nieuws uitgelicht

Power Balance Armband werkt niet

De beroemde of beruchte Power Balance Armband werkt niet. Dat hebben onderzoekers van de VU Amsterdam vastgesteld. De Power Balance Armband zou sportprestaties vergroten en het evenwicht, de kracht en lenigheid verbeteren, maar heeft in werkelijkheid geen enkel effect.

De armband

De armband, die sinds 2007 op de markt is, heeft veel vrienden, maar minstens zoveel vijanden. De één beschouwt het als moderne kwakzalverij, terwijl de ander beslist niet gaat sporten zonder de armband te dragen. Er zijn mensen die beweren dat hun slapeloosheid op slag verdween en dat ze sterker in het leven staan, sinds het dragen van de armband.

Twee broers uit de Verenigde Staten verkochten miljoenen armbandjes aan sporters, met grote beloftes. In het begin liepen de armbandjes niet goed, maar toen ging het balletje rollen en werd het artikel steeds populairder. Onder andere beroemde sporters, zoals profvoetballer Wesley Sneijder en Formule 1-coureur Shacquille O’Neil schaften de Power Balance Armband aan. De armband kost rond de veertig euro en worden verkocht door verschillende sportzaken.

Inmiddels zijn er meerdere varianten op de armband, geproduceerd door verschillende fabrikanten. Ze hebben één gemene deler: de armband heeft geen meetbaar effect op sportprestaties.

Het dragen van de armband

Om te bepalen of je de armband links of rechts moet dragen, moet je eeen aantal testjes uitvoeren om de evenwicht in kaart te brengen. Voor het beste effect moet de armband in de buurt van een grote bloedstroom worden gedragen. De armband zou een onbepaalde werkingstijd hebben en is water dicht.

Werking Power Balance Armband

De armband bevat een hologram. Dit zou zorgen voor een beter evenwicht, kracht en lenigheid voor het lichaam. Het hologram zou straling afgeven, die invloed heeft op het lichaam. Er zou een “genezende frequentie” van uitgaan. Deze frequentie zou volgens alternatieve oosterse geneeswijzen in kostbare stenen zitten.

Misleidend

In winkels is er een ‘balanstest’ die potentiële kopers moet overtuigen. Maar trucjes zijn gemakkelijk te manipuleren.

Daarom heeft de VU Amsterdam in opdracht van het TROS-programma Radar een wetenschappelijk onderzoek naar de armband uitgevoerd. Er werd een objectieve test afgenomen.

Test Power Balance Armband

Het testpanel bestond uit twintig personen, die afgewisseld de bandjes wel en niet om kregen. Sommige waren placebo’s zonder hologram, om een de kans op een psychologisch effect dat van de armbandjes uit zou kunnen gaan, zo klein mogelijk te maken. Lichaamsprestaties, zoals kracht en lenigheid, werden gemeten. Het onderzoek duurde een week.

De conclusie van het onderzoek is dat het bandje geen enkel verschil maakt in prestatie. Een psychologisch effect is ook uitgesloten, want proefpersonen die wisten dat ze een bandje droegen, kwamen niet beter uit de test dan zonder.
Een reportage van het onderzoek is te zien in de uitzending van Radar van 13 september 2010.

De Power Balance Armband kan dus worden beschouwd als een misleidend, maar succesvol marketingproduct.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Power Balance? - Werkt de Power Balance armband?Power Balance is een technologie die is ontwikkeld op basis van het in harmonie brengen van de energiestromen in het lic…
Power balance armband, de nieuwe sport trendDe nieuwe sport trend is het dragen van een armband. Niet zomaar een armband, maar een power balance armband. Het zou je…
Oorzaken van de Eerste WereldoorlogOorzaken van de Eerste WereldoorlogHet begin van de Eerste Wereldoorlog is inmiddels meer dan 100 jaar geleden. Wat de echte oorzaak van de Eerste Wereldoo…

Oefeningen voor de TRX suspension trainerDe TRX suspension trainer is een ideale manier om thuis te trainen, ofwel fitnessen. Met de TRX kan zowel op conditie al…
TRX, het nieuwe fitnessenBehalve fitnessen met gewichten en apparaten is er sinds korte tijd een nieuw fenomeen op de markt gebracht, de TRX susp…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.