Compex en Abtronic, met spiersimulatie buikspieren trainen

Compex en Abtronic, met spiersimulatie buikspieren trainen Spierstimulators zijn gemaakt om spieren te stimuleren zich sneller te ontwikkelen. Bekende spierstimulators zijn de Abtronic (deze richt zich voornamelijk op de buikspieren) en Compex spierstimulators. Compex spierstimulators richten zich op alle spiergroepen die bij sporten van belang zijn en zijn dus veel uitgebreider qua mogelijkheden dan de Abtronic. De Abtronic is gemaakt voor iedereen die zijn buikspieren strakker wil trainen, terwijl de Compex spierstimulator verder gaat. Hoe werken spierstimulators? Spierstimulators zijn apparaten die elektrische impulsen afgeven aan de spieren, waardoor spieren samentrekken, zonder dat de spieren zelf in beweging zijn. De spieren nemen daardoor (sneller) toe in volume en kracht. Spierstimulators worden om het lichaam vastgemaakt, of met elektroden aangebracht op spiergroepen.

Er zijn ook eenvoudige uitgevoerde spierstimulators verkrijgbaar. De Medisana TDP Elektronische spierstimulator is een eenvoudige spierstimulator met slechts twee aansluitpunten. De Beurer EM41 stimulator bevat ook slechts twee aansluitpunten, en is draadloos.

Fit 3.0 spierstimulator van Compex

De Fit 3.0 spierstimulator van Compex gaat een aantal essentiële stappen verder dan de Abtronic spierstimulator. De spierstimulator Fit 3.0 van Compex is bedoeld voor mensen die ongeveer driemaal per week sporten. Deze simulator bevat twintig programma's waarmee spieren gestimuleerd kunnen worden. Deze spierstimulator werkt op batterijen, die met een oplader steeds opnieuw kunnen worden opgeladen. Er wordt gebruik gemaakt van vier afzonderlijke categorieën:
 • buikspieren
 • spieren in de bovenbenen
 • bilspieren
 • arm- en borstspieren

Toepassingen

Het apparaat is niet alleen bedoeld voor het ontwikkelen van spiervolume, maar ook voor het tegengaan van spierpijn, of het bestrijden daarvan. De spierstimulators Fit 3.0 van Compex bevat het zogenaamde Muscle Intelligence Technologie systeem. Wat houdt dit volgens de productomschrijving in? De spierstimulator zorgt met bovengenoemd systeem voor een toename van kracht in de spieren, en een toename van volume van de spieren. Deze spierstimulator scant de betreffende spiergroep, en stelt vervolgens de instellingen af op basis van de spieren in je lichaam. Kleine elektrische impulsen worden aan de spiergroepen afgegeven, die vervolgens vaak en snel samentrekken, waardoor de spieren zich sneller ontwikkelen.

Mogelijkheden van Fit 3.0 Compex spierstimulator

 • Fitness: Met de afzonderlijke programma's van de spierstimulator worden de spieren van de buik, armen, dijbenen, buik en/of billen, verstevigd. Er wordt meer spiermassa opgebouwd. Afvoer van afvalstoffen via lymfeklieren wordt eveneens gestimuleerd. Spieren worden beter doorbloed (capillarisatie).
 • Pijnstillend: De spierstimulator wordt ook wel gebruik om spierpijn tegen te gaan. Blokkeert volgens de productomschrijving pijnprikkels waardoor spieren zich beter kunnen ontspannen. Vastzittende spieren ontspannen en komen los. Ook rug- en nekspieren worden los en ontspannen. De spiersimulator gaat ook spierkrampen tegen, en helpt bij pijnbehandeling van peesontdekking. Het helpt tegen spierpijn.
 • Revalidatie: Compex spierstimulator wordt ook gebruikt als hulpmiddel bij revalidatie. Het re-activeert spiervezels, ook na lange inactiviteit. Mensen die dus om welke reden dan ook hun spieren niet of onvoldoende kunnen gebruiken, kunnen worden behandeld met spierstimulators zoals Fit 3.0 Compex.
 • Massage: Fit 3.0 Compex is ook geschikt voor het masseren van de spieren, om lekker te ontspannen.

Compex spierstimulators met patches

Om een Compex apparaat aan te sluiten worden elektroden aangesloten op patches. De patches zijn bijvoorbeeld door de gebruiker aangebracht op biceps, of op de spieren van de buik of dijbenen. De elektroden passen door middel van aansluitpunten (met een indruk-systeem) op de patches. Daarna worden de draden aangesloten op de spierstimulator. De spierstimulator is niet groot, maar qua afmeting te vergelijken met een klein tablet of een grote smartphone. Het programma is te kiezen via het display, en wordt geselecteerd met toetsen. Vervolgens worden de spieren actief samengetrokken en gestimuleerd.

