Training verbetert ook de conditie van je botten

Training verbetert ook de conditie van je botten Van nature hebben we allemaal een bepaalde bouw maar door training kunnen we veel invloed uitoefenen op spieren en skelet. Het effect van training op de spieren is meestal goed te zien. De invloed op de botten daarentegen is minder zichtbaar, maar daarom niét minder belangrijk.

Waarom is sporten zo belangrijk voor het skelet?

Je botten worden door sportieve inspanning steviger en kalkrijker omdat ze zich, net als de spieren, aan de grotere belasting aanpassen. Gezond sporten is dus een belangrijk hulpmiddel bij het voorkomen van botontkalking op latere leeftijd, osteoporose.

Eiwit als bouwstof voor de spieren

Inspanning alleen is niet voldoende. We moeten ook bouwmaterialen toevoeren. Dat is nodig om de snellere slijtage te kunnen compenseren en om eventueel nieuw spier- en botweefsel te maken. Spieren bestaan voor een groot deel uit eiwitten. In een opbouwfase is een enigszins eiwitrijkere voeding ondersteunend.

Kalk als bouwstof voor de botten

Voor de opbouw van botweefsel is onder andere kalk nodig. Wanneer in onze voeding voldoende kalk aanwezig is, regelt het lichaam automatisch welk gedeelte van die kalkvoorraad wordt opgenomen. Normaal wordt een derde van de in ons voedsel aanwezige kalk, calcium, geabsorbeerd. Het percentage dat uit voeding wordt opgenomen kan flink oplopen. Bij opgroeiende kinderen wordt tot ca. 75% van de in voeding aanwezige calcium geabsorbeerd. Dat kan alleen als er in de voeding ook voldoende calcium voorhanden is.

Botontkalking of osteoporose

In ons bloed komt een min of meer vaste hoeveelheid calcium voor, die onder andere nodig is voor de bloedstolling. Wanneer we te weinig kalk via de voeding binnenkrijgen, wordt de calciumvoorraad in ons bloed aangevuld met kalk uit onze botten. Wanneer dat eindeloos doorgaat, raken onze botten finaal ontkalkt. Botontkalking komt de steeds vaker voor, vooral bij vrouwen na de overgang. Sport en voldoende kalk in de voeding helpen mee botontkalking te voorkomen. Calcium speelt ook nog een rol bij het samentrekken van de spieren.

Soorten spierweefsel

Er zijn drie typen spierweefsel:
  • Dwarsgestreept spierweefsel waaruit de spieren van ons skelet zijn opgebouwd en zo genoemd naar de streepjes die onder de microscoop zichtbaar zijn.
  • Het gladde spierweefsel, bestaand uit spieren die we niet met onze wil kunnen beïnvloeden, zoals de spieren van de darmwand.
  • Hartspierweefsel.

De invloed van training op spierweefsel

Dankzij trainingsarbeid kunnen spieren in volume toenemen. Dat betekent dat tevens de kracht toeneemt. Wordt de training gestaakt, dan nemen de spieren geleidelijk in volume af. Dankzij de training nemen de spieren niet alleen in volume toe, ook de doorbloeding wordt beter. Er worden nieuwe haarvaatjes gemaakt. Met de betere doorbloeding verbetert het transportsysteem. Het gaat om het transport van energiestoffen naar de spieren en transport van afvalstoffen vanuit de spieren.

Samenvatting

  • Gerichte training zorgt voor spieropbouw, betere doorbloeding en botversterking.
  • Die opbouw vraagt om een enigszins eiwit verrijkte voeding.
  • Met voldoende kalk in je voeding regelt het lichaam zelf de opname van voldoende calcium.

Uit het bovenstaande blijkt nog eens overduidelijk hoe belangrijk goede voeding is, óók voor onze botten. Wie zich in de materie verdiept, zal er overigens versteld van staan hoeveel misverstanden er bestaan over voeding.
© 2008 - 2025 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseVrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseWaarom is het voor vrouwen belangrijk om voldoende kalk binnen te krijgen? Welke voedingsstoffen zijn verantwoordelijk v…
Actonel tegen botontkalking (osteoporose)Actonel tegen botontkalking (osteoporose)Botontkalking of osteoporose is een aandoening aan de botten die veel oudere mensen treft. De botten worden poreuzer en…
Krijg ik voldoende calcium binnen?Krijg ik voldoende calcium binnen?Hoewel het lichaam calcium gemakkelijk opslaat, krijgen de meeste volwassenen onvoldoende calcium binnen. De meeste mens…
Alendroninezuur: medicijn bij botontkalkingAlendroninezuur: medicijn bij botontkalkingWanneer er meer botweefsel wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt, worden botten brozer. Bij botontkalking (osteoporse…

Slanke bovenarmenHeeft u ook last van bovenarmen die meebewegen als u zwaait? En is dat een reden om lange mouwen te dragen? Dan wordt he…
De verschillende lichaamstypenWelke indruk krijg jij als je jezelf in de spiegel ziet? Hoewel je zélf uniek bent, is je lichaam dat niet. Elk menselij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.