Wondermerrie Poëtin

Poëtin, ook wel 'de wondermerrie' genoemd was een Duitsgefokte merrie die tijdens de PSI-veiling in Ankum (2003) werd verkocht voor het bedrag van 2.5 miljoen euro. Zij is daarmee het duurst betaalde veilingpaard in de Duitse geschiedenis.

Wie was Poëtin?

Poëtin (Sandro Hit x Brentano II) won onder Hans Heinrich Meyer het Duits kampioenschap bij de driejarige merries en ruinen. In 2001 was ze vice-Duits kampioene en in 2002 wist ze zich hoog te klasseren tijdens het Duits kampioenschap voor vijfjarige dressuurpaarden. Hierna werd ze nog vierde op het wereldkampioenschap jonge paarden in Verden en werd ze vice-Duits kampioensmerrie in Neustadt/Dosse. Tijdens de PSI-veiling in Ankum werd deze wondermerrie verkocht aan de familie Van der Zwan voor het recordbedrag van 2,5 miljoen euro en is daarmee het duurst betaalde veilingpaard ooit.

Tragisch einde

Nadat de ING in 2005 de wondermerrie in beslag nam, werd zij op 1 september tijdens een veiling door de ING-bank verkocht voor het bedrag van 900.000 euro. De nieuwe eigenaar was Xavier Marie van Haras de Hus. Poëtin liep tijdens de aanschaf niet helemaal regelmatig, en 100 dagen nadat ze verkocht was, werd het besluit genomen om haar in te laten slapen op achtjarige leeftijd.

Tijdens de veiling van Poëtin kregen potentiële kopers te horen dat de merrie last had van een irritatie van de sesamschede. Achteraf bleek dat ze een peesontsteking had, waarvoor ze op therapeutische hoefijzers stond. Ze had gezien haar blessure niet voorgereden mogen worden.

2006

Twee maanden nadat Poëtin overleed gaf haar Franse eigenaar een verklaring voor haar dood: Poëtin was hoefbevangen en haar hoefbeen begon te kantelen. In overleg met de artsen is, nadat actief is geprobeerd om de situatie van de merrie te verbeteren, toen besloten om de wondermerrie verder lijden te besparen en haar in te laten slapen.

In mei 2006 was in de Paardenkrant te lezen dat Poëtin corticosteroïden toegediend kreeg op het moment dat de ING-bank haar in beslag nam. Het is onduidelijk met welk type corticosteroïden de merrie is behandeld, maar wat wel een feit is, is dat bepaalde soorten hoefbevangenheid kunnen veroorzaken. Toen dit boven tafel kwam, heeft Xavier Marie een bodemprocedure tegen de ING-bank gestart en ze verwacht een flinke schadevergoeding aangezien het niet toegestaan is om een behandeling met corticosteroïden ten tijde van de verkoop te verzwijgen.

2007

In 2007 heeft de rechtbank van Amsterdam de vordering van Xavier Marie voor wat betreft de veilingkoop van de merrie Poëtin afgewezen. De rechter was het met de verkoper, ING-bank, eens dat Xavier de bank eerder op de hoogte had moeten stellen van het feit dat de merrie direct na de veiling kreupel en hoefbevangen was. Xavier Marie heeft besloten om in hoger beroep te gaan.

2009

Op 13 oktober 2009 heeft het Gerechtshof met een tussenarrest Xavier Marie in de gelegenheid gesteld om te bewijzen dat er sprake is geweest van misleiding bij de veiling van Poëtin. Het Hof vindt het onaanvaardbaar dat de ING zich aan de gevolgen van haar onrechtmatig handelen (de verkoop van een paard dat al iets mankeert) zou kunnen onttrekken door zich op een klachttermijn of het voetstootse karakter van een executieveiling te beroepen.

Klonen

Het Franse bedrijf Cryozootech maakte in 2007 bekend dat de genen van de wondermerrie Poëtin zijn herrezen in de vorm van een kloon. Eigenaar Xavier Marie wilde Poëting gebruiken voor de fokkerij en was bekend met de mogelijkheid tot het opslaan van cellen om deze te gebruiken voor het maken van een kloon. Nadat Poëtin overleden was, heeft de Fransman gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot klonen. Op 30 maart 2007 werd er een gezond merrieveulen geboren dat genetisch gezien identiek is aan Poëtin II. Poëtin is hiermee ook het eerste gekloonde dressuurpaard.
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klonen van mensenKlonen van mensenMensen klonen: Klonen is het maken van een exacte kopie van een mens of dier. In de plantenwereld kennen we het klonen a…
Emigreren naar DuitslandVeel Nederlanders willen naar Duitsland emigreren. Maar wat moet er allemaal geregeld worden om naar Duitsland te kunnen…
Katten stripverhalen en katten cartoonsHoudt u van katten en meer in het bijzonder katten stripverhalen en katten cartoons? Dan hebben wij voor u een overzicht…

Streetsurfing: Wat is dat?Streetsurfing is ontstaan in Californië en breidde zich al snel verder uit. Na de Verenigde Staten veroverd te hebben ve…
Krachttraining, ook voor vrouwen!Krachttraining, ook voor vrouwen!Wie denkt aan krachttraining, denkt aan vrij snel aan bodybuilding en opgepompte en gespierde mannen. Op het eerste gezi…
Bronnen en referenties
  • Paardenkrant Hoefslag Cryozootech
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.