Compex spierstimulators uitvoeringen

Compex heeft reeds een serie spierstimulators op de markt gebracht. De Compex spierstimulators kosten (prijsindicatie 2015) gemiddeld:
 • SP 1.0 kost om en nabij de 200,-
 • SP 2.0 ongeveer 400,-
 • SP 3.0 ongeveer 400,-
 • SP 4.0 ongeveer 600,-
 • SP 5.0 ongeveer 599,-
 • SP 6.0 ongeveer 800,-
 • SP 8.0 ongeveer 1200,-

De Compex spierstimulator SP 8.0 is de meest uitgebreide spierstimulator van Compex. Er hangt een stevig prijskaartje aan, van vaak rond de 1150,- à 1200,- (2015). De meerwaarde zit hem in de aanwezigheid van (veel) meer programma's, meer aansluitkabels of kanalen, en meer mogelijkheden om de spieren tegelijkertijd te trainen. Goedkoop zijn spierstimulators dus meestal niet. Uitgezonderd de Abtronic, die voor een relatief laag bedrag de buikspieren helpt trainen.

Abtronic

De Abtronic is in ten opzichte van de Compex spierstimulators een eenvoudige stimulator, en richt zich voornamelijk op het trainen van lage- en zijwaartse buikspieren. Abtronic heeft twee verschillende spierstimulators uitgebracht:
 • Abtronic
 • Abtronix X2

Abtronic werking

De Abtronic werkt vrij eenvoudig en plaatselijk (op de buik). Dit is dus een tailleband die voornamelijk rondom de buik gedragen wordt. Er zitten een paar standen op deze elektronische belt. Je kunt de spierstimulatie sterker of zwakker afstellen. De spieren worden door de elektroden geprikkeld en trekken samen. De spieren worden ongeveer 400 x per minuut samengetrokken, waardoor de Abtronic X2 ondersteuning biedt bij het (sneller) trainen van een gespierde buik. De Abtronic wordt soms ook wel op het bovenbeen of de bovenarm geplaatst, maar is voornamelijk bedoeld voor het trainen van de buikspieren, en bevat drie of vier elektroden (afhankelijk van het model) die de spieren stimuleren.

Abtronix X2 is de verbeterde versie van de oude Abtronic. Met maximaal 400 spiercontracties per minuut worden de buikspieren getraind door middel van 3 of 4 elektroden, die verticaal in de belt ingebouwd zitten. Dit apparaat heeft geen losse patches maar bestaat uit een brede riem, die direct op de blote huid gedragen wordt, met vastzittende patches.

Abtronic prijsindicatie

De Abtronic X2 kost (bijvoorbeeld afhankelijk van tijdelijke acties) gemiddeld tussen de 60,- en 90,- (2015).
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abtronic, werkt het echt? Abtronic X2 ervaringen en effectAbtronic, werkt het echt? Abtronic X2 ervaringen en effectSporten, we houden het vaak niet vol. Regelmatig verschijnen er reclames voor de zogenaamde Abtronic of Abtronix X2 powe…
Beurer Buikspiertrainer, beoordelingen en werkingBeurer Buikspiertrainer, beoordelingen en werkingBeurer Buikspiertrainer EM35 is een buikspierband die om het lichaam (om de buik) gedragen wordt, en waarmee je spieren…
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…
Elektrisch buikspieren trainenElektrisch buikspieren trainenWilt u uw buikspieren trainen en een strakke buik krijgen? Wilt u de kans op blessures bij buikspieroefeningen verminder…

Push-ups voor mensen die geen push-up kunnenPush-ups voor mensen die geen push-up kunnenDe push-up kan best een lastige oefening zijn wanneer je niet goed getraind bent. Veel mensen besluiten daarom de push-u…
Hot Belt Afslankriem, hoe werkt het?Hot Belt Afslankriem, hoe werkt het?De Hot Belt Afslankriem is speciaal ontworpen om sneller een slankere taille te krijgen. De Hot Belt Afslankriem kan dag…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://www.wehkamp.nl/sport-vrije-tijd/krachttraining/krachttraining/compex-spierstimulator-fit-3-0/C24_4DA_4DA_464956/?MediumCode=85&MaatCode=0000#extraInformatie
 • http://www.wehkamp.nl/sport-vrije-tijd/krachttraining/krachttraining/compex-spierstimulator-sp-8-0/
 • http://www.beslist.nl/products/sport_outdoor_vrije-tijd/sport_outdoor_vrije-tijd_7462990/r/Compex+spierstimulator+SP+40/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 12-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.