Tour de France en pepplanten
De ronderenners, die op Lauteret, Tourmalet of Galibier, extreme zware inspanningen moeten leveren, staan er waarschijnlijk niet bij stil dat op al die mooie maar zware cols planten groeien die hen een beetje zouden kunnen helpen. Ze hebben geen aandacht voor de schoonheid van de natuur en kunnen zeker niet stoppen om wat van die kleurrijke planten te plukken.
Bloemen die hun spieren kunnen verzorgen, hun conditie verbeteren of zelfs als een natuurlijke doping gebruikt kunnen worden.
Volgens bepaalde theorieën groeien planten nochtans op die plaatsen waar we ze het meest nodig zijn. Dus ronderenners profiteer er van!
Arnica voor de spieren
De Arnica montana, het Valkruid, geel bloeiend op de col de Lautaret, die zoals de naam zegt goed is om de gevolgen van een val te bestrijden. De vermoeide spieren van Armstrong en Contador zouden wat valkruid goed kunnen gebruiken. Wat arnicabloemen in de massageolie kan hun verzuurde spieren weer ontkrampen en de bloedcirculatie stimuleren.
Rozenwortel voor kracht
De Rozenwortel, ook wel de Europese ginseng genoemd, kun je dan weer in de Vanoise of de Gran Paradiso tegenkomen, al groeit hij, gelukkig voor mij, niet zo direct langs de wegen waar de Tourkaravaan passeert. Eerder iets voor mountainbikers of VTTers die op 2000 meter langs ruige wandelpaden razen. De wortel van deze vetplant, die naar rozenwater ruikt, heeft ondertussen een reputatie als stimulerend middel opgebouwd. Het is een zogenaamd adaptogeen, een plant die er voor zorgt dat je extra lichamelijke en psychische inspanningen beter aankan. Je dus kan adapteren of aanpassen aan de omstandigheden.
Meesterwortel, wat is in een naam
Ook op de Lautaret langs het pad van de meester of in de indrukwekkend Alpentuin groeit er groen en geneeskrachtig de vergeten Meesterwortel, met zo’n naam moet je toch echte bergen kunnen verzetten. Deze Peucedanum osthrutium, om het in het Latijn te zeggen, werd vroeger wel als versterkende groente gegeten. Het kan zeker wel nuttig zijn om het naar seldersmakend blad door de coureurssoep te draaien. Maar niet verder vertellen natuurlijk, want als elke wiel- of andere renner dit gaat gebruiken, zal er weer geen verschil meer zijn. En dat is juist niet de bedoeling.
Grote inspanningen gaat dikwijls ook gepaard met grote spanningen, ook daar kan onze rozenwortel wat bij helpen. Je zou dan kalmerende kruiden kunnen consumeren maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de heer Boonen en Cavendish tijdens de eindspurt in slaap vallen. Dus is het beter wat zogenaamde zenuwversterkende kruiden te gebruiken, die de alert niet onderdrukken. Sintjanskruid is dan helemaal op zijn plaats, je kan het combineren met de bloeiende wilde tijm planten die, je mits enige acrobatie, in volle vaart uit de wegberm kan plukken. Op rustigere momenten kan je er ook een verfrissende thee van trekken of zorgen dat de verzorger het in je drinkbus propt.
Merkx, Thévenet en Messegué
Doe ik wat spottend? Toch meen ik wat ik zeg. Jaren geleden heeft ooit een zekere Thevenet onze bijna mythische Eddy geklopt in de tour de Merckx. Volgens Maurice Messegué, een bekend herborist uit die tijd zou dat met de hulp van een ordinair kruidenmengsel gebeurd zijn, een thee die Messegué aan Thevenet geadviseerd had.
Dat mengsel wil je wel kennen, veronderstel ik. Gewoon de keukenkruiden tijm, rozemarijn en bonekruid drie maal daags als thee gebruiken of koud in de bidon met wat citroensap en de juiste suikers erbij. Je kan dan ook beter direct gaan wiel-rennen, want anders zou deze thee je seksuele appetijt wel eens te veel kunnen prikkelen.
Er zijn natuurlijk nog wel meer sportieve middelen die versterkend, toniserend of hartversterkend werken. Zo kunnen rode rozenbottels en oranje duindoornbessen, barstens vol vitamine C, je vitaminevoorraad aanvullen; meidoornbloesem of bessen de zuurstofvoorziening naar je hartspier bevorderen en de grote gele gentiaan of de kleine genepi je eetlust op peil houden.
En al deze middeltjes kunnen geslikt worden zonder last te hebben van positieve dopingcontroles. Santé!
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- Mensen en kruiden. Maurice Méssegue.
- Nijs Paul - Sport en natuurlijke doping. Beta-Plus 1994.
- Kruiden voor kracht. Maurice Godefridi.