De verschillende lichaamstypen

Welke indruk krijg jij als je jezelf in de spiegel ziet? Hoewel je zélf uniek bent, is je lichaam dat niet. Elk menselijk kan namelijk worden ingedeeld in een van de drie groepen die gezamelijk de somatotypen worden genoemd (Soma = Grieks voor lichaam). Alle drie de groepen staan in dit artikel uitgewerkt.

Lichaamstypering

Onze lichaamsbouw is het product van zowel erfelijkheid als levensstijl. Je levensstijl kan je veranderen, daarentegen de erfelijke factoren kan niet. Hierom is er een indeling gemaakt op basis van de spiersamenstelling en skeletbouw wat ook wel de leer van lichaamstypering van Kretschmer genoemd.
De drie basistypen van lichaamsbouw zijn:
  • het pyknische type (endomorf)
  • het leptosome type (ectomorf)
  • het atletische type (mesomorf)

Het pyknische type (endomorfe lichaamstype)

Onder dit lichaamstype worden de mensen met een forse lichaamsbouw gerekend. Ze zijn vaak kleiner dan de beide andere typen en zien er door hun anatomie er eerder gedrongen uit.

De endomorf heeft aanleg voor een zacht en rond rond lichaam. Wanneer hij er niet aan werkt, zal zijn spierontwikkeling nauwelijks zichtbaar zijn, hoewel dit niet uitsluit dan hij behoorlijk sterk kan zijn. De ledematen zijn vaak kort en de nek is veelal breed.
Hij heeft aanleg om in gewicht toe te nemen en redelijk veel lichaamsvet met zich mee te dragen. Hierdoor moet hij bewust omgaan met wat hij eet en als het nodig is de hoeveelheid voedsel beperken.

Geadviseerd wordt om tijdens de krachttraining liever vaker en niet lang dan minder vaak en lang te trainen. Het beste is een combinatie met een kilocalorieverbrandende duurtraining. Dus als hij regelmatig traint kan hij er zelfs fantastisch uitzien. De aangeboren forsheid werkt daarbij in zijn voordeel!

Het leptosomo type (ectomorfe lichaamstype)

Een ectomorf is van nature slank en neigt naar mager vanwege zijn smalle botten en gewrichten. Zijn ledematen zijn lang, hij heeft lange spiervezels maar kortere buikspieren. Een ectomorf heeft meestal nauwelijks lichaamsvet, zwakke spieren en is gewoonlijk lang, maar dat is niet noodzakelijk.

Door zijn snelle stofwisselingssnelheid moet hij vechten voor elke kilo gewichtstoename en ook qua spiertoename. Om in gewicht toe te nemen moet hij veel en gevarieerd eten, het liefst met veel proteïnen.

Doordat hij redelijk snel regeneert, kan hij meerdere malen per week flink trainen. Desondanks duurt het een poos voordat het gewenste resultaat bereikt wordt. Om er indrukwekkend komen uit te zien kan hij het beste met wat zwaarde gewichten trainen en de bewegingen bewust langzaam uit te voeren. Alleen komt het vrijwel nooit voor dat mannen met dit lichaamstype er éven indrukwekkend uitzien als optimaal ontwikkelde mannen van de twee andere typen.

Het atletische type (mesomorfe lichaamstype)

Het mesomorfe lichaam is een krachtige lichaams. Het belangrijke kenmerk van dit type is de duidelijk zichtbare gespierdheid. Schouders en borst zijn, evenals armen en benen, bijna altijd goed gespierd. De mesomorf heeft daarbij een minimum aan lichaamsvet.

Genetisch gezien voldoet dit type het meest aan de voorwaarden voor krachttraining. Het enige zwakke punt is het geringe strekvermogen van de spieren van het atletische type. De intensiteit van de training kan wat sneller worden verhoogd omdat hij sneller dan de andere twee typen op de training reageert. Hierdoor zijn de mesomorfen het beste af met hun erfelijk aanleg. Desondanks kan een geboren mesomorf er ook uit zien als een zoutzak!

Mengtypen

Hoewel veel mensen onder een van de basistypen valt, moet er worden opgemerkt dat geen enkel mens zo duidelijk kan worden gecategoriseerd. In werkelijkheid komen de ‘mengtypen’ het meest voor. De leer van de lichaamstypering dient slechts als suggestie om uw uitgangspositie te kunnen bepalen.

Maar de aanhangers van de onderverdeling in somatotypen stellen dat, ondanks deze variaties, één regel altijd blijft gelden: elke lichaam lijkt meer op een van de lichaamstypen dan op de andere twee
© 2008 - 2024 Tibor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness: de verschillende lichaamstypesIeder lichaam is anders, hierover zal menig sporter het eens zijn. Wat echter minder bekend is onder de sporters, is het…
Lichaamsbouw en krachtsportLichaamsbouw en krachtsportHoe komt het toch dat de ene alleen maar naar een sportschool hoeft te kijken en zijn spiermassa neemt al toe? Een ander…
Lichaam en gedrag: basistypes endomorf, mesomorf en ectomorfLichaam en gedrag: basistypes endomorf, mesomorf en ectomorfVolgens William Sheldon kun je mensen onderverdelen in drie basistypes: het endomorfe, het mesomorfe en het ectomorfe ba…
Wat is je lichaamstypeWat is je lichaamstypeWelke figuur heb je, welke bikini, pasvorm en kleding wordt het? Hoewel we steeds meer aan ons lichaam sleutelen en slan…

Training verbetert ook de conditie van je bottenTraining verbetert ook de conditie van je bottenVan nature hebben we allemaal een bepaalde bouw maar door training kunnen we veel invloed uitoefenen op spieren en skele…
Eiwitten, essentiële bouwstoffen voor de sporterEiwitten, essentiële bouwstoffen voor de sporterGoede voeding is niet alleen een zaak van hoeveel je eet, maar ook een zaak van wàt je eet. Als je elke dag voldoende ca…
Reactie

Paul, 18-08-2016
Ik ben leptosoom maar met armpje drukken versla ik mensen met veel bredere armen en schouders, hoezo zwakke spieren? Wat een generalisatie zeg, tussen alle typen zitten mensen met sterke en zwakke spieren, je zie het er niet aan af, sterk lijkende types hoeven helemaal niet sterk te zijn ook. Reactie infoteur, 06-09-2016
Klopt.

Tibor (21 artikelen)
Laatste update: 20-08-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.