De voor- en nadelen van hardlopen

De voor- en nadelen van hardlopen Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk dat we voldoende bewegen. Daarom zou iedereen geregeld aan sport moeten doen; voor sommige mensen een passie voor anderen een complete ramp. Wanneer je er voor kiest om te gaan sporten is het belangrijk dat je kiest voor een sport waar je plezier in hebt en voor een sport die bij je past. Hier lees je over de voor- en nadelen van hardlopen.

Weinig tijd en geld, maar hoog rendement

Hardlopen is een sport die voor de meeste mensen gemakkelijk te realiseren is. Het is gemakkelijk om even 20 á 30 minuten in te plannen, je hebt er alleen sportkleding en goede schoenen voor nodig en je kunt in principe starten vanaf je voordeur. Hardlopen is daarom een laagdrempelige sport. Het kost weinig tijd en weinig geld, maar levert je veel op. Mits je wel een aantal punten in ogenschouw neemt, waar we je in dit artikel op zullen wijzen.

Voordelen van hardlopen

Hardlopen draagt bij aan het verbeteren van je gezondheid. Hier de positieve lichamelijk gezondheidseffecten van hardlopen op een rijtje:
  • reduceert overtollig vet
  • reduceert de bloeddruk
  • reduceert de kans op diabetes
  • reduceert cholesterolgehalte
  • reduceert de kans op aderverkalking
  • spiermassa neemt toe
  • houdt je botten gezond
  • je hele conditie verbetert

Daarnaast kan hardlopen er ook toe bijdragen dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Door veel te bewegen, krijg je een positiever lichaamsbeeld. Je leert om op een andere manier naar je lijf te kijken. Je ziet niet alleen maar hoe het eruit ziet, maar je gaat ook inzien wat het allemaal kan. Daardoor kom je beter in je vel te zitten.

Het komt in veel studies naar voren dat hardlopen zorgt voor een betere bescherming tegen stress. Tijdens het hardlopen maakt je lichaam de stof endorfine aan. Deze stof zorgt voor een euforisch gevoel en zorgt er voor dat je stress beter aankunt. Ook bewijzen verschillende onderzoeken dat hardlopen kan helpen om depressieve gevoelens te verminderen. Deze antidepressieve werking wordt voornamelijk veroorzaakt door de stof fenyletylamine die toeneemt tijdens het hardlopen.

Nadelen van hardlopen

Hoewel hardlopen heel laagdrempelig is en een geschikte sport lijkt voor iedereen, moet je er toch mee oppassen. Er zijn mensen waarvoor deze sport niet geschikt is. Bij overgewicht moet men heel erg oppassen voor blessures, want bij hardlopen worden de gewrichten fors belast. Vooral de knieën hebben vaak te lijden wanneer men te fanatiek begint. Denk eraan dat spieren, pezen en botten tijd nodig hebben om te wennen aan deze belasting. Bouw de training daarom langzaam op. Een goede ondergrond en een goede kwaliteit loopschoenen zijn onontbeerlijk. Een zachte grond als gras of bosgrond verdienen de voorkeur boven asfalt of stenen. Hardlopen lijkt goedkoop, maar bespaar niet op goede loopschoenen. De schoenen moeten veel steun geven en goed dempen, zodat je spieren, pezen en botten gespaard blijven. Luister altijd goed naar je lichaam en geef je lichaam rust als je voelt dat je spieren overbelast zijn. Sommige mensen zijn anatomisch niet geschikt om te hardlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die verschil in beenlengte hebben, afwijkende stand van benen of voeten hebben of gewrichtsproblemen hebben.

Tips om te blijven sporten

De meeste mensen die zich voor hebben genomen om regelmatig te gaan hardlopen, beginnen meestal enthousiast. Maar vaak gaat dat enthousiasme er al veel te gauw vanaf. Daarom volgen er hier een aantal tips die je kunnen helpen om deze goede gewoonte vol te blijven houden:

  1. Beloon jezelf: Beloon jezelf wanneer je het vol blijft houden om te gaan hardlopen. Spreek met jezelf af dat je een heerlijk uitgebreid bad mag nemen na het hardlopen en jezelf mag verwennen met lekkere badolie en crèmepjes. Of beloof jezelf dat, als je het een aantal weken volhoudt om te blijven hardlopen, je die mooie sportschoenen mag kopen of een mp3-speler om muziek te kunnen luisteren gedurende het hardlopen. Je kunt jezelf ook een lekker dinertje beloven, waarbij je natuurlijk wel voor een gezonde maaltijd kiest.
  2. Zoek steun: Zoek iemand die samen met jou wil gaan sporten. Als je met iemand afgesproken hebt, zul je minder snel opgeven. Je kunt dan niet zomaar onder die afspraak uit. Het is een stuk gezelliger om samen hard te lopen, je kunt elkaar aanmoedigen en ervaringen uitwisselen.
  3. Blijf realistisch: Ga niet meteen overdrijven met hardlopen. Bouw de training langzaam op en merk na een tijdje dat deze training zijn vruchten afwerpt en je het steeds langer volhoudt. Dat zal veel voldoening geven en stimulerend werken. Merk dat je soepeler gaat lopen en wissel het hardlopen bijvoorbeeld af met krachttraining. Stel jezelf geen onmogelijke doelen.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 redenen waarom hardlopen goed voor je is10 redenen waarom hardlopen goed voor je isHardlopen doe je omdat je wilt afvallen, om aan je algehele conditie te werken, of gewoon omdat je het leuk vindt. Maar…
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Hardlopen: voordelen voor de mentale gezondheidVeel mensen die ervaring hebben met een langere periode regelmatig hardlopen geven aan dat ze zich sterker voelen, minde…
Begin met hardlopenBegin met hardlopenHardlopen is een hele goede manier om snel fit te worden en aan je conditie te werken. Het is ook een manier om flink wa…

De ideale sportvoedingDe ideale sportvoedingDe juiste sportvoeding is vaak van doorslaggevende betekenis voor succes in de sport. Sporters streven immers altijd naa…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.