Mindful Movements
Mindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en KumNyé, aangevuld met de Mindfulness meditatie. Die verschillende disciplines hebben uiteindelijk hetzelfde doel: innerlijke rust en bewustzijnsverandering.
Waar komt het vandaan?
Mindful Movements is gegroeid vanuit de Mindfulnesstrainingen. Deze trainingen zijn in Amerika door Jon Kabat Zinn ontwikkeld. Oorspronkelijk was het een methode die in ziekenhuizen werd gebruikt om mensen met chronische pijn of depressies te helpen. Nadien werd het ook verspreid als aandachtstraining, om je te leren omgaan met negatieve gedachten, emoties en spanningen. Het verschil met andere meditatievormen is dat je bij Mindfulness de dingen beschouwt zoals ze op het moment zijn. Er wordt geen verbeelding aan toegevoegd, alles draait om het nu-moment. Je probeert de dingen zo helder en open mogelijk te bekijken. De bewegingsvormen zijn op een unieke manier samengevoegd en komen uit eeuwenoude disciplines.
Wat doet het?
Mindful Movements is Mindfulness in beweging, het is een methode om je aandacht te richten op je ademritme en je lichaamssensaties tijdens de bewegingsreeksen, waardoor je uiteindelijk een meer open geest krijgt. Fysieke voordelen zijn een betere ademhaling, stabiliteit, uithouding, soepelere gewrichten en een betere bloeddoorstroming. Mentale voordelen zijn dat je je aandacht beter leert te richten op het voelen van je lichaam en je geest tot rust brengt tijdens de houdingen en de meditatie. Je innerlijke kracht neemt toe. Je vitaliteit, je concentratie en inzichten over jezelf verhogen. Onze aandacht gaat vooral naar de zorg voor onze lichaamshoudingen en het innerlijke voelen. Je weerstand verhoogt, je levenskwaliteit verbetert, je krijgt een positievere kijk en ziet de wereld met andere ogen.
Wie kan het doen?
In principe zijn de Mindful Movements toegankelijk voor iedereen, je hoeft er de echte Mindfulness meditatie niet voor te kennen. Mensen met een drukke geest krijgen de mogelijkheid om hun gedachten tot rust te brengen in de adem- en bewegingsreeksen. Aangepaste muziekritmes ondersteunen dit. Een betere bloeddoorstroming helpt bij het cultiveren van een open, accepterende en niet-oordelende aandacht tijdens de meditatie.
Snel effect?
Je kunt niet alles in één les leren en voelen. Vaak duurt het enkele weken voor je de oefeningenreeksen onder de knie hebt en je de ontspanning in de beweging gaat voelen.
Zelf aan de slag?
Het is zeker de bedoeling dat je de principes van Mindfulness en Mindful Movements ook thuis gaat toepassen. Alleen is het vaak moeilijk om er ook echt tijd voor te voorzien. Ideaal is 's morgens en 's avonds een kwartiertje je aandacht richten op je adem of de bewegingen met aandacht uitvoeren.
© 2008 - 2024 Kath, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindfulness voor mannenMisschien niet alledaags, want nog steeds is de man voor velen de robuuste figuur die relatief weinig emotie laat zien e…
Mindful de dag in‘Mindful de dag in’ klinkt heel populair en past in het plaatje van bewust leven, aandacht en balans. Alleen maar werken…