Joggen is gezond

Joggen is gezond Je ziet ze steeds vaker opduiken de joggers: in de straten, in de parken, in het bos. Vaak tijdens de middagpauze. Wat drijft deze mensen? Er zijn talloze redenen waarom mensen gaan joggen. Ik som de belangrijkste voordelen van het regelmatig joggen even voor u op.

Het is goed voor de fysieke gezondheid

  1. Lopen heeft een positief effect op hart- en bloedvaten. Het verbetert de doorbloeding en zorgt voor een goede zuurstofvoorziening van je hartspieren, waardoor je minder zuurstof verbruikt. Het verlaagt je bloeddruk, vermindert de kansen op bloedklonters en dus ook het gevaar op een hartziekte of een beroerte.
  2. Het is een prima middel om je cholesterolgehalte te verlagen. De ‘goede’ cholesterol neemt toe hetgeen preventief werkt tegen aderverkalking en hartproblemen.
  3. Het helpt je ademhaling te verbeteren en je longen te versterken. Op welk ritme je ook loopt je zorgt ervoor dat dat je je ademhaling onder controle houdt. Zo krijg je een betere zuurstoftoevoer naar je lichaamscellen en kun je je leven verlengen.
  4. Een betere stoelgang: de lichaamsbeweging vermindert constipatie en helpt je om je darmen actief te houden.
  5. Je botten worden sterker en gezonder, doordat de spieren aan je botten trekken waardoor er meer botweefsel wordt aangemaakt.
  6. Het versterkt je afweersysteem waardoor je minder vatbaar voor ziektes wordt en het schenkt je meer energie.
  7. Het zorgt voor gewichtsverlies (snel verbranden van calorieën) of behoud van je gewicht als je gewicht op peil is.

Het is ook goed voor de psychische gezondheid

Het is de ideale manier om je te ontspannen en de problemen van je af te zetten, waardoor je ook beter zult slapen en de stress beter de baas zult kunnen.
Wie loopt voelt zich beter in zijn vel en ziet het leven optimistischer tegemoet.

Joggen kost niet veel

In tegenstelling tot andere sporten moet je je niet noodzakelijk aansluiten bij een sportclub of een fitnessclub die je maandelijks of jaarlijks lidmaatschapsgeld vraagt. Je zorgt enkel voor een degelijke sportuitrusting waarbij de loopschoenen het belangrijkst zijn. Wens je toch toe te treden tot een jogclub zal het lidmaatschapsgeld beduidend lager liggen dan bij andere sportverenigingen.

Gezonde buitenlucht

Je kunt buiten lopen en aldus volop de gezonde buitenlucht inademen. Gezonde buitenlucht vind je zeker niet in een stadscentrum. Daarom is het niet aangewezen in de stad te lopen omdat je dan de uitlaatgassen van de auto’s inademt. Woon je in de stad kan je twee sporten combineren: je neemt de fiets om naar een park of een bos te fietsen en legt daar je jogging op je eigen tempo af.

Voorwaarde

De grote voorwaarde om al deze voordelen tot de jouwe te maken is dat je minimum twee tot vier keer per week een halfuurtje jogt. Het is beter enkele keren een kortere gelijkmatige inspanning te leveren, dan een eenmalige lange of/en intensieve.

Prestaties

Wie zijn prestaties wil bijhouden, vergelijken en zich doelen vooropstelt om zich te verbeteren heeft daarvoor verschillende methodes ter beschikking. Je kunt hierbij denken aan apps voor op je smartphone, maar ook aan sporthorloges.
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om gezond te joggen: zoek je ideale tempo & hartslagTips om gezond te joggen: zoek je ideale tempo & hartslagEen van de meest effectieve manieren om je conditie aan te scherpen is jogging. Als je regelmatig gaat joggen verklein j…
Is joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggenIs joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggenJoggen is voor veel mensen die snel fit willen worden de meest voor de hand liggende keuze. Om te gaan rennen heb je all…
Nieuwe revolutie in het joggen: FartlekNieuwe revolutie in het joggen: FartlekBen je moe van altijd hetzelfde rondje in het park te lopen? Of wil je op een originele manier aan je conditie werken? M…

Verschil tussen sportlichaam van vrouw en manVerschil tussen sportlichaam van vrouw en manDat het lichaam van een vrouw anders in elkaar steekt dan van een man is geen nieuws. Dit verschil in lichaamsbouw leidt…
De ideale sportvoedingDe ideale sportvoedingDe juiste sportvoeding is vaak van doorslaggevende betekenis voor succes in de sport. Sporters streven immers altijd naa…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 22-07-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.