuwe looptechniek is die helemaal contrasteert met het klassieke lopen heeft je lichaam de tijd nodig om zich hieraan aan te passen. Je hersenen moeten als het ware geherprogrammeerd worden en dat vergt tijd. ChiRunning is procesgeoriënteerd en niet resultaatgeoriënteerd.

De basis

  • Houding: rond de correcte lichaamshouding draait alles. Deze wordt verkregen door gebruik te maken van de kern, waarbij het bekken een essentiële rol speelt. Je hele lichaam is strak gelijnd naar boven toe, want je maakt je zo groot mogelijk en je zorgt ervoor dat je je ledematen maximaal ontspant. Schouders, armen, knieën en enkels moeten helemaal loszitten.
  • Helling: door in deze basishouding een klein beetje naar voren te hellen verplaats je het zwaartepunt van je lichaam tot iets voor de voeten. Nu kan je je laten voorttrekken door de zwaartekracht op voorwaarde dat je enkels en onderbenen totaal ontspannen zijn. Omdat de voeten door het hellen niet meer voor je op de grond neerkomen maar zo dicht mogelijk tegen het lichaamszwaartepunt aan, vindt er geen hiellanding meer plaats. Dit is essentieel om blessures te voorkomen, want met een hiellanding leg je veel druk op knieën en schenen.
  • Voeten: de voeten worden opgetild, waarbij de hiel eerst van de grond komt en de tenen ontspannen volgen. De voet maakt een mooie cirkel om achter het lichaamszwaartepunt te landen. Het is een energiezuinige loopstijl die bovendien minder belastend is voor de gewrichten vermits je niet meer afzet en je laat voorttrekken.
  • Armen: ook deze blijven ontspannen, maar ze moeten wel in een hoek van 90 graden geplooid worden waarbij de vuisten heel licht gebald worden alsof je een vlinder vasthoudt, en als een pendule naar achteren worden bewogen alsof je een imaginaire persoon een tik verkoopt. De armen zorgen voor een slingerende tegenbeweging om het evenwicht te bewaren en je looptechniek te ondersteunen.

Pasfrequentie

Bij ChiRunning wordt steeds dezelfde pasfrequentie gebruikt, zowat 180 per minuut. Dit is vrij hoog in vergelijking met de frequentie die vele lopers gebruiken maar o zo noodzakelijk. Aldus loop je met kleine pasjes en beroeren je voeten minimaal de grond, omdat een langer contact met de grond belastender is voor de beenspieren. Daarom gebruiken ChiRunners bij het aanleren van de techniek een metronoom om de juiste pasfrequentie te kunnen blijven aanhouden.

Hoe harder je loopt hoe groter de passen zullen worden, maar de frequentie blijft telkens hetzelfde. Let wel, de snelheid wordt verhoogd door iets meer naar voren te hellen.

Zelfstandig of onder begeleiding?

Wie aan ChiRunning wil gaan doen, kan dat best onder begeleiding van een gediplomeerde instructeur. Uiteraard kan je zelfstandig aan het werk gaan, maar dan weet je nooit of je goed bezig bent, aangezien er niemand aanwezig is om je houding te corrigeren en je adviezen te geven. Nederlanders kunnen op verschillende plaatsen in Nederland workshops volgen met videobespreking van je loopstijl. In België zijn er momenteel jammer genoeg nog geen gediplomeerde instructeurs voorhanden zodat de zuiderburen zich naar Nederland moeten begeven of een Nederlandse instructeur moeten inhuren.
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jackie Chan, een kung fu meesterStuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komis…
Thais koken: Soepen (Tom Yam Kung & Tom Ka Kai)Thais koken: Soepen (Tom Yam Kung & Tom Ka Kai)Thailand staat bekend om haar fantastische keuken. In dit artikel staan recepten voor twee heerlijke en bekende Thaise s…
Zwaartekracht slechts entropisch verschijnselHoewel we er iedere seconde mee te maken hebben en de grootste wetenschappers zich er over hebben gebogen, weten we nog…
Yin Yoga - een zachte yogastijlYin yoga is een yogastijl ontwikkeld door Paulie Zink, een taoïstische yogaleraar en martial arts expert. Het is een com…

Insanity: het fitnessprogramma voor een superstrak lichaamInsanity: het fitnessprogramma voor een superstrak lichaamThuis sporten en in 60 dagen een superstrak lichaam? Volg de workouts van Insanity. Met dit slopende fitnessprogramma be…
Afvallen met InsanityAfvallen met InsanityOp zoek naar een zwaar fitnessprogramma om flink mee te zweten en kilo's mee kwijt te raken? Dan ben je bij Insanity op…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.