Goede sportoefeningen voor mensen met obesitas

Goede sportoefeningen voor mensen met obesitas Wanneer je obesitas hebt, heb je een ernstig overgewicht. Het is raadzaam om dat gewicht kwijt te raken en zoals je ongetwijfeld hebt gehoord, doe je dat met gezond eten en voldoende lichaamsbeweging. Maar hoe kun je voldoende bewegen wanneer je overgewicht hebt? Veel bewegingen kunnen moeilijk zijn én zijn daarnaast belastend voor je gewrichten. Welke sportoefeningen kun je doen met obesitas, zodat je toch kunt afvallen?

Obesitas

Wanneer je veel te zwaar hebt, is de kans aanwezig dat je in de categorie obesitas valt. Dit betekent dat je ernstig overgewicht hebt en dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid. De kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten is veel groter dan wanneer je geen overgewicht hebt. Ook is de kans op gewrichtsproblemen erg groot. Daarnaast lopen mensen met obesitas een groter risico op bijvoorbeeld diabetes. Allemaal redenen dus om van het overgewicht af te raken. Toch is dat nog niet zo gemakkelijk. Veel sporten zijn belastend voor de gewrichten en ook is de conditie en kracht vaak erg slecht, waardoor het lastig wordt ergens in te springen. Hoe kun je nou wel sporten wanneer je te zwaar bent?

Begin met simpele bewegingen

Wanneer je echt enorm zwaarlijvig bent, kunnen veel sporten al erg inspannend zijn. Begin daarom klein. Loop eens een klein blokje, of til een flesje met water een aantal keren op. Wanneer je goed op je voeding let, zal je gaandeweg al meer verschil zien en wordt het gemakkelijker andere bewegingen te doen.

Zwemmen en overgewicht

Een hele goede sport om te doen wanneer je last hebt van overgewicht, is zwemmen. Door het water worden je gewrichten niet belast. Ook blijf je dankzij het water lekker koel. Het kan een groot verschil maken om wekelijks een paar keer te gaan zwemmen. Probeer dan minstens een halfuur te zwemmen, maar langer is altijd beter. Luister hierbij goed naar je eigen lichaam. Behalve zwemmen kun je ook andere wateractiviteiten doen. In de meeste zwembaden geven ze bijvoorbeeld les in aquarobics, aquawalk en aquadance. Bij deze lessen train je al je spieren en word je gemotiveerd om jezelf uit te dagen.

Wandelen

Je kunt ook besluiten om te gaan wandelen. Wandelen is een low-impact sport en voor mensen met overgewicht beter te doen dan bijvoorbeeld hardlopen. Met een flinke wandeling kom je goed in beweging en dit kan absoluut helpen wanneer je gewicht wilt kwijtraken. Zoek mooie wandelroutes en ga er eens lekker op uit!

Groepslessen in de sportschool

Heb je last van overgewicht? Dan kun je ook deelnemen aan groepslessen in de sportschool. Er zijn in de meeste sportscholen wel speciale low-impact lessen, zodat je toch kunt bewegen en niet meteen je spieren belast. De sportschool kan daarnaast een goede motivatie zijn. Door wekelijks naar een vaste les te gaan, is het gemakkelijker jezelf uit te dagen.

Vanuit huis sporten

Mensen met obesitas schamen zich vaak erg voor hun lichaam en sporten liever niet buiten de deur. Wil jij liever niet zwemmen of naar de sportschool? Dan kun je ook overwegen om vanuit huis te sporten. Op YouTube vind je talloze handige workouts voor beginners. Ook kun je speciale workout dvdís bestellen voor mensen met overgewicht. Misschien kun je dit samen met een kennis doen. Wanneer je eenmaal wat meer zelfvertrouwen hebt, kun je alsnog buiten de deur sporten.

Luister altijd naar je lichaam!

Het is heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. De ene persoon met obesitas kan meer sporten dan de ander. Luister altijd heel goed naar je lichaam. Denk je dat een bepaalde beweging of sport niet kan, doe het dan niet en bouw je krachten op zodat je het over een tijdje wel kan.

Let op je voeding

Van je obesitas afkomen lukt niet wanneer je alleen maar gaat sporten. Let dus ook goed op je voeding. Kies voor gezonde maaltijden, eet gevarieerd en voorkom bijvoorbeeld suiker en ongezonde vetten. Eventueel kun je hulp krijgen bij een diëtiste, die je kan leren om gezond te eten.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Overgewicht en ObesitasOvergewicht en ObesitasRuim 48% procent van de Nederlanders kampt met overlast. Je ziet dagelijks op tv programmaís over overgewicht en afvalle…
Obesitas: Diagnose en onderzoeken bij zwaarlijvigheidObesitas: Diagnose en onderzoeken bij zwaarlijvigheidObesitas treedt op wanneer uw lichaam meer calorieën verbruikt dan het verbrandt. Het nauwkeurig diagnosticeren van obes…

Je paard beleren: Welke materialen heb je nodig?Je paard beleren: Welke materialen heb je nodig?Bij je nieuwe paard heb je wellicht allerlei spullen aangeschaft of je hebt nog spullen van een ander paard. Hoe deze er…
Je paard beleren: Zelf doen of professional laten doen?Je paard beleren: Zelf doen of professional laten doen?Je hebt een jong paard gekocht en bent natuurlijk helemaal gelukkig met jouw mooie, leuke dier. Het moet alleen nog bele…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.